Naštvaný průmyslník Světlík vypráví, jak Schwarzenberg ubližuje jemu i dalším

05.06.2013 6:40

Politici udělají nejlépe, když podnikatelům přestanou v zahraničí škodit, a tím udělají první krok k pomoci českému exportu. Tak lze shrnout stanovisko továrníka Jana Světlíka poté, co slyšel o vážných problémech českých podnikatelů v Ázerbájdžánu, jen kvůli nelichotivému výroku Karla Schwarzenberga o místním vládním establishmentu. Před časem i Světlík doplatil na jeho kroky vůči Srí Lance. Přišel o miliony a nebyl sám.

Naštvaný průmyslník Světlík vypráví, jak Schwarzenberg ubližuje jemu i dalším
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Ředitel a akcionář skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP Jan Světlík

Karel Schwarzenberg (TOP 09) před časem prohlásil o ázerbájdžánském vedení, že je to „rodinná diktatura“.  Ázerbájdžánci včera sdělili ústy svého velvyslance kancléři prezidenta Vratislavu Mynářovi, že velké zakázky několika českých firem jsou v důsledku toho ohroženy. Není vyloučeno, že se do nápravy české reputace bude muset zapojit dokonce prezident Miloš Zeman. (Podrobněji ZDE)

Schwarzenbergovi jsou cizí lidská práva dražší než vlastní země

Dodejme pro úplnost, že ani Ázerbájdžán, ani Rusko, nejsou zdaleka jediným terčem šéfa české diplomacie. Schwarzenberg přikázal české velvyslankyni v OSN, Kateřině Sequensové, aby nad rámec projednávané rezoluce OSN přednesla ve svém příspěvku o Srí Lance několik vět, tvrdě kritizujících pošlapávání lidských práv vládnoucí garniturou.

Mezi podnikatele, kteří tvrdě doplatili na tuto „kauzu“ Srí Lanky, patří také továrník Jan Světlík, jemuž drtivou většinou patří ostravský gigant Vítkovice Machinery Group.

„Byl jsem z toho hodně nešťastný a považuji to dodnes za obrovskou křivdu,“ vzpomíná pro ParlamentníListy.cz podnikatel na důsledky Schwarzenbergovy „lidskoprávní akce“ vůči Srí Lance. Na velkém obchodu, z něhož nakonec sešlo, pracovaly prý týmy několik let. „Bylo to společně asi pět firem, které na tom tratily obrovské peníze, protože to zrušení podpisu smluv přišlo jako blesk z čistého nebe,“ vzpomíná Světlík. Jen pro jeho Vítkovice byla tehdy Srí Lanka ztrátou čítající až 10 milionů korun.

Světlík zaměstnává 8000 lidí. Zrušené smlouvy byly ranou do zad

Ázerbájdžán je tak podle něj jen pokračováním této Schwarzenbergovy linie.

„Řekl bych, že naši politici by tu měli být od toho, aby nám, českým podnikatelům, pomáhali obchod rozvíjet, a ne aby ho ničili,“ říká továrník naštvaně.

Na Srí Lance šlo mimo jiné o rekonstrukci velkého petrochemického závodu. „V naší zemi neexistuje jedna firma, která by to celé zvládla, proto se tehdy zapojilo do tohoto projektu asi pět firem. A měl jsem po dlouhé době opravdu dobrý pocit, že jsme se všichni dokázali domluvit,“ vzpomíná továrník. Do podpisu smluv už prý chybělo doslova několik dnů. „A pak bylo najednou všechno pryč,“ dodává pro ParlamentníListy.cz a v jeho hlase je stále ještě cítit roztrpčení. Za zmínku jistě stojí, že jen Jan Světlík zaměstnává osm tisíc lidí, takže takto citelná ztráta zakázky je velmi nepříjemnou ranou do zad.

Ázerbájdžán je podle Světlíka podobný příběh, protože považuje tuto zemi za velmi perspektivní z hlediska obchodu. Rozumí prý proto rozhořčení podnikatelů, kteří kvůli neuváženým výrokům politiků přicházejí o mnohamilionové či dokonce miliardové zakázky. „Nejen to, samotná jednání o velkých zakázkách netrvají většinou týden, ale jezdí se sem-tam, takže i tyto náklady nejsou vůbec zanedbatelné,“ připomíná Světlík.

Zemí, kde může Česko podnikat, není nekonečně mnoho

„Zemí, kde se výstavba rozvíjí, není přece nekonečně mnoho, abychom si je podobnými kroky znepřátelili,“ zlobí se podnikatel. Politici by podle něj měli lépe zvažovat, než se pro podobné kroky či výroky rozhodnou. Na dotaz redakce ParlamentníListy.cz, jak by si Jan Světlík představoval pomoc ze strany Ministerstva zahraničních věcí nebo politického establishmentu obecně, přišla stručná odpověď:

„Pro začátek by postačilo, ať nám neškodí,“ konstatoval podnikatel. Pak už by prý bylo podstatně snazší se na eventuální pomoci domluvit. „My přece nechceme, a ani nemůžeme chtít, aby stát za nás něco řešil,“ říká Světlík. Je ale podle něj pochopitelné, že zejména na takzvaných „třetích trzích“ se vlády jiných zemí snaží svým jednáním jejich podnikatelům pomoci.

