Soukromníci: Drábek je blb a škůdce. Jdeme do boje, jako naši dědci

27.03.2013 11:03

Slova Jana Mládka (ČSSD) o parazitujících živnostnících vyvolala bouři mezi podnikatelským stavem. Nebyl to však jediný bod, kterým stínový ministr financí oranžové strany „nadzvedl“ živnostníky. Snahu o aktivní boj s takzvaným švarcsystémem nazval místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek zločinem.

Soukromníci: Drábek je blb a škůdce. Jdeme do boje, jako naši dědci
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Poslanec Jiří Dolejš a podnikatel Rudolf Baránek - Drábek je škodič

Anketa

Udělal Jan Mládek svým sjezdovým vyjádřením o živnostnících chybu?

38%
62%
hlasovalo: 7395 lidí

Už v minulosti bylo několik pokusů jak vystrnadit onen švarcsystém, kdy jsou lidé zaměstnávání na základě živnostenského listu. „Dokud ovšem budou s tímto fingovaným vztahem souhlasit obě strany, bude do jisté míry přežívat,“ míní stínový ministr financí za KSČM poslanec Jiří Dolejš. Zákazy ze zákona tak nejsou podle něj nijak příliš účinné.

Vyhlášení svaté války švarcsystému skončilo interdiktem, ale bez účinku

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš je přesvědčen, že hodně záleží na tom, jaké poměry budou panovat na pracovním trhu a jak se bude vyvíjet hospodářská struktura. Malé firmy jsou dnes podle něj doslova závislé na těch několika páteřních a jsou odsouzeny se chovat tak, jak ty velké potřebují. Právě v tom je podle Jiřího Dolejše základ problému. „Vyhlásit svatou válku švarcsystému, to jsme zde zažili už zhruba před deseti lety a skončilo to jakýmsi interdiktem bez viditelného účinku. A ten systém funguje dál,“ vzpomíná Dolejš.

"Myslím, že bychom se měli daleko víc věnovat systematické podpoře standardního podnikání, což je z velké části záležitostí českých firem, a věnovat se i pracovní legislativě. Navíc, bude-li ekonomika šlapat, nebude tento problém až tak závažný," dodává.

Pronásledováním švarcsystému nenaplníme státní kasu

„Odstranit švarcsystém srovnáváním odvodů se zaměstnaneckým poměrem je do značné míry absurdní, protože hážeme do jednoho pytle hrušky s jablky, a ještě se švestkami navíc,“ říká poslanec. Takto to podle něj nefunguje. Kromě toho, že je specifické postavení jak zaměstnance, tak podnikatele, existuje podle stínového ministra také velký rozdíl i mezi samotnými podnikateli. „OSVČ není jedna stejnorodá skupina a je třeba umět rozlišovat,“ míní Dolejš. Jisté rozdíly tu podle něj stejně budou existovat.

„Samozřejmě se lze v tomto směru přednostně věnovat skupinám, které očividně z takto nastaveného systému, řekněme, něco mají, ale těch není tolik. Je to, když tak, v rámci nějakých evidenčních pravidel,“ míní poslanec. Rozhodně si prý ale nelze myslet, že se tím dají srovnat veřejné finance. „Pokud někdo uvádí jako argument velké rozdíly v daňových odvodech mezi zaměstnanci a OSVČ, tak to neznamená, že bychom tímto způsobem vyrovnali ty miliardy příjmu do státní kasy. To je nesmysl,“ říká Dolejš.

Nejsem pro redukci stavovských výhod, ale pro optimalizaci na základě dohody

Je to podle něj o jisté spravedlnosti, je možné o tom diskutovat a je nezbytné hledat optimální řešení. „Já nejsem pro redukci těch výhod, které ten živnostenský stav má, ale jde mi spíše o jeho optimalizaci. A ta optimalizace je složitý problém, který si vyžádá podrobnou analýzu a hledání konsensu i s představiteli těch jednotlivých profesí, řemeslných oborů, stavovských komor, kterých se to týká. Hesla jsou tu na nic,“ tvrdí komunistický stínový ministr financí.

