Černý rok nábytkářů. Podnik pět měsíců nevyplácel mzdy

20.01.2012 8:40

Společnost Koryna nábytek, jeden z největších výrobců kuchyní v Česku, na konci loňska koupil výrobce ohýbaného nábytku L. A. Bernkop 1883. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN). Koryna od počátku loňského roku čelila postupně pěti insolvenčním návrhům, vyplývá z Insolvenčního rejstříku, podle deníku se potýká s finančními problémy.

Černý rok nábytkářů. Podnik pět měsíců nevyplácel mzdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Jediným akcionářem nového vlastníka Koryny L. A. Bernkop je společnost Proinvesta podnikatele Tomáše Halámka, píše deník. Halámkovo jméno podle HN figuruje v dalších, vzájemně se vlastnících společnostech.

Dluhy, kam se podíváš

Hospodářské noviny s odvoláním na Insolvenční rejstřík píšou, že Koryna dluží dodavatelům i přes milion korun na nájemném. Téměř čtvrt milionu nezaplatila na mzdách svým zaměstnancům. Některé dluhy nejsou přitom spláceny od počátku minulého roku.

"Je mnoho napálených zaměstnanců, kteří nedostali mzdu i pět měsíců. Bývalí kolegové, kteří z firmy odešli včas a řešili nezaplacené mzdy přes návrh na insolvenci, byli úspěšní. Já jsem příliš dlouho čekal. Dnes je již situace horší, nemají z čeho zaplatit. Dluží snad všem, co tam jsou," řekl deníku bývalý zaměstnanec firmy Karel Selucký.

Představitelé Koryny nechtěli situaci komentovat. "Obraťte se na nové majitele," řekl HN jeden z původních vlastníků firmy, Antonín Kalfas, který v Koryně nadále pracuje jako nákupní ředitel. K situaci se nechtěli vyjadřovat ani zástupci L. A. Bernkop.

S problémy se potýká téměř každý

Koryně podle HN předloni klesly tržby na 294,2 milionu korun z 429 milionů Kč v roce 2009. Zároveň se firma předloni propadla do ztráty 76 milionů korun po zisku 7,5 milionu o rok dřív. Závazky po lhůtě splatnosti Koryně v roce 2010 vzrostly na 41,8 milionu korun z 25,9 milionu v roce 2009.

Ostatní výrobci nábytku potvrzují, že situace na trhu není růžová. "Stavební průmysl stagnuje, nevíme, jak se to bude vyvíjet dál. Víme, že některé firmy jsou v potížích, my jsme ale pokles ve výrobě v loňském roce nezaznamenali," řekl deníku Štěpán Vondrášek z JN Interiér. Propouštět již dříve musely třeba nábytkářské firmy Ton a Jitona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…