„Podobné situace je přece třeba i z  politického hlediska vnímat velmi pozorně,“ říká Světlík. Podle něj by náš stát s tak velkým deficitem měl uvážit, kolik peněz přinesou podobné kontrakty i do státního rozpočtu, nejen firmám. „Vnímání politiků západního světa ale tady prostě není,“ dodává s povzdechem.

Trocha pokory by nám prý slušela

Přesto, že se Světlíka problém s Ázerbájdžánem teď bezprostředně nedotýká, dělá mu starosti. „Víte, kdyby měl alespoň ten ministrův výrok nějaký dopad, ale ta demokracie ve světě zůstane stejná a on, kdyby to neřekl, také by se nic nestalo,“ říká Světlík. Není navíc přesvědčen o tom, že zrovna my bychom měli tu naši formu demokracie exportovat.

Jan Světlík si naopak váží zemí, které budují svou infrastrukturu či staví podniky. „A že mají jiné zvyklosti? Vždyť je to přece jejich země,“ konstatuje rezolutně. Váží si i Ázerbájdžánu právě za to, že buduje svoji zemi. „Nemůžeme přece tvrdit, že jen ten náš systém je nejsprávnější. Oni se rozhodli, že to budou dělat trochu jinak, ale dělají to pro lidi a posunují celou zemi dopředu. A za to si jich vážím,“ říká Světlík. Také by se mu prý nelíbilo, kdyby mu někdo vytýkal, jak se chová ve svém podniku či ve vlastní zemi a nutil ho přijímat cizí řád a zvyklosti. „My přece také děláme některé věci jinak, některé lépe, jiné hůř, ale po svém,“ připomíná podnikatel. „Trocha pokory by nám jistě slušela,“ dodává.

V Rusku jsem soud vyhrál, tady bych si tím nebyl jist

Vzhledem ke svým kontaktům s Ruskou federací nechápe Jan Světlík ani neustále omílanou rusofobii, která je podle něj naprosto zbytečná. „Je prostě třeba vzít na vědomí, že Rusko bylo, je a vždycky bude patřit mezi významné partnery,“ konstatuje rezolutně. Proto ho zlobí, že politici stále hrají kartu ruské nedemokracie. „Oni mají své vlastní pojetí demokracie. No tak mají, a co?“ dostává se do dynamiky Světlík. Nemyslí si ani v případě Ruska, že by naše demokracie byla pro něj to nejlepší. „Náš český stát trvá pouhých 20 let a já prostě nechápu, kde bereme tu odvahu, dá-li se to tak nazvat, peskovat jiné země,“ zlobí se podnikatel.

Jan Světlík se redakci svěřil, že se dokonce v Rusku soudil s ruskou velkou společností. „Nemohu říct, že by nám bylo nějak ubližováno či křivděno,“ popsal svůj pocit podnikatel. Dokonce si prý ani není jistý, zda by podobnou při s gigantickým podnikem vyhrál u nás. „Tam jsem to ale vyhrál,“ konstatuje Světlík.

Zrušte vízovou povinnost pro Rusko! Jeho mafie už je stejně v Evropě dávno

Ve vztahu s Ruskem ho prý ale zlobí ještě docela jiné věci. „Nevím, proč už nebylo možné dojednat, aby nemusela být víza, aby byla upravená cla a podobné věci,“ vysvětluje podnikatel překážky, které jsou vzájemnému obchodu kladeny právě ze strany politických struktur. „Tyto věci by se měly prioritně řešit, protože brání obchodu, a tím i přijmu do státní kasy,“ připomíná reálné souvislosti. Toto podle něj ale politici doposud nezvládli.

Zejména zlobí Jana Světlíka vízová povinnost. Obavy, že se k nám dostanou „ti lumpové“, jsou podle něj prostě nesmyslné. „Ti už tu totiž dávno jsou, protože si to vždycky dokáží nějak zařídit, nebo to obejít,“ tvrdí podnikatel, který má s Ruskem bohaté obchodní zkušenosti. Ty různé mafie sem prý „nalezou“ stejně, protože si cestičku vždycky najdou. Největší překážkou je však vízová povinnost pro turisty a zejména pro podnikatele. „My jsme vlastně rukojmím těch politických nálad,“ upozorňuje Světlík.

Jeden nevhodný výrok politika – a smlouvy jsou fuč

Svěřil se také, jak občas probíhala jednání s ruskými partnery. „Seděli jsme a jednali, a najednou telefon. Hoši se vrátili po deseti minutách, a s vysvětlením, že naši politici se opět nějak nelichotivě vyjádřili o Rusku, jednání ukončili,“ vzpomíná Světlík.

Podle českého továrníka „je prostě třeba začít vůči těmto zemím fungovat jinak“. „Víte, já jsem moc rád, že během 'ruské' cesty našeho pana premiéra nenastal v jednáních žádný prů*er. Já jsem za to vděčný a spokojený,“ konstatoval na závěr s lehkou dávkou ironie Jan Stehlík. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…