„Určitě si nemyslím, že OSVČ jsou hlavním problémem české ekonomiky,“ kroutí hlavou poslanec. Jiří Dolejš si je vědom i nebezpečí, kdyby podnikatelé museli při restriktivních podmínkách snižovat stavy a tím zvyšovat nezaměstnanost, snižovat výrobu a provádět další kroky, které by ekonomiku oslabily, než aby jí pomohly.

Živnostníci nejsou hlavním problémem ekonomiky

„Proto říkám, že živnostníci opravdu nejsou hlavním problémem České republiky. Hlavní je, aby ekonomika šlapala, aby rostla, aby byla poptávka podstatně větší a podobně,“ tvrdí poslanec. A když prý bude ekonomika šlapat, zůstane také větší prostor najít nějaké optimálnější nastavení pravidel. „Ale mechanicky seškrtit pravidla, když jsme ekonomicky na kolenou, tak to opravdu ničemu nepomůže,“ je přesvědčen Jiří Dolejš.

Pan Dolejš je méně nebezpečný, komunisté jsou ale nebezpeční pod samotnou značkou

„Víte, reagovat na komunistického poslance je pro mne problém, i když vím, že pan Dolejš patří k těm méně nebezpečným,“ řekl pro ParlamentníListy.cz místopředseda stavovské Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek. Na připomínku, že Jiří Dolejš vlastně stojí na straně živnostníků, poznamenal: „To říkal Gottwald také.“ Připomněl, jak v květnu 1948, týden před volbami, říkal Klement Gottwald zástupcům tisíců živnostníků – Vážení soudruzi živnostníci, vždy vás budeme podporovat – „a za rok byly majetky našich rodičů znárodněny a oni sami v kriminálech,“ dodal. Poděkoval ale Jiřímu Dolejšovi za jeho stanovisko, s tím, že ho skutečně považuje za jednoho z méně nebezpečných. „Oni jsou nebezpeční hlavně pod tou značkou,“ dodal Baránek.

Jak dále uvedl, Strana soukromníků připravuje novelu zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti, o níž jsou straníci přesvědčeni, že ji někteří poslanci předloží. „Připravujeme tuto novelu pod heslem – co není podnikání podle živnostenského a obchodního zákona, je závislá práce,“ říká Rudolf Baránek. Právě na toto téma připravilo ve středu 27. března vedení strany tiskovou konferenci, na níž chce tuto novelu představit.

Drábek je totální blb a škůdce

„Musíme zlikvidovat ty Drábkovy nesmysly,“ zlobí se Baránek. Podle informace, kterou získal Rudolf Baránek od ministra Zbyňka Stanjury (ODS), proběhlo v ČR 120 tisíc kontrol „od Drábkových lidí“. „A ty kontroly našly 20 případů ze 120 tisíc, kdy byl zneužíván takzvaný švarcsystém. Umíte si představit, kolik lidí muselo provádět oněch 120 tisíc kontrol?“ rozčiluje se Baránek. „Je to naprosto kontraproduktivní,“ dodal.

Jak dále Baránek uvedl, Drábkovy nesmysly je třeba zbořit. „Říkám otevřeně, v tomto našem záměru máme podporu i premiéra Nečase a věřím, že naše novela bude předložena parlamentu,“ je přesvědčen místopředseda strany. Věří, že jejich úprava pomůže řešit i nezaměstnanost. „Oni mají 600 tisíc nezaměstnaných, ale budou prudit podnikatele. Vždyť ten Drábek je totální blb a škůdce,“ zlobí se Baránek. „Žene lidi, kteří jsou na dávkách, do front na úřadech a do jiných šíleností, ale dodnes to nemají vyřešené,“ kritizuje rozčileně.

