Kalousek: Abychom neskončili na dně, musíme se mít hůř. A tak vás žádám...

11.04.2012 12:13

Na smršti daňových opatření, která dolehnou na všechny skupiny obyvatelstva, se dohodla vláda Petra Nečase, čímž plánuje v následujících dvou letech postupně snižovat rozpočtové schodky. Pokud se vezmou v úvahu všechny navržené daňové změny, tak tolik jich v České republice od jejího vzniku naráz nikdy nebylo a tolik se nezvedaly.

Kalousek: Abychom neskončili na dně, musíme se mít hůř. A tak vás žádám...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Vláda rozpočtové odpovědnosti, jak se od počátku kabinet Petra Nečase nechává nazývat, se dohodla téměř v polovině svého funkčního období na tom, jak bude snižovat deficit státního rozpočtu. Využije k tomu razantních opatření, díky nimž se zapíše do historie jako vláda, která od vzniku České republiky provedla naráz nejvíce daňových změn a nejvíce zvedla daně.

Všichni musí počítat s tím, že od roku 2013 dojde ke zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Vláda očekává, že jen za příští rok vynese toto zvýšení státní pokladně 16,3 miliardy korun. Dalších 5 miliard má přinést uhlíková daň, která začne platit v roce 2014. Dvě miliardy by měly do rozpočtu přitéci díky zvýšení daně z převodu nemovitostí o jeden procentní bod. Zrušení doplatku na bydlení pomůže rozpočtu 800 miliony a sjednocení zdanění tabáku 100 milionů.

Zaměstnanec s průměrným příjmem přijde o pětistovku

Dohodnuty jsou změny, které dolehnou na firmy, podnikatele a živnostníky. Budou omezeny výhody OSVČ, protože při využívání výdajových paušálů už nebudou moci uplatnit všechny daňové slevy a bonusy, navíc u paušálů 30 a 40 procent bude zaveden strop 2 miliony korun. Státu toto opatření přinese 2,3 miliardy, prodej emisních povolenek v aukcích 2,9 miliardy, zrušení zelené nafty 1,6 miliardy a zvýšení zdanění firem s domicilem v daňových rájích z 15 na 35 procent 0,7 miliardy.

Pohorší si všichni zaměstnanci, a to až o stokoruny měsíčně. Od roku 2014 se jim zvýší zdravotní pojištění ze 4,5 na 6,5 procenta. To jim původně měla kompenzovat sazba daně z příjmů 19 procent z hrubé mzdy (počítá se s nimi ve schváleném zákoně), když nyní je 15 procent ze superhrubé mzdy. Nakonec vláda hodlá zavést sazbu o jeden procentní bod vyšší, tedy dvacet procent. Při platu 25 tisíc tak odvede zaměstnanec na dani přibližně tolik jako dosud, na zdravotním pojištění zaplatí o pět set korun víc.

Na důchodce dolehne modifikace valorizačního vzorečku

Mezi chystanými opatřeními je i zrušení ročního daňového paušálu pro zaměstnance ve výši tři tisíce korun, což má přinést státnímu rozpočtu 8,8 miliardy korun, Lidé s příjmem vyšším než je čtyřnásobek průměrné mzdy, tedy kolem sta tisíc korun, se musí připravit na vyšší zdanění nad touto hranicí ve výši sedmi procent. Toto progresívní zdanění vláda označuje jako „solidární příspěvek“ a slibuje si od něj navíc dvě miliardy do státní pokladny. Vyšších příjmových skupin se dotkne i zrušení stropu na zdravotní pojištění.

„Zvyšování daní v době ekonomické krize v takovémto rozsahu považuji od koalice za ekonomický zločin a na tom se shodnu s leckým v celém světě. Jsou to sobečtí diletanti. V podstatě to ukazuje na to, že ti lidé tomu nerozumí a nechápou, když oslabí podniky a lidi, tak zničí i stát. Tuhle jednoduchou pravdu nechápou,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz chystané kroky vlády bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý.

Lidé budou nakupovat v sousedních zemích a firmy se přeregistrují

„Tady dochází k neuvěřitelné věci, že je levice kritizuje za zvyšování daní. To by samo o sobě mohlo někoho probudit. Vůbec nechápou, že když v tak malém státě, jako jsme my, zvýší daně, tak všechno, co může, se před těmi daněmi ukryje. Nakupuje se v sousedních zemích, přeregistrují se firmy a tak dále. A to všechno se děje a bude dít ve větší míře. To znamená, oni nechápou ani to nejjednodušší,“ tvrdí dlouholetý předseda sněmovního rozpočtového výboru.

„Ministr financí Kalousek kritizoval jako absolutně nepřijatelnou jednu sazbu DPH ve výši 15 procent v mém návrhu v roce 2006. A kritizoval ji proto, že byla příliš vysoká, údajně. Podívejte se, co dělá dnes. A je pro to jediné vysvětlení. V jeho aritmetice jsou tedy ta jeho čísla asi méně než patnáct,“ ironicky poznamenává bývalý ekonomický expert ODS Tlustý.

Studenty čeká třítisícové zápisné už od letošního září

Ušetřeni utahování opasků nezůstanou ani důchodci. Stejně jako vysokopříjmové skupiny požádala vláda i je slovy ministra financí Miroslava Kalouska o solidaritu. Vláda jim „modifikuje valorizační vzoreček“, přeloženo do češtiny: výrazně sníží částku, kterou jim bude kompenzovat růst životních nákladů. Důchody se budou nově valorizovat o třetinu růstu průměrné mzdy a o třetinu inflace. Za rok 2013 by tím stát měl ušetřit 9,4 miliardy, a za rok 2014 pak 15,4 miliardy.

