Slavný profesor: Volil jsem pravici. A teď si se synem říkám...

27.05.2013 4:44

Na chvíli nahlédl do zákulisí české politiky při přímé volbě prezidenta... A úplně mu to stačilo, aby poznal, že se má „držet svého kopyta“. Současná politika, především ta pražská, mu žádnou velkou radost nedělá.

Slavný profesor: Volil jsem pravici. A teď si se synem říkám...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Pirk

„Jsem smutný z toho, že se dvě pravicové strany nedokáží dohodnout na společné politice,“ potvrdil uznávaný kardiochirurg profesor Jan Pirk v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Nesouhlasí s tvrzením Miloše Zemana, že má jako přímo zvolený prezident silný mandát. „Dva a půl milionu lidí ho volilo, sedm a půl milionu ho nevolilo,“ upozornil známý lékař.

Petice za kvalitní zdravotnictví směřuje do Senátu, podepsali ji lékaři, mezi signatáři je i aktivistka Táňa Fischerová. Mají strach, že neustálým snižováním peněz do zdravotnictví se zhorší kvalita zdravotní péče. Souhlasíte s nimi?

Pokud vím, omezuje se některá zbytná péče, ale nemyslím, že by se nějak výrazně snižovaly peníze na zdravotnictví. Já jsem žádnou petici nepodepisoval, já se snažím, aby naše klinika hospodařila dobře. Myslím, že třeba v lékové politice se předepisuje víc léků, než je nezbytně potřeba.

Tomu měly zabránit elektronické zdravotnické knížky, které sloužily k předávání informací mezi lékařem a pacientem i mezi lékaři, ale Všeobecná zdravotní pojišťovna projekt IZIP, do kterého se zapojilo dva a půl milionů pacientů, zastavilo.

Tomu, že se zrušila jedna elektronická dokumentace a rovnou se dělá výběrové řízení na jinou elektronickou dokumentaci, já sám dobře nerozumím.

Takže nedostatek peněz, na který si stěžují lékaři v petici, se v IKEM neprojevuje?

To nemůžu říci. Projevilo se to. Nová úhradová vyhláška vedla k tomu, že IKEM bude mít menší příjem peněz, k tomu se muselo upravit fungování IKEMu. Dokonce jsme museli propustit některé lidi, není žádný nárůst platů, museli jsme víc racionalizovat práci, ale nemuseli jsme omezit péči o pacienty.

Takže na kvalitu zdravotní péče to dopad nemá?

Na kvalitu péče to nemělo nejmenší dopad, to určitě ne. Pacienti dostávají to, co potřebují.

Co říkáte jako pravicový volič na odvolání svého profesního kolegy, bývalého šéfa České lékařské komory Bohuslava Svobody z postu pražského primátora? Vy jste jako šéf volební kampaně jednoho z prezidentských kandidátů do politiky více nahlédl, jak to tedy hodnotíte?

Já musím říci, že právě proto, že jsem do politiky nahlédl víc, než mi asi bylo zdrávo, tak to pro mne bylo poučením, abych si dnes řekl: Ševče, drž se svého kopyta. Tohle prostě není moje parketa. Ale k situaci na pražské radnici musím jako pravicový volič říci, že jsem prostě smutný z toho, že se dvě pravicové strany nedokáží dohodnout na společné politice. Zrovna včera jsme si se synem povídali, že za rok jsou volby a že máme poprvé velké dilema, jestli k těm volbám jít.

Po volbách do magistrátu se Pražané bouřili, že ODS uzavřela koalici se sociálními demokraty, když se nabízela možnost pravicové koalice, a teď se situace opakuje. I kdyby ČSSD nevstoupila přímo do koalice s TOP 09, bude ji podporovat, a tudíž ovlivňovat pražskou politiku, pokud k té spolupráci dojde.

Jsem z toho opravdu smutný. Nic jiného se nedá říci.

Myslíte si, že to bude mít vliv i na celostátní politiku, na spolupráci ODS a TOP 09 na celostátní úrovni?

Já si myslím, že to určitě bude mít vliv. Nejsem sice ekonom, Praha hospodaří se 45 miliardami ročně. Některá ministerstva mají větší rozpočet, ale většinu z toho dělají mandatorní výdaje, takže o těch penězích nemohou rozhodovat, to je prostě dané, ať tam vládne ultrapravicová nebo ultralevicová strana. Zatímco Praha má těch 45 miliard korun, když to přeženu, k volnému použití. A to už je balík, který stojí za nějaký zájem.

Může podle vás ještě pravice po všech excesech, které provádí, ještě za ten rok do voleb něčím vylepšit svůj obraz, aby voliči k urnám vůbec přišli?

Musí se opravdu snažit. Já jsem vždycky považoval za svoji občanskou povinnost jít k volbám a vyjádřit svůj názor. Ale jak už jsem říkal, jsme se synem ve velkých rozpacích, co dělat. Víme, že když nepůjdeme k volbám, dáme hlas i někomu, s kým nesouhlasíme. Ale najít někoho, s kým souhlasíme, je čím dál těžší.

Uvítal byste, kdyby vznikla nová pravicová strana a kdyby se do jejího čela postavil někdo důvěryhodný?

Myslím, že stranu mohou založit lidi, kteří do toho jdou skutečně s přesvědčením, s čistými úmysly, s jejichž názory bych souhlasil. Ale každá strana, pokud chce uspět ve volbách, musí mít celostátní působnost, musí mít pobočky ve všech krajích, a na ně už se mohou nabalit lidi, kteří už tak čisté úmysly nemají. To je na tom to špatné, že lidi, kteří tam nejdou s ideály a přesvědčením, časem ve stranách převládnou, a ti, kteří tam šli s čistými úmysly, se jim buď přizpůsobí, nebo je zlikvidují. A to je proces, který se podle mne nedá ovlivnit. Nemůžete mít kontrolu nad dvaceti tisíci členy své strany, kterou jste založili s čistým úmyslem. A to se netýká jen pravice, stejné je to i v jiných stranách.

Vy jste nahlédl do kuloárů prezidentské kampaně. Co říkáte působení Miloše Zemana na Pražském hradě? Překvapil vás neustálými snahami rozšířit své kompetence?

Mne to vůbec nepřekvapuje, já jsem očekával, že se tak bude chovat. On to nakonec i říkal, že se bude takhle chovat a skutečně to i dělá, já na tom nevidím nic špatného. Pan prezident je velká osobnost a chová se podle toho. Věděl jsem, že to tak bude. Ale nesouhlasím s tím, co říká, že má tak silný mandát. Dva a půl milionu lidí ho volilo, sedm a půl milionu ho nevolilo.

Prohlubuje se hospodářská recese, nezaměstnanost je vysoká a ještě možná poroste. Neobáváte se, že mohou nastat sociální střety, nebo že to může mít dopad na růst podpory nejen levice, ale i extrémistických stran?

Určitě ano. Když jsou lidé nespokojeni a někdo jim slibuje zářné zítřky, oni na to slyší. Mám z toho obavu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…