Starostka marně prosila o pitnou vodu. Lidé se nesmí ani umýt

05.06.2013 12:44

Povodeň v Ústeckém kraji zasáhla i poslední místa tohoto regionu, kde ještě vodní živel nezačal pustošit krajinu a domovy. Na Teplicku v několika obcích totiž zůstali lidé bez pitné vody. Nesmí se vodou z kohoutku ani mýt. Starostka Hrobčic přitom musela vodárenskou společnost o znečištění prameniště doslova přesvědčovat.

Starostka marně prosila o pitnou vodu. Lidé se nesmí ani umýt
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Ilustrační foto

Deset osad, které katastrálně spadají pod Hrobčice na Teplicku, je bez pitné vody, a to dokonce už od konce uplynulého týdne. „O přistavění cisteren s pitnou vodou jsem žádala už v neděli. Tehdy vodárenská společnost nevyhověla. Odmítli, protože s kvalitou vody máme problém neustále a technik to bohužel prostě vyhodnotil jako normální stížnost. Stěžovali jsme si už od pátku, v sobotu už byla situace neúnosná a v neděli ráno jsem žádala o přistavení cisterny a opakovaně mi byla odmítnuta s tím, že máme velké území a cisterna by stejně nestačila," uvedla starostka Hrobčic Jana Syslová. Nakonec na kalnou vodu ale začalo upozorňovat více místních. Rozhodnout o tom musela až povodňová komise a krajská hygienická stanice.

Problémy s kvalitou pitné vody tu řeší dlouhodobě

Problémy s kvalitou pitné vody řeší prý na Hrobčicku a zejména přímo v obci Hrobnice již dlouhodobě a to bez výraznějšího efektu. „Zřejmě i z tohoto důvodu, že si často stěžujeme na kvalitu vody, byla tato mimořádná situace zanedbána a opatření ze strany dodavatele vody bylo učiněno příliš pozdě, a to dokonce až na základě upozornění povodňové komise," dodává Jana Syslová.

Co se týče samotné záplavy, tak koryta potoků na Hrobčicku se zatím nepřelila, je zatopeno menší množství sklepů a zaznamenány byly drobné sesuvy půdy.

Vodu z kohoutků nesmějí pít

Přestože tedy dodávaná voda z hlavních zásobních vodovodních řadů – například pro zaplavené Ústí, Děčín i Litoměřice - je pitná, silné deště v uplynulých dnech znečistily lokální prameniště. Na Hrobčicku v teplickém okrese se to konkrétně týká osad Červený Újezd, Tvrdín, Chouč, Mirošovice, Kučlín, Mukov, Mrzlice, Hrobčice, Měrunice a Razice.

Vodu z kohoutků nesmějí tamní obyvatelé pít, ale ani ji používat k osobní hygieně. Nyní to potvrdily i Severočeské vodovody a kanalizace. „Náhradní dodávka pitné vody je v těchto obcích zajištěna cisternami,“ uvedla dnes mluvčí vodárenské společnosti Iveta Kardianová. Kromě tří stabilních cisteren projíždějí obcemi i dvě mobilní. Lidé by je měli využívat až do pátku, kdy se vyhodnotí vzorky vody.

Lokální prameniště jsou znečištěná i v obcích Malečov, Březí – Pohoří a část Kojetic (okres Ústí nad Labem), Víska pod Lesy, Starý Šachov a Jílové – Rybníček (okres Děčín), Kotelice, Horní Vysoké, Levín, Leská a prameniště Mentaurov (okres Litoměřice). Celkem jde o více než dva tisíce lidí. „Ve všech ostatních lokalitách Ústeckého a Libereckého kraje, kde působí Severočeské vodovody a kanalizace, je do domácností dodávána voda pitná odpovídající ve všech parametrech legislativě,“ ubezpečila mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…