Těch prvních sto dní byl jen rozjezd, sliboval Zeman v televizi

11.06.2013 21:56

Prezident Miloš Zeman na konci týdne oslaví sto dnů ve funkci. Česká televize proto uspořádala speciální vysílání pořadu Hyde park, v jehož první části vystoupil z Pražského hradu sám prezident. Ten označil prvních sto dní ve funkci jako "pouhý rozjezd" a prozradil řadu zajímavostí z hradního zákulisí. V druhé části pak jeho působení komentovaly různé osobnosti.

Těch prvních sto dní byl jen rozjezd, sliboval Zeman v televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při inauguračním projevu

„Byl to rozjezd auta, které teprve zabírá. Spolupracovníci mi říkají, že jsem nasadil šílené tempo, já jim říkám, že ještě zrychlím,“ zhodnotil prvních sto dní své prezidentury Zeman.

V prezidentské funkci má prý tři priority. Tou první je podpora investic na úkor „projídání“ prostředků. Druhou prioritou je pro něj boj s korupcí, vyjádřený zejména zákonem o prokázání majetku. „Ona ta korupce opravdu jako rakovina rozežírá společnost. Jestliže si uvědomíte, jaké mizí desítky či stovky miliard, které mohly být pro lidi, tak už je skutečně třeba to zavést,“ uvedl k tomu prezident.

Poslední důležitou věcí je pro nového prezidenta tzv. „panašování“, neboli možnost vybírat si ve volbách kandidáty napříč stranami. „Jednotné stranické kandidátky vám s cibulí vnucují i mrkev, a s osobnostmi, kterých si vážíte, i takovou Kristýnu Kočí, abych uvedl odstrašující příklad,“ vysvětlil své důvody.

Jeden z prvních dotazů mířil na prezidentovo chování během povodní. Tehdy poznamenal, že nehodlá létat nad postiženými lokalitami helikoptérou, což někteří pochopili jako narážku na premiéra Nečase.

„Já nemám rád patetické projevy, ale malé, konkrétní činy. Těch 180 vojáků Hradní stráže to nevytrhne, ale je to aspoň něco,“ řekl prezident. „Pokud se politik někam vydá v maskáčích a překáží postiženým lidem, tak se tím jenom zviditelňuje,“ dodal.

Prezident byl rovněž tázán na táhnoucí se kauzu jmenování velvyslanců „Jde o to, že pan Schwarzenberg se, možná v předtuše výsledků voleb, snaží vyslat na diplomatické posty řadu svých spolupracovníků,“ nadnesl prezident opomíjený rozměr velvyslanecké kauzy.

Navíc přiznal, že s některými kandidáty na velvyslance má problém. „Vždyť třeba do Rakouska chce pan ministr poslat pana Fischera, kterému, když byl velvyslancem ve Francii, z Paříže utekla depeše z jednání pana Topolánka s panem prezidentem Sarkozym a byl z toho mezinárodní skandál,“ připomněl Zeman.  

Vyjádřil se i k osobnosti Livie Klausové, která se stala symbolem tohoto sporu. „Když se podíváte na naše diplomaty, tak málokdo má takové diplomatické zkušenosti jako ona,“ uvedl Zeman.

Jeho názor, že prezident má při výběru velvyslanců hrát významnou roli, prý rozhodně není ojedinělý a zastávali jej i jeho předchůdci. „Mám ve stole dopis pana Havla, který mi v roce 2001 psal, že by vláda vůbec neměla velvyslance projednávat. Já k tomu přece jen takto ostře nepřistupuji,“ poznamenal.

Neuvěřitelná historka z rejstříkového soudu

Jeden z dotazů mířil i na nešťastný incident při odemykání korunovačních klenotů. „Když jsem viděl to video, tak se nemůžu divit, že si lidé myslí, že jsem byl opilý. Já sám bych si to nevěřil,“ poznamenal prezident s úsměvem. Pak vážněji prozradil doposud utajenou okolnost odemykání korunovačních klenotů. „Při vstupu do klenotnice je devadesát točitých schodů bez zábradlí, a přiznávám, že když jsem po nich stoupal s horečkou, tak jsem se zadýchal,“ prozradil.

Jeden z diváků prezidentovi připomněl proklamovanou myšlenku fondu, do něhož chtěl odvádět část svého příjmu. V poslední době se o fondu totiž přestalo mluvit. Prezident informoval, že věci se pohnuly a na příští pondělí svolá tiskovou konferenci, kde oznámí vznik fondu. Důvody zdržení jsou pod něj prozaické.

„Nedovedete si představit, jak složité je založit obecně prospěšnou společnost. Nám například jedna soudkyně rejstříkového soudu řekla, že splácení státního dluhu není obecně prospěšný zájem, takže jsme úplně museli předělat zakladatelskou smlouvu,“ vyprávěl.

Další divák se prezidenta ptal, jak je to s jeho slibem vyšetření autorství prezidentské novoroční amnestie. „Pověřil jsem tím kancléře a ten publikoval jména pracovníků prezidentské kanceláře, kteří ji sepsali, a jsem rád, že všichni už jsou bývalí zaměstnanci,“ zkonstatoval prezident. K případným pochybnostem uvedl, že kancléři Mynářovi prý nemá důvod nevěřit a pokud jde o nesouhlas samotných pracovníků, označených jako autoři, prezident uvedl, že se jim ani nediví, že se k tomuto dílu nechtějí hlásit.

Němcová: Žádná většina, volila ho sotva třetina lidí

V druhé části došlo na hodnocení prezidenta. Textař Michal Horáček prezidenta Zemana ocenil za vyvěšení vlajky Evropské unie a za výběr soudců Ústavního soudu, na které prý ze všech stran slyší chválu. Třetí pochvalnou věcí je prý prezidentský fond.

Za nejpalčivější problém vnímá narušování svobody akademické obce, které se objevilo v kauze jmenování Martina C. Putny profesorem. „Prezident má v této roli ceremoniální funkci a je tam proto, aby jako zástupce národa vzdal čest úspěšným akademikům,“ uvedl.

Jiří Balvín, bývalý ředitel České televize, přiznal, že z konkrétních kroků mu na Miloši Zemanovi nevadí vůbec nic, zbytečné jsou pouze jeho rýpance do novinářů. Režisér Filip Renč zhodnotil prezidenta stručně: „Je to dobrý prezident a je to jeden z nás“.

Druhé části pořadu se zúčastnila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Ta poznamenala, že prezident dělá přesně to, co od něj čekala a co prý již před volbami říkala. „Miloš Zeman je silný hráč a dá se čekat, že se bude snažit si vybojovat prostor, a když tu kótu dobude, tak už ji neopustí,“ myslí si Němcová.  

Podle ní se celých sto dní omílá, že prezident má silnější mandát, což je podle ní nesmysl. Ve druhém kole prý přišlo k volbám pouhých 56 procent voličů, takže Zemana volila sotva třetina lidí, nikoliv většina, jak se snaží tvrdit. „Nenechme si vnutit, že je tento prezident nějak silnější. Není,“ ujistila Němcová.

Nad jejím tvrzením kroutil hlavou hradní kancléř Vratislav Mynář. „Jak si může prezident rozšiřovat prostor, když už se dobrovolně vzdal tří pravomocí,“ nechápe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…