Ostré hádky kvůli zpožděným rodičovským dávkám: Vyžírko! Jaké výpalné?...

21.02.2013 20:02

Rodičovský příspěvek v únoru zatím nedostaly na svoje účty rodiny v celém Česku. Jde přitom o příjemce dávek, kteří v předchozích měsících dostávali dávky vždy kolem desátého dne v měsíci. Rodiny, a hlavně samoživitelky, které skutečně žijí často od výplaty k výplatě přesně na dny, s malou možností si dělat nějaké finanční rezervy, tak mají problém, jak se s výpadkem příjmu vyrovnat. Jak se dalo čekat, internetem se kvůli tomu nesou názorové střety.

Ostré hádky kvůli zpožděným rodičovským dávkám: Vyžírko! Jaké výpalné?...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Například pětatřicetiletá Helena z Prahy peníze sice už dostala počátkem tohoto týdne. I tak to však bylo s týdenním zpožděním oproti předcházejícím měsícům. „Měli jsme s manželem poprvé od narození syna naplánovaný víkend na horách, kvůli tomu, že peníze nedorazily, jsme ho museli odvolat. Půjčovat jsme si nechtěli. Nebyli jsme úplně bez peněz, protože manžel pracuje, takže jsme rezervu měli, ale nebyla tak velká, abychom si dovolili nějaký větší výdaj, který nebyl nezbytný. Raději jsme totiž chtěli být připraveni na to, že peníze třeba dorazí ještě později, tak je nezbytné, abych měla na pleny a na sunar,“ svěřila se Helena ParlamentnímListům.cz.

Speciálně k plenám pak poznamenala to, že jejich ceny na jednom balení od ledna stouply v průměru o 40 korun, takže i to je v rodinných rozpočtech znát. „Jsem ráda, že nemusím celé dny viset na internetu a hledat, kde jsou momentálně nějaké slevové akce na prodej plen, tak jak to dělají některé jiné maminky, se kterými se potkávám. Řada z nich na tom totiž moc dobře není a každý výdaj navíc jim rozloží jejich rozpočet,“ připomněla Helena situaci zejména těch matek, které se starají o dítě samy.

Právě ty nesou situaci se zpožděnou výplatou rodičovských dávek nejhůř. V médiích se již mnohé nechaly slyšet, že budou muset volit svízelnou situaci půjčkou, protože jinak by neměly už ani na jídlo. A to samozřejmě není jediný problém. Proto se na internetu objevují místy i velmi vyhrocené diskuse na toto téma.

Zatímco například stránky e-mimino spíše řeší zpoždění výplat dávek v některých minulých měsících, na dalších stránkách, které přinesly informace o zpožděných dávkách, se v diskusních příspěvcích maminy pouštějí velmi ostře do dalších diskutujících, kteří jim vyčítají to, že dávky v rodičovství berou jako samozřejmost.(!) Objevují se i názory (většinou prezentované pod mužskými nicky), že matky dělají z komára velblouda.

Ostré střety - paradoxně anonymně mezi diskutujícími na internetu

„Nečekal jsem nikdy, až mi přijde na účet výplata. A doufám, že nikdy nebudu, protože se o sebe a svou rodinu dokážu postarat. Je rozhodně nenormální, že polovina národa dostává nějakou formu dávky, a je také rozhodně nenormální, že spousta lidí čeká na to, co jim přijde od státu. Až zase nějací chytráci začnou pindat o rozkrádání rozpočtu, ať si uvědomí, komu ty peníze pořád choděj. A vrcholem je, že tyhle lidi, kteří jsou živi z našich peněz, ještě mají tu drzost a tvrdí, že jim stát bere nějaký peníze. Stát jim nic nebere, stát jim naopak dává, z peněz ostatních. Skutečně mě irituje, pokud si tu někdo dovolí stěžovat, jako, že jim ještě nepřišlo od státu výpalné. To je prostě drzost!“ zapojil se do diskuse na internetu anonymně jeden z mužů. A za to si vysloužil smršť reakcí od rozčílených matek.

„Vážený, vy jste nikdy nečekal, až vám přijde na účet výplata? Rodičovský příspěvek je v příjmu rodiny většinou nesmírně důležitý příjem. Když byl vždy připsaný 10. dne a nyní není připsaný ani 16., tak to je pro rodiny mnohdy zničující. A napsat, že lhůta je do konce měsíce, to je žalostné! Zkuste říct pronajímateli, že nájemné zaplatíte místo 12. až někdy! A vůbec...“ napsala dotyčnému diskutujícímu žena pod nickem mamča RBK.

