Expert na kampaně má dráždivý pocit: Nejvíc se dnes smějí Babiš s Okamurou

15.06.2013 18:32

Předčasné volby by nahrály apolitikům typu Andreje Babiše či Tomia Okamury. Odborník na politický marketing Petr Dimun má z chování některých lidí z jejich okolí dráždivý pocit, že tušili, že něco takového jako „Kmotrgate“ vypukne. Standardní politické strany jsou finančně vyčerpány sérií voleb a na ČSSD se může projevit syndrom únavy z neustálého favorizování.

Expert na kampaně má dráždivý pocit: Nejvíc se dnes smějí Babiš s Okamurou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Nevídaná razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a zatýkání politiků i státních úředníků nemůže nezatřást českou politickou scénou. Nejsilnější vládní stranu ODS zatím koaliční partneři TOP 09 a LIDEM neopouštějí, ani nevyzvali k odstoupení premiéra Petra Nečase, ale to se může změnit, jakmile by byla na blízké spolupracovníky předsedy vlády uvalena vazba.

Pád Nečasova kabinetu se proto jeví takřka neodvratný, a od něj je to jen krok k předčasným volbám, které by ty řádné předběhly zhruba o tři čtvrtě roku. „Na předčasné volby není zcela jistě připravena žádná z tzv. velkých politických stran,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Petr Dimun, odborník na volební kampaně a politický marketing, který už v roce 2000 přispěl jako volební manažer ke zvolení nestranického senátora Edvarda Outraty a později měl za předsednictví Jiřího Paroubka v ČSSD na starosti vztahy s veřejností.

Nepůjde o programový či ideový střet, ale souboj politiků s antipolitiky

A má vysvětlení pro to, komu mohou nynější události prospět. „Celá kauza ´Kmotrgate´ totiž nahrává nikoliv ideovému či programovému střetu, na který se připravuje třeba ČSSD, ale střetu mezi ´politiky´ a ´antipolitiky´. Sledujeme-li nějaký čas práci týmů Andreje Babiše či lidí okolo Tomia Okamury, je zřejmé, že oni už praktikují předvolební kampaň. Z chování některých lidí z jejich okruhu mám dráždivý pocit, jako by tušili, že něco takového přijde,“ říká Petr Dimun.

Odborník na volební kampaně a politický marketing je navíc přesvědčen, že všechny politické strany jsou finančně vyčerpány, protože je krátce po prezidentských, krajských a senátních volbách, a navíc ještě mají historické dluhy z voleb 2010. „Z tohoto pohledu je na tom finančně rozhodně nejlépe hnutí Andreje Babiše, což ještě zvyšuje riziko spojené s předčasnými volbami krátce po této kauze ´Kmotrgate´,“ upozorňuje Petr Dimun.

Babiš a Okamura jsou Věci veřejné v jiném provedení

Zároveň poukazuje na to, že by předčasné volby zdaleka nemusely přinést jasné vítězství ČSSD a výsledky, jaké nám měsíc co měsíc podle průzkumů volebních preferencí předkládají různé agentury. „Už dlouho jsem přesvědčen o tom, že nás v těchto volbách čeká střet o politiku jako takovou. Favoritovi voleb – ČSSD – hrozí jakýsi syndrom únavy z tohoto favorizování,“ myslí si expert na politický marketing.

Podle něj má ČSSD i své vnitřní problémy a nelze zapomínat ani na případ Davida Ratha. „Mohlo by se jí stát, že bude pro voliče součástí problému, nikoliv jeho řešení. ČSSD, a nejen ona, ale všechny demokratické strany, musí proto udělat vše, aby voliče varovala před alternativní volbou Babiše či Okamury, protože to jsou v jiném provedení další Věci veřejné. A všichni víme, jak to po volbách v roce 2010 dopadlo a jaká vláda vznikla – pravicová a korupční,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Petr Dimun.

Čekejme seriál o prohnilosti české politiky

S rostoucí nespokojeností lidí s politikou o sobě čím dál tím víc dávají vědět nová hnutí i politické strany, které staví především na kritice všudypřítomné korupce, jako jsou především Úsvit přímé demokracie v čele s Tomio Okamurou a ANO 2011 s předsedou Andrejem Babišem. „Pokud by volby proběhly na podzim, pak zcela jistě jsou právě tyto subjekty na nově vzniklou situaci nejlépe připraveny,“ konstatuje Petr Dimun.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Znechucenost voličů ze zavedených stran by mohla nahrát menším stranám, které se podle nejčerstvějšího průzkumu agentury SANEP pohybují kolem pětiprocentní hranice, tedy SPOZ, KDU-ČSL, LEV21 či Straně zelených. „Už tak latentní nedůvěra voličů vůči standardním politickým stranám dostala kauzou ´Kmotrgate´ další obrovský impuls. Navíc si nedělejme iluze, že ten případ končí zatýkáním. Přijdou odposlechy v médiích, náznaky, souvislosti, obhajoba těchto lidí, prostě bude to celý seriál o prohnilosti české politiky,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Petr Dimun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…