Vondra mu "dluží" peníze. On kvůli tomu bude dlužit u zubaře

17.12.2011 15:51

Odškodnění podle zákona o protikomunistickém odboji se někteří starší političtí vězni nedožijí. To si myslí většina obětí bývalého režimu, které oslovily ParlamentníListy.cz. Ukazuje se totiž, že kvůli aparátu ministerstva obrany si na něj budou muset možná i několik měsíců počkat. Nicméně mají i další výhrady. Například Jiřímu Wolfovi, který seděl ve vězení deset let, se nelíbí, že nárok na peníze nemají emigranti.

Vondra mu "dluží" peníze. On kvůli tomu bude dlužit u zubaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra a Jaromír Štětina

„Ono to může trvat i několik měsíců. V zákoně totiž není napsáno, jak dlouho se má na odškodnění čekat, takže to nevíme. Bojím se, že čím déle se to bude vyřizovat, tím více stát ušetří. Mezi námi je spousta starých lidí,“ říká Jiří Wolf. Ten seděl v komunistických kriminálech deset let a jeho zdraví se tam zhoršilo natolik, že na jeho případ musela v roce 1984 upozornit Amnesty International, aby se zdravotní péče a podmínky ve vězení zlepšily.

Wolf lituje emigrantů

Zákon o protikomunistickém odboji začal platit letos, symbolicky 17. listopadu. Nyní se začínají vyřizovat žádosti o odškodnění. Každý politický vězeň má podle něj nárok na sto tisíc korun či dorovnání důchodu na průměrnou výši. „Jsem šokován, že děti a vdovy po mrtvých musí mít české státní občanství, aby peníze dostaly. K žádosti o odškodnění se muselo přikládat notářské potvrzení, že jsme tuzemskými občany. To je nespravedlivé. Znám paní ze Švýcarska, jejíž maminka seděla, a ta nemá občanství. Nejspíš, protože je krize, nemá nárok. Vdovy dostávají padesát procent, děti také a emigranti nic nedostanou. Přitom lidem z koncentračních táborů a jejich potomkům bylo vyplaceno bez výjimky vše,“ zlobí se Wolf.

Právě on má déletrvající problémy se zuby a myslel si, že penězi z odškodnění vše zaplatí. „Udělali mi hořejšek a teď mi budou dělat spodek. Potřebuji peníze, nemám je. Zubař mi to udělá na dluh, takže si na peníze počká,“ sděluje odevzdaně. Prý nebyl mezi vyvolenými disidentky, co se po sametové revoluci dostali do funkcí. „Já měl z příkazu Václava Havla a Petra Uhla zákaz vstupu do Občanského fóra. Kdo byl označen za militantního antikomunistu a mohl narušovat takzvanou demokracii, tak tam nemohl. Tenkrát jsme chtěli okamžité zrušení komunistické strany a Havel řekl ne, že to se nestane,“ vzpomíná.

Zahrádka si ještě nezažádal

„Ještě jsem si žádost nepodal, protože je hodně lidí, co to potřebují více. Mám přiznaný hornický důchod a jiné odškodnění, takže nouzí netrpím. Během příštího roku žádost určitě podám. Jde o to, abych byl uznán jako odbojář. Vždyť spousta komunistů trvalo na tom, abych dostal provaz. Převedl jsem přes hranice na svobodu šest letců, kteří bojovali za druhé světové války a v komunistickém režimu kvůli tomu měli problémy,“ sděluje osmdesátiletý František Zahrádka, jenž za komunistů seděl třináct let a spoluzakládal v Příbrami Muzeum třetího odboje.

Průměrný věk politických vězňů je podle něj kolem osmdesáti let. „Jsem zvědav, jak to bude vypadat. Vždyť dnes uplynul teprve měsíc od platnosti zákona. Chutná mi jíst a můžu chodit. Zdraví zatím jde,“ dodává Zahrádka.

Hučín: Jsem mladší, takže později

Dalším protikomunistickým bojovníkem, který chce odškodnění, je Vladimír Hučín. „Mám dotazník, ale ještě jsem ho neodeslal. Čekám, až budou vyřízeni starší lidé. Jsem trochu mladší, takže jsem zdrženlivý. Pokud se hovoří o odboji, mám vše doloženo. Pokud se týče peněz, tak možná budu dědit, takže příspěvek až tak nepotřebuji. Nicméně chci odškodnění věnovat na činnost pobočky konfederace politických vězňů v Přerově, “ říká pro ParlamenntíListy.cz Vladimír Hučín, který před rokem 1989 v době normalizace otevřeně bojoval s komunisty.

SLEDUJEME téma třetí odboj

„Odškodnění přijde každopádně pozdě. Aparát ministerstva vnitra není postaven tak, aby to stíhal. Na naší pobočce konfederace politických vězňů se hlásí spousta lidí k odboji. Někteří na tom chtějí profitovat. Lidé se pokoušejí využít všech možných variant, ale v drtivé většině do toho nemohou být zařazeni,“ pokračuje Hučín. Podle něj na odškodnění nemá nárok disident Petr Uhl, protože je Trockista, ale ani Josef Mašín. Ten je státním příslušníkem USA. Nicméně právě Mašín už několikrát sdělil, že o něj žádat nebude.

ÚSTR nemá jedinou zprávu

Protikomunistický zákon začal platit před rokem a nyní se ukazuje, že to s jeho naplněním nebude až tak jednoduché. Podle informací Jiřího Wolfa žije zhruba 2000 obětí bývalého režimu. Na stůl ministerstva obrany se dostalo už více než jeden a půl tisíce žádostí. Stále čekají na vyřízení. Úředníci posílají žadatelům upozornění, že musejí být trpěliví. Trpělivost budou muset mít možná i několik měsíců. Přitom ministr obrany Alexandr Vondra byl na pohřbu protikomunistického bojovníka Ctirada Mašína v USA a stále se na veřejnosti prezentuje, jak bojuje za práva politických vězňů.

„Nám ministerstvo zatím žádná jména neposlalo. Jsme v tom na nich stoprocentně závislí,“ sdělil Lidovým novinám Pavel Žáček, jenž se touto problematikou zabývá v Ústavu pro studium totalitních režimů. Právě on má radit ministerstvu obrany, kdo si odškodnění zaslouží a kdo ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…