Jak se ukázalo, mnohé diskutující nazvedl i výraz o výpalném. „Jaké výpalné? Máme nějakou dohodu – já budu odevzdávat sociální pojištění, jinak mě zastřelí. A jsem pojištěný pro případ dítěte. Nevymyslel jsem si to, ale trvám na tom. Uznávám, že těch 25–30 miliard, které se ročně vyplatí na rodičovský příspěvek, nejsou malé peníze. Na druhou stranu si nemyslím, že by pro rozpočet představovaly kardinální problém, peníze z rozpočtu opravdu tečou jinudy. Mimochodem – kolik vy dáváte na daních do rozpočtu, pane „štědrý“, že se tu tak oháníte našimi penězi? Já mám rodičovský příspěvek bohatě předplacený a ještě do důchodu na pár takových příspěvků do rozpočtu odvedu...“ upozornil další diskutující na kritiku, která se snesla na hlavy příjemců rodičovského příspěvku.

Hádky na internetu jsou však zbytečné, problém může a musí řešit hlavně ministerstvo práce a sociálních věcí společně s Úřadem práce ČR, který dávky vyplácí. Je tedy škoda, že se nakonec negativní pocity a reakce obrací k lidem, kteří za situaci nemohou či ji nemohli nijak ovlivnit. Slova o „vyžírání státu“ tak vzbuzuje emoce, ovšem na nepravém místě.

Nejsou vyžírky jako vyžírky - zní obhajoba požadavků matek

„Když je rodičák přirovnáván k vyžírání státu, ti velcí živnostníci či prostě vysoce postavení lidé ...mající vyšší plat - mají také lepší ošetření daní, právě aby co nejméně zaplatili...To plně chápu, dělala bych to samé, protože dávky se opravdu zneužívají. A já dneska už též nemám náladu dotovat věčně zdravá nemakačenka. Mateřskou chápu, příspěvek na postižené a nemocné také, dokonce bych je zvýšila. Důchodci mají své odpracováno a zaslouží si slušný důchod. Stejně tak maminky na mateřské se věnují rodině, která je základ státu, ne? Tak proč mluvit o vyžírání? Jasně, na druhou stranu existují lidé, co třeba mají šest dětí a dávky v řádech desetitisíců. S tím nesouhlasím, tam ano, tam se o tom vyžírání mluvit dá, protože děti bývají zdrojem příjmu,“ rozčílila se v další diskusi žena se jménem Veronika.

Dítě, se kterým je dnes matka doma, je příštím daňovým poplatníkem

Podle ní je současný problém ten, že vyšší třída nemá čas na děti (nebo možná dost peněz, poněvadž s jídlem roste chuť?), střední třída nemá zas našetřeno, takže pokud bude čekat na vhodné období pro pořízení dítěte, bude žena dřív v přechodu nebo skoná ještě před maturitním plesem potomka. Pokud má tedy normální pracující člověk dítě, logicky má mít mateřskou po porodu.

„Vždyť to dítě je přece budoucí daňový poplatník. Vyžírkám bych taky nic nedala. Prostě tam, kde je xxx dětí a rodina 10 let na dávkách(ne kvůli nemoci), tak se asi nedá čekat, že z těch dětí vyrostou noví daňoví poplatníci. Netřeba proto házet všechny do jednoho pytle,“ myslí si Veronika.

Úřad práce: Vše je v normálu, máme čas do konce měsíce

To, kdy všechny rodiny dostanou rodičovské příspěvky, je tedy zatím nejisté. Mluvčí úřadu práce Jiří Reichl se opět nechal slyšet, že ze zákona má jejich úřad povinnost vyplatit dávky do konce kalendářního měsíce. To, že někomu vznikne třeba i 14denní proluka, kdy může zůstat bez peněz, asi měly rodiny očekávat. ParlamentníListy.cz přinášejí komunikaci s otázkami a odpověďmi na toto téma, které úřad práce v této situaci zveřejnil. Čtěte ZDE.

Pravdou však je, že vyjádření mluvčího úřadu práce mnohé matky na mateřské rozčílilo, některé začaly dokonce hovořit o tom, že budou demonstrovat. To, kdo by případné protesty organizoval, se však ParlamentnímListům.cz zjistit nepodařilo.

Nejde o něco zcela výjimečného, vysvětlila i ministryně

Na schůzi Poslanecké sněmovny k tomu v tomto týdnu vystoupila i ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Zpoždění omluvila následujícími slovy:

"Úřad práce vyplácí prostřednictvím jednotného výplatního místa měsíčně více než 1,9 milionu nepojistných dávek a také v tomto čísle jsou zahrnuty podpory v nezaměstnanosti. To všechno je v objemu více než 6 miliard korun měsíčně, takže jsou to opravdu velmi významné prostředky a velmi významné transakce. Zákonný termín pro výplatu dávek je stanoven jako měsíc, za který dávka přináleží a chci říci možná trochu na obranu, že zákon v žádném případě nestanoví garanci konkrétního dne pro výplatu, to znamená, stanoví ten měsíc. Přesto, že úřad práce ve snaze vyhovět klientům, tak dodržuje obvyklé termíny, tak někdy skutečně není možné garantovat to přesné datum, a to jak s ohledem na různé rozložení pracovních dnů, tak i s ohledem na to, že u některých dávek je nutné znovu přehodnocovat výši té dávky s ohledem na doložení příjmů a podobně. To jsou věci, které někdy zpožďují výplatu dávek."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…