Bárta ukázal, kolik vydělal. Paroubek ho udá Kalouskovi

30.03.2011 13:02

Ministr dopravy a přední tvář strany Věci veřejné Vít Bárta zveřejnil ve středečním deníku Blesk své příjmy z podnikání. Reagoval tak na lednovou výzvu expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který vyslovil podezření, že v jeho bývalé společnosti ABL by mohlo docházet ke krácení daní. Podle Paroubka však zveřejněné údaje podezření nevyvrací. "Doufám, že to prošetří na můj podnět také Finančně analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Paroubek.

Bárta ukázal, kolik vydělal. Paroubek ho udá Kalouskovi

Vít Bárta zveřejnil ve středu v deníku Blesk své příjmy. Laikům může připadat, že se tím odhalil takzvaně "na dřeň". Jiří Paroubek však zveřejněné údaje za dostačující odhalení poctivého podnikání nepokládá. 

"Pokud má firma takový obrat, jak uvádí a lze dohledat, pak jsou zisky, ze kterých se vypočítává odvod na daních přinejmenším podivné. Může to naznačovat, že je Vít Bárta, napříč jeho proklamacím, buď jako podnikatel neschopný, nebo naopak všehoschopný," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jiří Paroubek.

Ať si na něj posvítí FAÚ. Bárta: Paroubek je dinosaurus. A přijde doba ledová... 

A dodal, že pevně doufá, že Finančně analytický útvar (FAÚ) na ministerstvu Miroslava Kalouska způsob podnikání Bárty a firmy ABL bedlivě prošetří. Podezření  budí prý totiž i okolnosti ohledně vlastnické struktury firmy ABL, jejíž akcie byly až do poloviny minulého roku anonymní.

FAÚ, které při ministerstvu financí funguje již řadu let, se nejvíce zviditelnilo letos. Na příkaz ministra financí Kalouska (TOP 09), totiž zveřejnilo výsledky svého šetření v kauze ProMoPro, díky čemuž je na české politické scéně již několik týdnů pořádně horko hlavně ministru obrany Alexandru Vondrovi (ODS).

Vít Bárta se však prošetřování nebojí. "Paroubek je dinosaurus a nechápe, že člověk si umí vydělat peníze i slušně. Pevně doufám, že pro dinosaury začala doba ledová," zareagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz ministr dopravy Bárta.  

Čtěte také:
Kalouskův kontrolní mág vyšetří kohokoliv. Přijde-li udání 

Nejde mu to na rozum...

Paroubkovi nejde do hlavy, jak je možné, že za celou dvanáctiletou dobu existence firmy ABL, v jejímž čele stál až do loňského roku ministr dopravy Vít Bárta (VV) byl firmou vytvořen zisk po zdanění ve výši 20,8 milionu Kč, což odpovídá v průměru 1,7 milionu Kč na jeden rok.

Poukazuje také na to, že přestože je firma z více jak osmdesáti procent financována z cizích zdrojů, poskytuje půjčky v milionových hodnotách, a to dlouhodobě a opakovaně. Jen v roce 2009 byla výše poskytnutých půjček bezmála 7 milionů - přesně 6 855 tis. Kč.

Čtěte také:
Obavy z Kalouska: Vytváří si vlastní zpravodajskou službu?
Paroubek: Bárta zcela záměrně lže o svých podnikatelských úspěších
Bárta Paroubkovi: Na maserati jsem si vydělal. Tady je důkaz

"Komu a za jakých podmínek jsou tyto půjčky poskytovány, jestliže firma má dlouhodobě nepříznivé cash-flow? Musí to být významný zájem i za cenu toho, že se čeká na zaplacení pohledávek, aby bylo na výplaty zaměstnanců. Nebo jsou tyto půjčky něčím jiným? Vít Bárta by měl veřejnosti jasně vysvětlit, jak tyto ekonomické výsledky firmy ABL korespondují s jeho majetkovými poměry. Pokud tedy není například jeho luxusní Maserati vedeno jako služební vůz firmy ABL a odpisováno jako daňově uznatelný náklad spolu se stájí koní," ptal se už v lednu expředseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Nejelitnější bezpečnostní firma ale podprůměrné mzdy zaměstnanců? 

A proto Paroubek podal v této souvislosti trestní oznámení na Víta Bártu za podezření z trestného činu krácení daně.

"Pan Vít Bárta se netají tím, že ABL je nejdražší a nejelitnější bezpečnostní služba. Mzdy elitních zaměstnanců však se jako elitní nejeví. Podle dostupných informací byla v roce 2008 průměrná hrubá měsíční mzda na jednoho zaměstnance 15 361 Kč, v roce 2009 pak 17 982 Kč. Jestliže firma zaměstnává cca 40 řídících pracovníků, patrně s vyššími než průměrnými výdělky, pak „řadoví" zaměstnanci mají průměrný hrubý výdělek hluboko pod celostátní průměrnou mzdou. Taková disproporce budí pochybnosti o tom, zda část zaměstnanců není vyplácena jinak, než oficiálně, o čemž koneckonců mnozí neoficiálně spekulují," uváděl například Jiří Paroubek ve zdůvodnění trestního oznámení.

Čtěte také:
Paroubek: Je zde důvodné podezření, že Vít Bárta krátil daně 
Plné znění trestního oznámení Jiřího Paroubka na Víta Bártu

Nutno dodat, že v lednu nebylo toto trestní oznámení na Bártu jediné - Jiří Paroubek na něj podal trestní oznámení také kvůli pomluvám na adresu Petra Bendy.

Bárta: Podívejte se do mých účtů. Jsem čistý...

Protože Vít Bárta  čelí díky těmto oznámením podezření, že si "žije na vysoké noze" víc, než by měl, své své příjmy doložil tím, že bulvárnímu deníku ukázal výpisy ze svého účtu. Z nich vyplývá, jak mu chodily výplaty z ABL za poslední tři roky. Ukazují, že si vydělal 32 milionů korun.

„Jako jeden ze společníků firmy jsem si vyplácel plat a odměny, které jsem řádně zdanil. Za roky 2008 až 2010 byl můj příjem 32 milionů," řekl k tomu Bárta. Dodal i daňové přiznání za loňský rok. I podle něj byl jeho výdělek více než 15 milionů.

Čtěte také:
Bárta si vydělal za tři roky 32 milionů. Postačí Paroubkovi vysvětlení?  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…