Cheb: Zemřel čestný občan města Hans Novotny

17.12.2012 13:35

Hans Novotny je v Chebu znám především jako duchovní otec městské Nadace Schola Ludus.

Cheb: Zemřel čestný občan města Hans Novotny
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Včera zemřel ve věku 82 let čestný občan města Chebu pan Hans Novotny. Narodil se 2. června 1930 v Chebu. Po válce byl s rodinou odsunut do Německa. Žil zde ve Schwabachu nedaleko Norimberku.

Hans Novotny je v Chebu znám především jako duchovní otec naší Nadace Schola Ludus. Ta vznikla díky jeho štědrému finančnímu daru v roce 1992 a dodnes je jedinou městskou nadací zaměřující se na podporu vzdělanosti v České republice. Vedle každoročního oceňování úspěšných studentů a pedagogů zdejších škol se zaměřuje i na financování vybraných vzdělávacích projektů. Během své existence na zmíněné účely vynaložila již přes 2,2 milionu korun.

Hans Novotny přijal čestné občanství Chebu v roce 1995. Zastupitelstvem města mu bylo uděleno za příkladnou pomoc při rozvoji vzdělanosti a vzájemného porozumění Čechů a Němců - minulých i současných obyvatel města Chebu.

Jeden ze spoluzakladatelů a první předseda správní rady Nadace Schola Ludus Ján Pobežal popsal okolnosti vzniku Nadace Schola Ludus tak, že k tomu lze už jenom těžko něco dodat: „Zní to jako pohádka, dnes už těžko k uvěření. Stále si živě vybavuji nevěřícně rozzářenou tvář našeho tehdejšího starosty pana Františka Lindy, když mi popisoval, jak ho na náměstí v roce 1992 oslovil naprosto neznámý člověk, který mu rovnou řekl, že chce dát Chebu 60 tisíc marek, ale neví, jak to udělat. To, že náhoda svedla dohromady právě našeho starostu s panem Hansem Novotnym, je už jenom hezkým zarámováním obrázku z těch dob. Obrázku, který připomíná krásnou starou pohlednici města Chebu. Tím byla počata Nadace Schola Ludus.“

Vedení města Chebu vyjadřuje pozůstalým upřímnou soustrast.

Bc. Tomáš Ivanič, redaktor Chebských radničních listů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…