Pracující důchodce vláda nepotěší tím, že jim sebere základní slevu na dani, čímž za rok přijdou až o 25 tisíc korun. To postihne i ty důchodce, kteří si k penzi přilepšují pronajímáním bytu či domu a až dosud si mohli slevu odečíst. Kabinet Petra Nečase ale „myslí“ i na mladé. Už od září letošního roku budou muset vysokoškoláci vytáhnout z peněženek tři nebo tři a půl tisíce zápisného za každý semestr.

Ministr financí Miroslav Kalousek má o zmíněných opatřeních jasno. "My jsme jasně řekli, že kromě velkých úsporných škrtů, které už vláda udělala od roku 2010, že nelze dál konsolidovat veřejné rozpočty bez změn legislativy jak na výdajové, tak bohužel i na příjmové straně," řekl Kalousek  Radiožurnálu.

Obracíme se na veřejnost a poctivě říkáme...

"Já bych ta opatření, která už byla zveřejněna, včera jsme se na nich dohodli, rozdělil do dvou zásadních pater. Tím prvním patrem jsou fiskálně nejmasivnější a nejdůležitější opatření, bez kterých by to úsilí nemohlo být. To je vyšší inkaso z DPH, to je masivní úspora ve státní správě, a to je jiné valorizační schéma důchodů než dosud, protože neroste-li ekonomika, nemáme víc peněz a přibývá  potřeby platit důchody, pak je to současné valorizační schéma neufinancovatelné," dodal ministr.

K tomu podotkl, že nejde o vysvětlení jenom pro důchodce. "My se obracíme na veřejnost a říkáme poctivě velmi nepříjemnou zprávu: Nelze konsolidovat veřejné rozpočty bez toho, aniž by každému z nás – zdůrazňuji každému z nás -  o něco klesly reálné příjmy," konstatoval Kalousek do éteru.

Kalousek: Za dluhy si můžeme my, voliči

"V tom Česká republika není žádnou výjimkou. To se teď děje všude v Evropě. Prostě máme dvě možnosti. Buď se teď budeme mít o trochu hůř a za několik let nebudeme proto ztraceni. A nebo podlehneme populismu, budeme tvrdit, že politici dokážou zařídit, abychom se teď pár následujících let měli lépe a lépe. Ono by to šlo ještě dva tři čtyři roky ufinancovat. A pak bychom byli totálně ztraceni. My jsme přesvědčení, že zodpovědná je ta první cesta," míní Kalousek.

Za zadlužováním České republiky sice vidí Kalousek politická rozhodnutí, ale rozhodnutí, která si přáli voliči. "Ale zase, Česká republika v tom není žádnou výjimkou. Prostě čtyřicet let evropské vlády přifukovaly životní úroveň veřejnosti na úkor budoucích generací. Zkrátka jsme spotřebovávali o něco více, než jsme byli schopni si vydělat s tím, že to jednou někdo zaplatí," uklidňuje Kalousek veřejnost, že nejde jen o naše specifikum.

Kalousek žádá?

A zmínil-li v úvodu vyjádření pro Radiožurnál vrchní patro opatření, dodal, které patro je to spodní. "Ve spodnějším patře jsou fiskálně opatření méně významná na objemy, nicméně jsou nesmírně důležitá z hlediska společenské soudržnosti. Když říkáme, že všichni, tak všichni. To znamená, že se to týká například otázky paušálů pro živnostníky. Týká se to prosby nebo žádosti pro vysokopříjmové, na které se obracíme a říkáme: Několik let nemůžeme valorizovat důchody  dosavadním tempem, tak nezbývá, než požádat i vás o něco vyšší příspěvek z vašich vyšších než standardních příjmů. Prostě by bylo nefér a nemožné předložit soubor opatření, který by nezahrnul celou společnost," uzavřel Miroslav Kalousek.

„Udělejte si časovou řadu toho, co říká Kalousek a zjistíte zajímavou věc: on neříká pravdu nikdy. Vždy říká nepravdy optimistického typu, které pak zpřesňuje na realitu méně optimistickou. On to takhle dělá pět let. Já si pamatuji, že rozpočet na rok 2008 počítal s růstem 4,6 a realita byla mínus. Když jsem tehdy požadoval přepracování rozpočtu, tak ze mě dělali, jak to říci, osobu nekvalifikovanou,“ nevěří ministrovým slovům jeho předchůdce v čele resortu Vlastimil Tlustý.

Kalousek se mýlí záměrně, pravdu nikdy nepřizná

„To je jeho systém práce. On se mýlí záměrně, jinými slovy on tu pravdu nepřizná nikdy. Neumím odlišit, jestli je někdo hloupý, nebo má zlé záměry. Jedno z toho je pravda, ale projev toho je stejný. To, co řekne, je vždy nepravda. Kalousek je spolehlivý v tom, že vždycky lže. Pak je spolehlivý v tom, že co vymyslí, nikdy nefunguje. A pak je ještě v jedné věci nejlepší, že vytvořil největší dluhovou zátěž téhle země,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz exministr financí Tlustý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, ova

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…