Odborář Dufek: Žádná špína se o nás nebude otírat. Češi, vstávat a do ulic

20.02.2013 14:08

Šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek, který s největší pravděpodobností během víkendu na 7. sjezdu jejich svazu potvrdí post předsedy na další období, rozhodně nemíní své postoje vůči vládě zmírnit. Spíš naopak. Velmi ho navnadila i situace v Bulharsku, kde kvůli nespokojenosti občanů s ČEZem nakonec padla během několik dnů místní vláda.

Odborář Dufek: Žádná špína se o nás nebude otírat. Češi, vstávat a do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář Bohumír Dufek

„V České republice, když se něco domluví ráno, večer už to neplatí. Politici se už odnaučili stydět, a to je problém, který si asi hodně lidí stále nechce připustit, či uvědomit,“ říká Bohumír Dufek pro ParlamentníListy.cz. Podle něj se v naší zemi již dávno nevládne podle nějaké ucelené koncepce, vše se rozhoduje rychle, bez podkladů, jen v případě naléhavosti.

„Snad se v hlavách servilních Čechů brzy přece jen něco změní,“ vyjádřil své přání do budoucna Dufek. Podle něj by se na té změně hodně podepsalo to, pokud by si Češi prosadili právo na obecné referendum. „Potřebujeme však rovněž novou Ústavu ČR a nový volební zákon,“ dodal šéf odborů Dufek své vize, které by měly vést ke zlepšení situace v zemi. Podle něj ty jmenované zákony neodpovídají současnému stavu, proto je třeba je novelizovat.

Nenechme špínu a spodinu, která neplatí daně, aby se do nás navážela

Tak jako i v minulosti, netají se Dufek tím, že odbory sloučené v ASO chtějí předčasné volby, poněvadž nepovažují tuto vládu za legitimní. Připouští však i to, že jeho protestní aktivity byly v minulosti mnoha lidem trnem v oku.

„Do budoucna bychom si ale neměli nechat líbit to, aby se kdejaká, s odpuštěním špína a spodina, o nás, a to, co děláme, otírala. Proto se domnívám, že bude nutné v tomto roce postupovat protesty složenými z malých akcí, které budou postupně gradovat třeba až do generální stávky. Ano, stupňování akcí je dle mého cesta, jak tuto vládu položit,“ uvádí dál Bohumír Dufek.

Servilní Češi si nechají všechno líbit, říká Dufek. A stávkující Jágr jim nevadil...

Jako příklad pak připomíná situaci v Bulharsku. „Podívejte se, v Bulharsku se podařilo lidem v ulicích položit vládu během několika dnů. My, servilové a nezlobte se za to na mě, toho nejsme schopni ani za rok. I když jsou všichni hrdinové někde na internetu nebo v hospodách,“ myslí si Dufek.

To, že protestní aktivity proti vládě, vyjadřující nespokojenost, nejsou ničím odsouzeníhodným, přiblížil na příkladu. „Podívejte se na našeho slavného Jaromíra Jágra. Když byla stávka v NHL, nikdo ho nekritizoval za to, že byl tady v Česku a stávku ostatním nekazil. Prostě by to nikoho ani nenapadlo. Proč se pak ale zešměšňují a ponižují či urážejí jinak ti, kteří se pokouší stávky či protesty organizovat u nás? Vždyť to, že někdo nesouhlasí s vládou, přece neznamená, že je její nepřítel,“ pokračuje dál Bohumír Dufek – odborář, o němž je známo, že patří spíše k těm radikálnějším. Přesto ani on v loňském roce úspěchy v plánovaných protestech a akcích neslavil. Vše skončilo na malé podpoře veřejnosti.

Bulharsko – vláda odstoupila, nechtěla krveprolití

V souvislosti s uvedeným příkladem z Bulharska je třeba připomenout, že bulharská vláda v čele s premiérem Bojkem Borisovem skutečně ve středu podala demisi, což oznámil v projevu k poslancům bulharského parlamentu právě jejich předseda vlády. Odchod kabinetu byl reakcí na masové demonstrace vyvolané vysokými cenami za odběr elektrické energie, jejichž terčem byla i bulharská pobočka české energetické firmy ČEZ.

„Nechci být svědkem krveprolití v ulicích, nehodlám přihlížet, jak budovu parlamentu ohrazují ostnatým drátem," řekl bulharský premiér poslancům s tím, že stát potřebuje novou dávku důvěry. „O směřování vlády rozhoduje lid,“ dodal. Proto se místní vláda rozhodla odstoupit.

Pozicí Borisovova kabinetu v posledních dnech skutečně otřásla vlna demonstrací, které se rozšířily do všech velkých bulharských měst. Podle místních médií se ve Varně pokusil ve středu (dnes) o sebeupálení mladý muž, který byl zároveň již druhým od počátku týdne.

Sedmý sjezd Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy společně s ASO

O tomto víkendu, tedy v pátek a sobotu, se uskuteční v pražském hotelu Olšanka již 7. sjezd Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů České republiky. Koná se v roce, kdy si Evropa připomene 50. výročí existence sociálního dialogu v odvětví zemědělství.

Jak ve středu při tiskové konferenci Bohumír Dufek ParlamentnímListům.cz prozradil, jednání sjezdu OSPZV-ASO ČR se zúčastní Bruno Vannoni, prezident EFFAT (Evropská federace odborových svazů v odvětví potravinářství, zemědělství, cestovního ruchu a příbuzných odvětví), Arnd Spahn, tajemník EFFAT pro odvětví zemědělství a představitelé partnerských odborových svazů ze zahraničí.

Je potřeba zvýšit minimální mzdu, alespoň o 1000 korun

Kromě zahraničních hostů vystoupí první den jednání sjezdu v 15.00 hodin také ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) a místopředseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Ladislav Skopal. Druhý den jednání sjezdu je pak očekáván ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Od jejich vystoupení očekáváme reakci na základní body představeného programového zaměření našich odborových svazů, vyjádření k současné politické a hospodářské situaci v ČR a zodpovězení dotazů delegátů sjezdu,“ řekl dále Dufek.

Ten, pokud obhájí svoji pozici předsedy, čemuž, jak se zdá, vše nasvědčuje (nominovaly ho i oblastní konference svazů), bude i nadále usilovat například o to, aby byla zvýšena minimální mzda. V současné době jeho návrh již leží na stolech poslanců. „Očekávám, že by se mohl začít projednávat kolem poloviny letošního roku a od nového roku 2014 by mohl začít platit. Vzhledem k tomu, že naše předchozí návrhy nebyly většinou akceptovány, domníváme se, že by výše minimální mzdy měla být zakotvena v zákonu. To, zda to bude například v Zákoníku práce, je ještě otázkou. Každopádně v našem návrhu jde o to, aby zaměstnanci měli garantováno, že si vydělají minimálně o 1000 korun více, než dosud – tedy alespoň 9000 korun. Inflaci to zcela nepokryje, ale domníváme se, že i toto by bylo dobré,“ vysvětlil Dufek. Připomněl, že minimální mzda, i přes raketový nárůst cen, nebyla v ČR navýšena již několik let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…