Pehe: Klaus chce rozkládat ODS i ČSSD. Tak podpořil Zemana

30.05.2012 12:18

Politolog Jiří Pehe vůbec není překvapen, že Václav Klaus podpořil Miloše Zemana v jeho úsilí o prezidentský úřad. Dalo se prý čekat, že spojenci z doby opoziční smlouvy, kteří se i poté respektovali a příležitostně i podporovali, si půjdou na ruku i nyní.

Pehe: Klaus chce rozkládat ODS i ČSSD. Tak podpořil Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Jak píše politolog na svém blogu na Aktuálně.cz, oba oponenti z první poloviny devadesátých let k sobě našli cestu v době opoziční smlouvy a už jim to zůstalo. „Od dob spolupráce v rámci tzv. opoziční smlouvy v letech 1998-2002 Klaus a Zeman vystupovali ve veřejném prostoru mnohem více jako spojenci, nebo jako alespoň politici ukazující si navzájem respekt,“ připomíná.

Pro Zemana prý bylo Klausovo zvolení alespoň částečnou satisfakcí poté, co se k němu vlastní strana obrátila zády a našla si jiné favority. Při volbě v roce 2008 tato spolupráce pokračovala, jak dokazuje tajná schůzka Klausova kancléře Jiřího Weigela se Zemanovou šedou eminencí Miroslavem Šloufem.

Klaus svou současnou podporou jednak vrací Zemanovi staré dluhy, ale podle Pehe sleduje i vlastní zájmy. Především mu jde o to, aby na Pražském hradě pokračovala éra tří velikánů české transformace. „Současný prezident si jen těžko může přát nástup „nové“ éry v podobě kandidáta, který reprezentuje nejen něco zcela nového, ale navíc se staví kriticky ke „klausovskému“ dvacetiletí," domnívá se politolog.

A do třetice je to prý úvaha politického šachisty, který plánuje založení vlastního subjektu a maximálně mu vyhovuje rozkol jak v ODS (ta k němu směřuje sama), tak v ČSSD (v jejím případě by jej zvolení Zemana na Hrad velmi přiblížilo).

Musíme odmítnout staré struktury

Pehe uvažuje, že Zemana by do prezidentské funkce mohla vynést stejná koalice, která do ní vynesla Václava Klause. „Zeman by byl v mnoha směrech lepší prezident než Klaus. Docela jistě by byl více proevpropský a otevřenější diskusi o důležitých tématech,“ píše. „Na druhou stranu symbolicky reprezentuje i po dekádě absence v nejvyšší politice mnohé z jevů, proti kterým se veřejnost nyní bouří,“ připomíná podíl opoziční smlouvy na současné míře klientelismu a korupce.

Právě proto by prý přímá prezidentská volba mohla být zajímavým testem české veřejnosti. „Především se ukáže, zda je česká veřejnost schopná a ochotná vykročit za „transformační“ období a přijmout nový politický étos,“ očekává politolog.

Zeman se prý jednoznačně ukazuje jako nejtěžší váha mezi prezidentskými kandidáty. Každý, kdo jej bude chtít v prezidentské volbě porazit, bude muset tento falešný mýtus rozbít a přesvědčit veřejnost, že  nastal čas pro zásadní změnu.

„Tu politik, připomínající ze všeho nejvíc exponát z časů dávno zašlých, rozhodně nepřinese,“ uzavírá Pehe. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…