Zkušený místostarosta varuje: Od státu nic nečekejte, na nás kašle už tři roky

04.06.2013 16:52

Trpělivost došla místostarostovi Hejnic Jaroslavu Demčákovi (Za lepší Hejnice). Před třemi lety se prohnala malebným jizerskohorským městečkem ničivá povodeň. Město i lidé si škody opravili. Horší je to s pomocí státu.

Zkušený místostarosta varuje: Od státu nic nečekejte, na nás kašle už tři roky
Foto: Jakub Melín
Popisek: Povodně 2013

„Je smutné poslouchat ty tlachy ministra Kalouska v Otázkách Václava Moravce v České televizi o tom, jak je stát připraven pomoci všem postiženým územím s protipovodňovým nasazením a hlavně s odstraňováním následků současné povodně. Všichni obyvatelé Frýdlantska vidí, jak nám stát pomohl, když ani tři roky po povodni tu nejsou všechny škody odstraněny. A není ani konkrétní plán, kdy k tomu dojde. Viz komunikace, koryta řek, mosty...,“ povzdechl si. „Nevěřte všem těm panáčkům v kravatách v televizi a při jejich pózování na mostech, že vám pomohou,“ dodává trpce.

Jako by povodeň přišla před měsícem, a ne v roce 2010

Voda opět pustoší krajinu českou a páchá velké škody. Postižení doufají v rychlou pomoc státu a odstranění povodňových škod. Zkušenosti z Frýdlantska, kde velká voda způsobila zkázu před třemi lety, však k přílišnému optimismu nevybízejí. Na některých místech to totiž vypadá, že se sem povodeň přihnala před měsícem, a ne v roce 2010.

Stejně tlachali politici před třemi lety. Teď se sem bojí

Třeba v Hejnicích, půvabném městečku na úpatí Jizerských hor, které je známé proslulým poutním místem – Bazilikou Navštívení Panny Marie... Důležitá páteřní silnice spojující Hejnice s Frýdlantem je ve špatném stavu i tři roky po přírodní katastrofě. „Lidé nás každý den bombardují telefonáty, píšou, chodí nadávat na úřad, co s tím budeme dělat. Ale ta silnice není naše. A pak slyším v televizi tlachy pana Kalouska. To samé bylo před třemi lety. Po povodni se tu střídali všichni naši politici, nechali se fotografovat na mostech – pamatuji Klause, Nečase, Bártu a Johna – slibovali - všechno zařídíme, zajistíme. Teď sem snad ani přijet nemůžou, protože hrozí, že by je lidi asi málem zlynčovali,“ konstatuje místostarosta. „Mám velký soucit s postiženými při nynější povodni. Jen nevěřte všem těm panáčkům v kravatách v televizi a při jejich pózování na poškozených mostech a silnicích, že vám pomohou,“ vzkazuje.

Stát říká kraji: Dejte na povodňové škody půlku, my přidáme druhou. Ale kde má chudý kraj ty miliardy vzít?

Srpnové povodně v roce 2010 si v Libereckém kraji vyžádaly osmimiliardové škody. „Stát řekne kraji: Dejte půlku, my přidáme druhou. Ale kde má ty peníze chudý Liberecký kraj, druhý nejmenší, vzít. Jenom na této silnici je škoda 800 milionů. A to není jediná,“ upozorňuje.

Další problém mají v Hejnicích s povodím Labe. Pod něj spadá říčka Směda.  „Řekli nám, že dostali jen 53 procent financí, které na povodňové opravy potřebovali. Takže se věnují jen nejhorším místům, kde je hodně utržený břeh, nebo spadla nábřežní zeď. Ale nějaká souvislejší oprava či protipovodňové opatření v exponovaných zatáčkách či zvýšení koruny hráze se nedělají. Nejsou peníze,“ upřesňuje hejnický místostarosta.

Lesy ČR i Hejnice už mají hotovo

V kontrastu s tím je přístup Lesů ČR, pod které spadají lesní potůčky. Ty se v době povodní dokáží změnit na pustošivé vodní toky. „Už mají všechno hotovo. Začali už půl roku po povodni, mnohem dříve než Povodí Labe. Jsou to oba státní podniky, ale Lesy ČR fungují jinak,“ vypozoroval Demčák.

Zničené lávky, silnice, domy. Škoda na městském majetku 60 milionů. To byla hejnická bilance povodní v srpnu 2010. „Co jsme měli rozbité a zničené, jsme spravili a dali dohromady. Až na výjimky silnic v sousedství toku. Když tam Povodí Labe opravuje břeh, nemá cenu tam dělat finální verzi komunikace,“ vysvětluje Jaroslav Demčák.

Voda se teď Hejnicím vyhnula. A peníze od státu?

Teď už je na tahu stát. Hejničtí však mají obavy, že současné povodně ještě více oddálí opravy povodňových škod před třemi lety. A že peníze od státu nyní „tuplem“ nepříjdou. „Bojím se, že přislíbené peníze zase nedostaneme a vše se znovu oddálí,“ domnívá se místostarosta. Jediná pozitivní zpráva na závěr je snad ta, že současná povodňová vlna se Hejnicím vyhnula. „Když začala stoupat v neděli hladina Smědé, preventivně jsme pytlovali. Když jsme to dodělali, přestalo naštěstí pršet,“ uzavírá Jaroslav Demčák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…