Pijavice přisáté na premiérovi sají, varuje Koskuba. Vysají však nejen jeho, dodává

01.12.2012 9:45

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v názorové aréně pravidelných komentářů uplynulých dnů. Tentokrát pro ParlamentníListy.cz představují své názory na odchod Alexandra Vondry z vlády a vystoupení Daniela Landy na Českém Slavíku, které vzbudilo pozdvižení i v řadách politiků.

Pijavice přisáté na premiérovi sají, varuje Koskuba. Vysají však nejen jeho, dodává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Vládu Petra Nečase ve středu opustil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Dalo se to považovat za překvapení?

„Žádné překvapení. O jeho odchodu se šuškalo nejen po parlamentních chodbách a sklepeních již dlouho. Pochopitelně kupodivu nikoliv tehdy, kdy se mohla a hlavně měla řešit jeho kauza ProMoPro. A tam, jak známo, nešlo jenom o nějakou tu zašantročenou pětikorunku! Ale až nyní, kdy údajně po postu ministra obrany šilhá ten nejprťavější, nikdy nikým nevolený, tudíž ani nezvolený, ale o to dravější až vyděračský koaliční partner páně Nečasovy vlády. To víte, jakmile pan premiér již nemá většinu 118 hlasů, ale pouhých 101 až 103 - mj. podle toho, jak se třeba pan velký exministr školství zrovna vyspinká - tak pijavice na premiérovi přisáté o to více sají. S jeho souhlasem, pochopitelně. Bohužel, vysají bezohledně nejen jeho samotného premiéra, a tím ODS, ale celou tuto zem. Moc dobře totiž tuší, že s pádem této vlády a zánikem koalice skončí i jejich bezohledné ohavné parazitování. To první zmíněné negativum by mi bylo vcelku fuk. To druhé mne neskutečně štve. A taky ta bezmocnost, vše co nejrychleji změnit, ačkoliv chuť by byla,“ reagoval na první téma pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Podle něj se nakonec stejně uvidí, jak to dopadne. „Kdo pana Vondru doopravdy nahradí. Měla-li by v čele ministerstva války stát opět žena, a jistě tušíte, kterou mám na mysli, tak to naši již tak značně prořídlou armádu Bůh opatruj. Pak možná odvelení na bojové akce v daleké cizině bude pro mnohé vojáky vysvobozením. Škoda jen, že je do války skvělé Casy se začerněnou cenou zase až tak spolehlivě všechny nedopraví. Holt zřejmě byly moc levné…Tak bude pěchota zase jenom mašírovat, protože tradice je tradice,“ pokračoval dál Koskuba.

Zaslechl prý, že o samotného Vondru ale má být postaráno. „Jistě se jej tak úsporné balíčky, které nám ostatním i on s takovou láskou a péčí jako člen vlády spolupřichystal a schvaloval, nedotknou. NATO by pro něj bylo bezpochyby dobrou trafikou. Díky chronickému oddanému pochlebování novému Velkému bratrovi se tam jistě neztratí. Jinak abych byl upřímný, údajně nebyl zase tak profláknutým ministrem obrany, jako předtím vicepremiérem pro evropské záležitosti. Našli bychom za éru ČR bezpochyby ministry či ministryně daleko horší,  a natož  jejich náměstky…“ uvedl ještě Koskuba.

A připomněl, jak za jedné z prvních a poté četných vládních krizí, ještě za angažmá tehdy neosvícených VV, Vondru ve sněmovně veřejně a až nečekaně emotivně zepsul sám pan ministr Kalousek. Prý zřejmě něco pokazil. „Není dobře se znelíbit. To pak poločas přežití není z nejdelších, i když oproti panu Lessymu to zase ušlo,“ uzavřel první téma komentáře sociálnědemokratický poslanec.

Kubera o Vondrovo válce s yettim

Ani podle senátora ODS Jaroslava Kubery odchod Alexandra Vondry z vlády nebyl nečekaným překvapením."Určitě nepatřil k tém nejhorším ministrům či politikům. Dle mého je to dokonce škoda, že odešel. Je však pravda, že čelil obrazně řečeno yettimu - tedy něčemu, co nikdo pořádně neviděl, nezná výsledek, ale přesto s ním vytrvale bylo. A to se dlouhodobě asi opravdu vydržet nedá. Dle mého kauza ProMoPro vydrží klidně celkem tři volební období, ale ačkoli je Vondra politik s velkým "P" a jeho kariéru se stejně ukončit tím nepodaří,  zcela určitě ho to poškodilo," řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Daniel Landa a Český Slavík

Daniel Landa svým prapodivným vystoupením upozornil na to, že ne vše v tomto státě funguje dobře.. Co si oba politici o jeho názorech a způsobu prezentace myslí?

„Netvrdím, že jsem zcela všemu porozuměl. Nejsem si jistý, zda šlo o využití až zneužití situace k vyjádření osobního názoru, nebo jenom o marketingový tah. Možná obojí. Byť mám docela rád některé z jeho skladeb, osobně autora neznám. Ať tak, nebo tak, povedlo se mu to. Vždyť již týden se Žitem 44 zabývají média. Mohu mu, ve vší skromnosti, jenom v dobrém závidět. Třeba proto, jak marně jsem se snažil ve sněmovně při projednávání zákona o církevních restitucích mj. opakovaně upozornit na hrozící prolomení Benešových dekretů. Což považuji za velezradu. Bez většího zájmu. Holt nejsem celebrita. Ale člověk se učí. Neměl jsem u řečnického pultíku kohouta. Nebo aspoň na rameni papouška. Já si vážně nemyslím, že je třeba se dále vystoupení pana Landy věnovat. Chtěl-li opravdu vyjádřit to, že v téhle zemi není zrovinka vše O.K., tak to zase až tak moc nového neobjevil.  Přitom s ním jistě nejen já souhlasím. A formu nechávám raději stranou,“ konstatoval Koskuba.

Mluví o poslušnosti, které se jim samotným nedostává, říká Kubera

Podle Jaroslava Kubery se dá v chování Daniela Landy pozorovat to, že i když vyzývá ostatní obrazně řečeno k poslušnosti, jemu samotnému se mu jí zřejmě nedostává. "Nemohu to hodnotit nějak zasvěceně, Landu neumím, navíc jsem ho na tom Slavíkovi neviděl a informace o jeho proslovu a vystoupení mám již zprostředkované, což jak víme, může skutečnost posunout úplně zásadně," řekl Kubera. Pokud něco Landa kritizuje, samozřejmě na to má právo, otázkou však je, jestli se to nestává prý jen jakýmsi módním trendem.

"Vždyť si všimněte, jak každý kritizuje druhé třeba na internetu, anonymně. Kritizují politiky, ale sami  ti kritici na internetu ihned ve všem přecházejí do osobní roviny a polemizují na maličkostech, kterých se chytají, místo aby vedli nějakou rozumnou a něčím přínosnou diskusi. Tak to bohužel může být i s těmi kritiky, kteří vystoupí otevřeně a někdo je může vnímat jako nějaké mesiáše. Já na mesiáše ale nevěřím. Vím totiž, že se na ně lidé spoléhají vždy nejvíc ve chvílích, kdy přestanou doufat ve své vlastní schopnosti věci řešit ," uzavřel Kubera komentář tohoto týdne pro ParlamenntíListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…