Ministerstvo školství: Chcete informace o Bátorovi? Za 87 tisíc jsou vaše

07.12.2011 11:03

Občanský aktivista Matěj Hollan se pokoušel na ministerstvu školství zjistit, jakou práci pro resort vykonával známý šéf Akce D.O.S.T Ladislav Bátora a jaký plat za práci bral, uspěl však jen z části. Úředníci ministra školství Josefa Dobeše (VV) mu navíc připravili nemilé předvánoční překvapení. Za námahu, kterou museli při zodpovězení jeho dotazů vynaložit, požadují po Hollanovi osmdesát sedm tisíc korun.

Ministerstvo školství: Chcete informace o Bátorovi? Za 87 tisíc jsou vaše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

Aktivista Matěj Hollan chtěl od úředníků ministerstva školství slyšet, jakou práci vykonával pro resort šéf Akce D.O.S.T. Ladislav Bátora a kolik za to měsíčně dostával peněz. Žádal tyto informace v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. Úředníci z resortu Josefa Dobeše (VV) mu však připravili nemilé předvánoční překvapení. Nejen, že poskytli pouze část informací, ale ještě po aktivistovi chtějí osmdesát sedm tisíc korun za vynaloženou námahu. O případu informuje server Aktuálně.cz.

S Dobešem komunikovali jen ústně. Písemné záznamy neexistují

V otázce Bátorova platu poskytlo ministerstvo pouze část informace. Coby zástupce vedoucího kancléře ministerstva bral plat 57 tisíc korun měsíčně. Základ platu byl 34 850, zbylou sumu tvořil osobní příplatek a příplatek za vedení. Bátora byl mimo i Dobešovým poradcem, za zmínku ovšem stojí, že neexistuje žádný písemný záznam o tom, co Bátora ministrovi radil.

„Při hledání informací k vaší žádosti bylo zjištěno, že neproběhla žádná korespondence mezi panem ministrem Mgr. Josefem Dobešem a panem Bátorou. Veškeré informace si podávali ústně a není o nich záznam," uvádí v dopise Emil Halla, který je pověřený řízením odboru legislativy.

Více k tématu Ladislav Bátora 

Do třetice chtěl Hollan také vědět, které dokumenty Bátora v pozici úředníka podepsal. Ukázalo se, že jich nebylo právě málo. Úředníci tvrdí, že Bátora mohl podepsat až 829 spisů. Aby k podobnému zjištění mohli dospět, museli úředníci přečíst velké množství materiálu, pročež pracovali přes čas a od Hollana ho teď chtějí zaplatit. Dle sazebníku si může ministerstvo za každou půlhodinu údajně přesčasové práce na Hollanově žádosti účtovat 105 korun.

„Celkové náklady na vytvoření (sběr) vámi požadovaných informací činí 87 189 Kč," konstatuje nakonec úřad.

Související:

Kalousek je ubožácký šmejd a nelidská stvůra, účtuje Ladislav Bátora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…