Poslat Klausovou na Slovensko? Prý zhoršení vztahů se sousedem

02.04.2013 10:18

Nominace Livie Klausové na velvyslankyni pro Slovensko by byla chybou, bezohledným přelivem české vnitřní politiky a metod Miloše Zemana do záležitostí druhého státu. Tak hodnotí možné uplatnění bývalé první dámy Livie Klausové komentátor Hospodářských novin Daniel Anýž.

Poslat Klausovou na Slovensko? Prý zhoršení vztahů se sousedem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá první dáma Livia Klausová navštívila prezidenta Miloše Zemana

Na úvod poznamenává komentátor dvě věci. Zaprvé, že Miloš Zeman vyhrál prezidentské volby a nelze mu vyčítat, že svůj silný mandát využívá do krajnosti. "Taková je politika a Zeman je pragmatický až cynický hráč. Ale i on dělá chyby a jeho záměr poslat Livii Klausovou jako českou velvyslankyni do Bratislavy je přehmatem, který je ze všeho nejvíce urážlivý právě pro Slovensko," píše Anýž.

"Za druhé, svojí aktivní účastí v této rošádě se Livia Klausová stala součástí problému. Je nutné o tom mluvit otevřeně, shovívavé eufemismy, které by snad měly brát v potaz, že je chráněna jako žena nebo jako bývalá první dáma, nejsou na místě. Protože společně s prezidentem Zemanem se Livii Klausové může podařit, že k nedávnému dvacátému výročí bezproblémového rozpadu federace teď Česku a Slovensku nadělí zhoršení vzájemných vztahů," pokračuje komentátor.

Brutální volba

Neohrabaný byl podle Anýže už způsob, jakým Zeman zastavil vládou schváleného velvyslance na Slovensku. Takovou neomalenost jsme tu prý ještě neměli. Prezident sice nepřekračuje ústavu ani své formální pravomoci, ale jeho volba je prý hodně brutální.

Výmluvná byla podle komentátora reakce Magdy Vašáryové. Nejdříve sice řekla, že Klausová bude na Slovensku vřele přijata, později ale byla o poznání rozpačitější, když uvedla, že si v Bratislavě musejí analyzovat, jaký signál chce Česká republika vyslat.

Na ambasádě nezáleží

Klausová by byla od rozdělení federace první osobou vybranou do Bratislavy "politicky", tedy nikoli jako kariérní diplomat, který už má za sebou zkušenost v diplomacii, podotýká Anýž. A podle něj v české praxi jde zpravidla o "signál", že na ambasádě, obsazené politiky, Česku nijak zvlášť nezáleží.

"Nominace Livie Klausové by byla chybou, je bezohledným přelivem české vnitřní politiky, metod Miloše Zemana do věcí druhého státu. A že jde o 'našeho nejbližšího souseda', se českému prezidentovi cynicky hodí. Němcům nebo Maďarům by asi marně namlouval, že Klausová bude skvělou velvyslankyní," uzavírá pro HN svůj komentář Daniel Anýž.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…