Postavíme se proti „Jednotné frontě boje proti živnostníkům“

Baránka rozčiluje i to, že jsou na podobné akce utráceny peníze, které dostáváme z Evropské unie. Ty, jak znovu připomněl, používalo Drábkovo ministerstvo například na zmíněné kontroly švarcsystému. „Ano, ať honí černé zaměstnávání, to je v pořádku, to podporujeme. Ale napravit věci, po tom hrozném nýmandovi, co se jmenuje Drábek, bude nekonečné. To není přece jen o švarcsystému, vždyť jde i o to, kolik ti jeho kumpáni z toho ukradli peněz, i to je přece třeba říct… Páni Šiška a spol.,“ dostává se do varu Rudolf Baránek. Dodal k tomu, že pronásledování lidí, kteří dávají jiným práci, je zločin. Zejména prý za takového stavu ekonomiky a nezaměstnanosti.

„Já tomu říkám: jednotná fronta boje proti živnostníkům,“ směje se s hořkostí Baránek, protože jak dodává, používá totalitní terminologii, která tyto věci uměla velmi přesně pojmenovat. „Ta fronta se skládá z následujících organizací: ČSSD, KSČM, TOP 09, Věci veřejné, odborová konfederace ČMKOS a další odborové svazy, zástupci velkého průmyslu a dalších zaměstnavatelských svazů. Takoví ti Jurečci, a podobně,“ doplňuje výčet Baránek. Zahrnul do toho i svazy zaměstnavatelů a zástupce řetězců, které, jak říká, jsou zaměstnáváni zahraničními společnostmi. „No a teď tomu dal korunu pan prezident Zeman, který přijede na tripartitu podporovat odbory,“ dodává zklamaně Baránek. „Tak tomu říkám jednotná fronta boje proti živnostníkům,“ konstatoval roztrpčeně.

Mládek chtěl „parazitujícími živnostníky“ přiložit polínko na počest příletu Zemana

„To, že Mládek mluvil o 'parazitech', to mu z té pusy nevyjelo jen tak,“ je přesvědčen Baránek. Prý byli sociální demokraté „v ajfru“ z toho, že se blížil ve vrtulníku Miloš Zeman a na palubě měl s sebou Jaroslava Zavadila, předsedu ČMKOS. „Ten Mládek si prostě chtěl přiložit polínko,“ říká místopředseda soukromníků. Sociální demokraté to podle něj mají v sobě. „Oni to mají jako program,“ dodal Baránek.

„Pan prezident už oznámil, že se 4. dubna zúčastní jednání tripartity a bude podporovat odbory,“ konstatoval rozčarovaně Baránek. Je přesvědčen, že zde panuje jakási dohoda s velkými průmyslovými podniky. Jak dodal, i za takzvané 1. republiky byl podporován velký průmysl a šlo se proti živnostníkům. „To prožívali naši dědové i otcové,“ dodává.

Půjdeme do boje, jak to dělali naši dědci a tátové

„Já ten třídní boj mám v sobě,“ říká s hořkým úsměvem místopředseda Baránek. Jeho otec i dědeček byli za minulého režimu vězněni a jejich majetek znárodněn. „Ale pozor, my živnostníci ten třídní boj nevyvoláváme. Vyvolávají ho ti Mládkové, odboráři, Juračkové a podobně,“ rozčiluje se. „To je pořád, zvyšte jim zdravotní pojištění, zvyšte jim sociálku, dejte jim registrační pokladny, kontrolujte je na švarcsystém… Já už opravdu nevím, co ti lidé předvádějí,“ dodává Baránek.

Právě z těchto důvodů je Strana živnostníků odhodlaná vyrazit do politického boje. „Tak jako to dělali naši dědci a tátové,“ říká podnikatel. Jak dodal, na dnešní tiskové konferenci budou mít novináři možnost zjistit a porovnat data, která jim stavovská Strana soukromníků předloží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…