Voliči pravice, kam jste se schovali? Odpověď překvapí

29.03.2013 12:20

Zklamání pravicových voličů z počínání jejich stran ještě nutně neznamená, že ODS a TOP 09 čeká v příštím roce při parlamentních volbách výprask. Březnový průzkum agentury SANEP totiž ukázal, že jen 15 procent z nich zvažuje, že dá hlas některé z levicových stran. A pokud ODS provede zásadní změnu své politiky, přisuzovanému debaklu se zcela jistě vyhne.

Voliči pravice, kam jste se schovali? Odpověď překvapí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Velmi negativní pohled na pravicové strany zaujímají momentálně voliči a příznivci pravicově orientovaných stran. Podle průzkumu agentury SANEP si 28,9 procenta z nich myslí, že pravice v porevolučním vývoji České republiky zcela selhala, 28,5 procenta je toho názoru, že ODS a premiér Petr Nečas zcela pohřbili pravici u nás, a 14,1 procenta pravicových voličů je přesvědčeno, že v České republice pravice neexistuje.

Dotyčný průzkum ZDE

ODS podle průzkumu zklamala 51,5 procenta pravicových voličů, TOP 09 pak 19,9 procenta a obě strany 18,9 procenta pravicových voličů. Ve světle těchto pro pravici tak varovných čísel pak vyznívá poněkud překvapivě zjištění, že jen 15 procent pravicových voličů bude po zklamání z pravicových stran a jejich představitelů uvažovat při příštích volbách o hlasu pro některou z levicových stran.

Pravicoví voliči se stáhli a vyčkávají, kdo je přesvědčí

„A to není vůbec nic neobvyklého. V každých volbách je určité procento lidí, kteří přecházejí z pravice na levici a naopak. Z odborného hlediska se to může zdát neuvěřitelné, ale jsou lidé, kteří v jedněch volbách volí ODS a v dalších ČSSD, to se prostě děje. Takže mi těch 15 procent nepřipadá příliš alarmující. Navíc o tom zatím jen uvažují, takže levicové strany pak ani volit nemusí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Sokol z Vysoké školy CEVRO Institut.

Zároveň upozorňuje, že se jedná přibližně o stejné procento lidí, které by se našlo před každými volbami. „Pravicoví voliči neutíkají někam jinam, jen se z nich stávají nevoliči a mohou se kdykoli vrátit. Stávají se z nich váhající, nebo nevoliči, a ti jsou nejlepším terčem ve volební kampani,“ poukazuje Petr Sokol na fakt, že voliči od ODS sice odešli, ale jen se stáhli do pozadí a vyčkávají, kdo je přesvědčí.

Volit pravici je pro mnohé sebezáchovné

„Pravicoví voliči u nás jsou všichni ti, kteří jsou zainteresováni na proměně, kterou tady pravice provedla, tak ji ve svém zájmu budou volit v jakékoli podobě. Pro ně je to dost sebezáchovné, protože představa ústavní většiny, která by mohla nastat pro levici, je pro ně velká hrozba. Jedna věc jsou průzkumy, druhá pak skutečná volba, v níž už jsou ohroženy jejich životní standardy,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Bystřický s názorem, že ti poztrácení voliči ODS, když dojde na lámání chleba, ani nikoho jiného volit nemohou.

Za pravdu o předčasné skepsi v případě ODS může dát politologům i pohled do historie. V roce 1998 by po Sarajevském atentátu a při pohledu na skomírající preference strany nikdo nevěřil, že se Václavu Klausovi podaří zmobilizovat voliče k takovému výsledku. A podobně téměř z ničeho vydupal o osm let později Jiří Paroubek rekordní volební výsledek ČSSD, jemuž by po odchodu jeho předchůdce Stanislava Grosse nikdo nevěřil.

Agenda 2014 je prvním pokusem o návrat voličů

„Opakovat se to určitě může, ale předpokládá to nějakou zásadní změnu politiky ODS. Něco už teď ODS naznačila tou Agendou 2014, ale až další dny a týdny ukážou, jestli to je dostatečné, nebo to chce nějakou větší změnu. V roce 1998 zůstal Václav Klaus, ale zbytek vedení se výrazně obměnil. U sociálních demokratů to naopak byla změna předsedy. Nemyslím, že by v případě ODS teď byla nezbytná výměna předsedy k tomu, aby byl takovýto efekt dosažen. Ale nějakou viditelnou změnu politiky to chce každopádně,“ zdůrazňuje Petr Sokol.

Opakování historie po dalších osmi letech považuje za dost pravděpodobné i Jiří Bystřický. „ODS nebude mít žádných 8 procent, ale půjde minimálně tak na 15. Stačí se podívat do statistické ročenky na příjmy a odvody, tak tam máte 15 procent lidí, kteří budou volit ODS, protože nemají jinou variantu,“ tvrdí politolog Jiří Bystřický, jenž se navíc domnívá, že ODS a TOP 09 dají ve volbách dohromady 25 až 30 procent hlasů.

Na Klausovi a Paroubkovi lze ukázat, že úspěchu mohou dosáhnout úplné protipóly

„Ty průzkumy totálně zkreslují, protože ODS má i teď minimálně 14-15 procent. Ale bude muset udělat radikální proměnu. Je otázkou, jestli přímo na místě Nečase, nebo se kolem něj objeví lidé, kteří budou důvěryhodnější a budou mít novou ideu. ODS musí provést změnu na volitelné persony. Nečas není žádný hlupák, ale charismatický není. Není to tahoun, který by pro ODS získal hlasy, které teď potřebuje. Ale vůbec bych pravici nepodceňoval,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Jiří Bystřický.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Podle Petra Sokola má každá strana někoho, kdo dokáže přitáhnout voliče, a nevylučuje, že v případě ODS by to mohl být i současný předseda Nečas. „Na Klausovi a Paroubkovi lze ukázat, že úspěchu mohou dosáhnout úplné protipóly. Klaus byl předsedou, když šly preference hodně dolů, pak to razantní změnou otočil. Naopak Paroubek, člověk do té doby politicky neznámý, to postavil na sobě jako nové osobě. Klaus už tehdy nebyl premiérem, Paroubek se jím krátce předtím stal. Cestou proto může být jak sázka na dosavadního předsedu, tak to může být někdo úplně jiný, kdo může hypoteticky takového úspěchu dosáhnout,“ uzavírá Petr Sokol.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…