Ano, Babiš začíná měnit politiku. Pozor na Bártu, varují zkušení

06.11.2011 5:21

POLITOLOGOVÉ Třetí nejbohatší člověk v Česku Andrej Babiš se pustil velice zostra do zdejších politických poměrů. Inicioval vznik hnutí ANO 2011, které má za cíl bojovat proti korupci. Toto hnutí má pak v parlamentu prosadit zákony, které české ekonomické prostředí ozdraví. Říkáte si, že už tu něco podobného bylo?

Ano, Babiš začíná měnit politiku. Pozor na Bártu, varují zkušení

„Jsem naštvaný, protože politici naši zemi od revoluce nejenže neumějí řídit, ale přihlížejí jejímu rozkrádání, žijeme v nefunkčním státě," sdělil ve své výzvě občanům miliardář Babiš.

Podle majitele holdingu Agrofert Babiše přitom má Česká republika potenciál dosáhnout podobné hospodářské úrovně, na jaké je například dnešní Švýcarsko. Je však potřeba změnit politické pořádky.

Tyto pořádky má změnit hnutí vzniklé z výzvy ANO 2011 (Akce nespokojených občanů 2011), pokud uspěje v politických volbách. Andrej Babiš přitom vyzývá právě všechny nespokojené občany, stejně jako další podobně zaměřená hnutí, aby se sjednotili pod vlajkou jeho výzvy. Sám se nabízí, že na své náklady se pokusí toto hnutí financovat a stane se i jeho manažerem.

Prohlášení hnutí ANO 2011:
Andrej Babiš: Žijeme v nefunkčním státě, udělejme s tím něco!

Korupce a klientelismus vadí už i těm, co jsou s tím spojováni

Andreje Babiše přitom podle politologa Lukáše Jelínka nelze brát na lehkou váhu. „Je důležité, že se do boje s korupcí začínají zapojovat i silné figury, jako je Andrej Babiš. Jeho aktivita se dá těžko odpírat a bagatelizovat," soudí pro ParlamentníListy.cz Jelínek.

Ten se totiž domnívá, že míra korupčního a klientelistického prostředí v České republice dosáhla takové míry, že vadí i těm, kteří často byli s tímto prostředím spojováni. Jedním z nich je právě i Andrej Babiš.

Politologové na ParlamentníchListech.cz ZDE

Zásadní otázkou však je, kam bude Babišovo hnutí směřovat. Pokud dojde k integraci protikorupčních hnutí, za které bude i nadále jako hnutí vystupovat a nepokusí se příliš brzy vstoupit do politiky, má Andrej Babiš šanci touto cestou podle Lukáše Jelínka získat dobré renomé.

Bývalý šéfšpion Randák: Babišův projekt považuji za důvěryhodný
Babiš: Ano, uspěje-li mé sdružení, může z něj vzniknout strana

Do parlamentu Babiš díky zkušenostem s VV neprorazí, shodují se politologové

„Bylo by však nemoudré, aby se Andrej Babiš pokusil touto iniciativou vstoupit do politiky. Znechucení ze zkušenosti s Věcmi veřejnými je v občanech stále příliš živé," varuje Lukáš Jelínek.

To si myslí i politolog Bohumil Doležal, podle kterého je Babišova iniciativa plynulým pokračováním linie Unie svobody a Věcí veřejných. „Všechny tyto strany a iniciativy kladly důraz na nepolitickou politiku. US spoléhala na intelektuálskou rovinu, u VV vítězil populismus. Babišova cesta je pak tím nejpřímějším populismem," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Doležal.

Ten Babiš je trochu jako Schwarzenberg, zamýšlí se Zbořil

Podle něj jde tak o další pokus změnit standardní politiku nestandardními prostředky. „Lidé ovšem budou cítit, že tento postup má něco společného s postupem VV. Tam zažili velkou deziluzi. Iniciativa Vyměňte politiky by se totiž mohla celým názvem jmenovat Vyměňte politiky za hospodářské bosse," ironicky dodává Bohumil Doležal.

Babiš a Bárta? Jiná liga, věří Jelínek

Podle Bohumila Doležala Andrej Babiš sází na to, že, když se mohl vstup do politiky povést Vítu Bártovi, povede se i jemu. „Vzhledem k tomu, co si lidi zažili s VV, to ovšem bude mít pan Babiš o mnoho těžší, ne-li skoro nemožné," varuje politolog.

„Andrej Babiš a Vít Bárta je jiná liga," oponuje Lukáš Jelínek. „Zatímco u Víta Bárty vznikaly pochybnosti už jen díky tomu, že jeho ABL je napojená na státní zakázky, a také díky tomu, že Věci veřejné vlastně byly včleněné do struktury ABL jako jakási politická divize, ekonomický holding Andreje Babiše je takový kolos, že tyto pochybnosti nejsou na místě. Může fungovat i bez Andreje Babiše," věří třetímu nejbohatšímu člověku v České republice politolog.

Přesto podle Lukáše Jelínka díky zklamání z Věcí veřejných těžko může případná politická strana Andreje Babiše pomýšlet na úspěch. Občané jí zkrátka věřit nebudou.

„Bez ohledu na to, jak čisté jsou úmysly pana Babiše, idealismus, že bohatí jsou nezkorumpovatelní, už z Čechů vyprchal," uzavírá Bohumil Doležal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: pal

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…