A už to jede. Desetitisíce lidí se houfují k odporu proti Klausově amnestii

04.01.2013 14:16

Na webu Jednej.cz se objevila petice proti novoroční amnestii prezidenta Václava Klause. Podle tvůrců petice roste pobouření nad krokem prezidenta republiky, který dostal na svobodu více než sedm tisíc odsouzených zločinců.

A už to jede. Desetitisíce lidí se houfují k odporu proti Klausově amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

Prezidentův krok podle tvůrců petice veřejnost rozdělil, ovšem rozhodně ne „půl na půl“. Odpůrců tohoto kroku je prý mnohem více, než příznivců, což dokazuje i přibývající počet podpisů pod peticí. V pátek ve čtrnáct hodin počet signatářů na webu Jednej.cz překročil dvacet tisíc. Petici je možné podpořit i na Facebooku, což ve chvíli vydání tohoto článku učinilo už více než šedesát tisíc lidí. V pátek po 18. hodině už virtuální počet podepsaných na sociální síti překročil sto tisíc uživatelů a i nadále rychlým tempem sympatizanti přibývají.

Iniciátoři petice si jsou vědomi, že s vyhlášenou amnestií už nic nenadělají. Přesto chtějí Václavu Klausovi, všem prezidentským kandidátům, ale i médiím dát zřetelně najevo, že s tímto krokem nesouhlasí.

Text petice k přečtení ZDE

„Už jenom proto, aby si příští 'pachatel dobra' v pozici prezidenta naší země dobře rozmyslel, zda bude následovat příkladu Václava Klause a také propustí 6 000 pravomocně odsouzených zločinců na svobodu,“ píše se v petici.

Autoři petice považují amnestii za výsměch poctivé a nelehké práci policistů, státních zástupců i soudců. Rovněž se jedná o zmaření miliardových investic do dopadení, usvědčení a odsouzení dotyčných osob. Ty byly náhle zproštěny zaslouženého trestu.

„Nepovažujeme tento krok za správnou cestu, jak oslavit 20 let naší státnosti, stejně jako si nemyslíme, že by se jednalo o dobrý signál vůči nám slušným občanům,“ končí text petice.  Ten tvůrci iniciativy rozeslali všem prezidentským kandidátům.

Na facebookové stránce se objevují i některé pozoruhodné komentáře prezidentova kroku. Jeden z diskutujících například doporučuje: „Zbalil bych ho z hradu a nastěhoval bych ho k nám na Šluknovsko, aby taky zažil trošku adrenalinu“. V diskusi se objevují i komentáře prezidenta obhajující, ale jsou ve výrazné menšině.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…