Chalupa zavítal kvůli "vysavači" znečištěného ovzduší do Ostravy

22.10.2011 20:20

Velká zima, jen pár stupňů nad nulou a sluníčko deroucí se z ranní inverze. To byl páteční obrázek těsně před odjezdem tří autobusů do nitra společnosti ArcelorMittal. V aglomeraci Sever před obřím zařízením, v této chvíli ještě zahaleným bílým plátnem, se sešli novináři, politici, zaměstnanci, odboráři, ale také občané Radvanic a Bartovic, ostravského obvodu nejvíce postiženého špatným ovzduším.

Chalupa zavítal kvůli "vysavači" znečištěného ovzduší do Ostravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na tiskové konferenci

Všichni s očekáváním zahájení provozu nejmodernějšího a nejvýkonnějšího zařízení k odprášení provozu spékání železné rudy. Toto zařízené by mělo podle údajů firmy snížit emise prachu pod 20mg/m3 ze současných 50 mg/m3 a jeho realizace byla zahájena před osmnácti měsíci.

Čekání na ministra se protáhlo

Na odhalování a spouštění zařízení se však muselo počkat. Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa a eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočník měli zpoždění. Když pak v doprovodu starostky obvodu Radvance a Bartovice Šárky Tekielové přijeli, svítilo slunce a moderátor to okomentoval slovy: „Pan ministr životního prostředí by se měl přestěhovat do Ostravy. Pokaždé, když k nám přijede, je hezky."

Ministr Chalupa své zpoždění omluvil tím, že spolu s eurokomisařem zahájili setkáním se starostkou Tekielovou a pak se byli projít přímo na místo do Radvanic a Bartovic. Ve svém projevu ocenil, že nové čistící zařízení, které dokáže omezit roční emise prachu o 270 tun, se spouští o tři měsíce dříve než bylo původně plánováno a je to skvěle načasováno do zahájení nové topné sezony.

Starostka provedla eurokomisaře obvodem

Po slavnostním odhalení nového zařízení a spuštění jeho provozu následovala exkurze přímo pod obří „vysavač". Starostka Šárka Tekielová (ČSSD) během prohlídky pro ParlamentníListy.cz řekla: „Na snídani s ministrem a eurokomisařem jsem byla pozvána docela znenadání. Pak jsme všichni jeli k nám do obce, kde jsem je provedla. Ukázala jsem jim, kde chodí děti do školy, kde máme radnici, kde žijí obyvatelé a samozřejmě jsem je zavedla na páteřní komunikaci obce, která je u zadní brány společnosti ArcelorMittal. Vystoupili jsme z auta a ukázala jsem jim věci, které jsem si myslela, že by měli vidět. S občany nemluvili, protože nás tlačil čas."

Přiznala, že hovořila spíše s eurokomisařem než s ministrem. „Prezentovala jsem mu pohled našich občanů, protože jsem také celoživotní občan našeho obvodu. Ta investice je v pořádku, ale přišla pozdě. A doufáme, že nebude poslední."

Související: Chalupa dnes uzavře dohodu s Poláky o snížení emisí v příhraničí


Když zafouká k nám, úlevu nepoznáme

Další občan Radvanic a Bartovic Jaromír Slíva, který si nenechal ujít prohlídku nového zařízení, je k jeho účinnosti docela skeptický: „Co se týče načasování, tak jsme to čekali daleko dřív. Pokud vím, závazky k ekologii měla firma ArcelorMittal už v kupní smlouvě, proto je to podle mne trošku pozdě. A dnes si každý z toho dělá zásluhy, jenže já si myslím, že i k této obrovské investici došlo jenom díky nátlaku občanských iniciativ. Není to zásluha kraje, ale samotných občanů. Slibují odprášení 70 procent z jednoho zařízení, takže 25 procent z celkového zatížení, což je čtvrtina. Stav ovzduší v Radvanicích a Bartovicích je hodně závislý na směru větru, proto se obávám, že v případě pro nás nepříznivých větrů snížení emisí nepoznáme," řekl pro ParlamentniListy.cz Jaromír Slíva.

Ministr chce podpořit rozumné topení

Podle ministra Chalupy je dobře, že tuto akci navštívil eurokomisař a na místě viděl, jaká je situace v historicky nejprůmyslovějším regionu České republiky. Zdůraznil však, že dobrovolné dohody o ekologických aktivitách, které s podniky ministerstvo uzavírá, všechny problémy s ovzduším neřeší. „ Je tu problém dopravy, je tu problém lokálních topenišť v domácnostech. A to nemůžeme přehlídnout. Podle mého bude problém s lokálními topeništi nejsložitější, protože se týká několika tisíců individuálních projektů, individuálních případů. U továren je to jednodušší, lze to spočítat, změřit, lze odhadnout, co to bude stát, lze se dohodnout, kdy se to bude realizovat podle daných ekonomických podmínek. Je to také o tom, jak se budou chovat samotní lidé. Připravujeme spuštění informační kampaně, která má podpořit to rozumné řešení topení. Na druhé straně nikdo z nás není brutální dogmatik, aby nevěděl, že žijeme v reálném čase a v reálných sociálních podmínkách."

Pro ParlamentniListy.cz přiznal, že i přes krásné slunečné počasí na procházce Radvanicemi a Bartovicemi zaznamenali s eurokomisařem značné znečištění tohoto obvodu. „Bylo zajímavé slyšet názory paní starostky, která dobře zná obec, ví, jak to tam fungovalo dřív, jaké to je teď, jaké mají občané očekávání. Měl jsem dobrý pocit z toho, že přístup paní starostky je velmi realistický, že to není jenom pláč, ale je to také hledání nějakých konkrétních řešení. Víme, že ta situace je velmi složitá, o tom není pochyb. Ale jde o to hledat racionální a rychlá řešení, která povedou k cíli a která mají smysl. A já bych řekl, že dnešní akce je jedno řešení, které má smysl. Dobře, že se povedlo. Ale rozhodně to není řešení jediné a doufejme, že to není řešení poslední."

Velká investice je podle odborářů příslibem zaměstnanosti do budoucna

Podle předsedy základní organizace odborů ocelárny Romana Bečici je spuštění nového čistícího zařízení příslibem do budoucna. „Byli bychom rádi, kdyby majitel v investičních krocích pokračoval. Neznamená to totiž jen čistější ovzduší, ale také perspektivu zaměstnanosti, která nás zaměstnance nejvíce zajímá. Myslím si, že akce podobná té dnešní za jednu miliardu se nedělají dnes a denně. Uvolnit tolik financí v blížící se krizi není jednoduché, takže to vnímám jako důkaz toho, že to tato společnost myslí vážně a můžeme s ní i do budoucna počítat. Je to signál, že to nejsou jen prázdná slova," řekl pro ParlamentniListy.cz Bečica, který na jednom z nejtěžších provozů společnosti na ocelárně pracuje 23 let. Doufá, že investice do společnosti budou nadále pokračovat, ve výhledu je podle jeho slov i modernizace ocelárny.

Čtěte více:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …