To je síla. Tomio Okamura si brutálně podal Klause za amnestii

03.01.2013 4:45

Něco odporného, plivanec... Ani zlínský senátor Tomio Okamura nepatří mezi ty, kteří by tleskali Václavu Klausovi za prezidentskou amnestii. Považuje ji za plivanec do tváře policistům, státním zástupcům i soudcům. Sám ještě neztrácí naději, že se bude moci právě o úřad hlavy státu ucházet. Ústavní soud totiž bude rozhodovat o jeho stížnosti na postup Ministerstva vnitra, které neuznalo, že nasbíral padesát tisíc podpisů potřebných pro kandidaturu.

To je síla. Tomio Okamura si brutálně podal Klause za amnestii
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

Ve svém posledním novoročním projevu ve funkci prezidenta překvapil Václav Klaus ohlášenou amnestií i zlínského senátora Tomia Okamuru. „V případě plošných amnestií mi uniká smysl. Co je ještě zásadnější, že pan prezident omilostnil téměř všechny zločiny spáchané a šetřené před více než osmi lety, na které je trest do deseti let. Takže korupčníci, podvodníci, tuneláři a jim podobní jsou v pohodě a nepostižitelní,“ říká pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

  • Prezidentův projev ZDE
  • Rozsah prezidentovy amnestie ZDE

Připomíná, že už řecký filosof Platón psal, že při výchově nové generace je společenská atmosféra důležitější než rodiče. „Jakým signálem pro společnost je takto pojatá amnestie? To je plivnutí do tváře všem slušným a poctivým lidem. Prezident řekl natvrdo: ´Zavřete oči a zapomeňte na zloděje.´ Nevinně odsouzení ve vězení zůstanou a velcí zloději si odteď mohou dopřát nerušený klid. Něco tak odporného by mě ani ve snu nenapadlo. Je to i plivanec do tváře policistům, státním zástupcům, soudcům. Dokazování mnoha kauz stálo společnost mnoho peněz – tahle investice je nadobro zmařená,“ upozorňuje Tomio Okamura.

Zlínský senátor sám ještě pomýšlí na to, že by se v první přímé volbě ucházel o úřad prezidenta. Podal ústavní stížnost na to, že mu Ministerstvo vnitra neuznalo splněný limit padesáti tisíc podpisů a do volby ho nepustilo. Podobně dopadl i Vladimír Dlouhý, který ale stížnost k Ústavnímu soudu nepodal mimo jiné prý proto, že by se oddálila prezidentská volba a nahrazení ústavních soudců by se tak prý mohlo stát handlem mezi ODS a ČSSD.

„Tady stále zaměňujeme příčinu za následek. Ministerstvo, stát a soud porušily ústavu, nerespektovaly moje práva a práva občanů, kteří podpořili moji kandidaturu. Soud absolutně rezignoval  na svou povinnost přezkoumat moji stížnost a byla zcela prokazatelně porušovaná Ústava. Já přece nepodváděl ani nepsal protiústavní zákony. Já jsem byl naopak křivě obviněný z falšování podpisů, já se nedovolal kontroly podpisů, já se nedovolal soudní ochrany,“ tvrdí Tomio Okamura, že jeho ústavní stížnost neohrožuje historicky první přímou volbu hlavy státu.

Odmítá přitom spekulovat o nějakých handlech, které mohou ovlivnit výběr ústavních soudců. „To by znamenalo, že nežijeme v demokratickém a právním státě, ale že žijeme v zemi, kde soudy nerozhodují podle zákonů a Ústavy a že ani Ústavní soud se neřídí Ústavou, ale jedná po dohodě s politiky politicky. To je naprosto šílená představa a byť mnohá soudní rozhodnutí tomu nasvědčují, stále ještě věřím alespoň Ústavnímu soudu,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

Češi si prý ani nevšimnou, že je země bez prezidenta

Podle zlínského senátora není důvod se obávat toho, že by Česká republika mohla být delší dobu bez prezidenta. „Co by se stalo? Nikoho to nezajímá, nikdo si toho v praxi ani nevšimne,“ domnívá se Tomio Okamura. Na svou ústavní stížnost má od lidí různé reakce. Snaží se jim vysvětlit, že to není on, kdo celou situaci způsobil, ale parlament, úředníci a čtyři soudci Nejvyššího správního soudu, kteří prokazatelně nerespektovali Ústavu. „Já se domáhám svých práv. To je přece základ demokracie – právo na spravedlnost,“ podotýká zatím vyřazený prezidentský kandidát.

Ať už to dopadne s ústavní stížností jakkoli, hodlá v prvních měsících tohoto roku pracovat na nové Ústavě, která by u nás zavedla přímou demokracii včetně oddělení moci výkonné a zákonodárné a spojené s přímou odpovědností všech politiků občanům, kteří by měli mít právo politiky i zákony v referendu odvolat. „Přímá volba a odvolatelnost by se měla týkat i hejtmanů, starostů a primátorů,“ plánuje Tomio Okamura. Za další dvě priority považuje systémově dořešit exekuce a problémy lidí v dluhové pasti a zakázat všechny herní automaty a terminály, což považuje za jeden z kořenů zla.

Z exekucí už by nemělo být podnikání

„Jsem pro zrušení podnikání v exekucích a navrácení této pravomoci státu. Chci, aby stát systémově začal pomáhat lidem v dluhové pasti jak poradenstvím a odbornou pomocí, tak v krajních případech i bezúročnými půjčkami na vyplacení nemovitostí. Cílem je, aby lidé nezůstali s rodinami na ulici a mohli fungovat. Nejde o žádné dary, ale půjčky, které se státu vyplatí - funkční rodina je pro stát důležitější, než když se rozpadne na partu bezdomovců závislých na sociálních dávkách,“ zdůvodňuje pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

„Samozřejmě v programu mám toho stokrát víc – od reformy soudnictví, kde bych chtěl nastavit vyšší osobní odpovědnost soudců a vytvořit pojistky proti justičním omylům, až po zákon o rodině, kde je třeba zrovnoprávnit oba rodiče. Protože prvotní prioritou je zájem dítěte, nikoli jednoho privilegovaného rodiče,“ uzavírá senátor.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…