Co zdaníte příště? Přežije jen klíště. Čtenáři bránili knihy před Kalouskem

22.06.2011 19:28

„Sedmnáct a půl může chtít jen vůl", „Co zdaníte příště? Přežije jen klíště". Tyto a podobné transparenty byly dnes k vidění na Staroměstském náměstí, kde se shromáždilo zhruba půl tisícovky výrobců, knihkupců a milovníků knih k protestům proti zvýšené sazbě daně z přidané hodnoty (DPH) z 10 procent nejprve na 14 a od roku 2013 na 17,5 procenta.

Co zdaníte příště? Přežije jen klíště. Čtenáři bránili knihy před Kalouskem

Zhruba patnáct set lidí, bez rozdílu stranické a jakékoli jiné příslušnosti, se sešlo na Staroměstském náměstí, aby vyjádřili protest proti postupnému zvyšování DPH u knih a tiskovin nejprve na 14 a poté na 17,5 procenta. Umožní to zákon o DPH, který sněmovna propustila do druhého čtení.

Shromáždění zahájil organizátor protestu předseda Unie vydavatelů a nakladatelů Vladimír Pistorius, který mimo jiné připomněl, že všechny vyspělé evropské země mají u knih snížené DPH, kde se pohybuje mezi 5-6 procenty. Velká Británie, Irsko, norsko Chorvatsko mají nulovou DPH a Švýcarsko 2,5 procenta, v dalších osmi zemích (Maďarsko, Švédsko, Řecko, Estonsko, Finsko, Litva, Rumunsko a Lotyšsko) má vydávání knih velkou podporu a DPH je nižší než snížená daň na potraviny. Česká republika se tak díky Nečasově vládě zařadila mezi takové země jako je Bulharsko, Albánie Ukrajina či Bělorusko (18-20 procent).

Čtěte také:
Škatulata v sazbách DPH: Kalousek by knihy měnil za jídlo
Vyšší DPH na knihy a vstupenky zruinuje kulturu, varuje Besser
Výjimky u DPH jako bumerang. Gazdík nevzdává knihy
Jako na Ukrajině. Čtenáři podepisují petici proti DPH na knihy

Shromáždění přišel pozdravit i pražský biskup Václav Malý, který upozornil, že nejen chlebem živ jest člověk, ale i dalšími nabídkami, které obohacují lidský život. Vyspělá společnost se podle Malého nepoměřuje jen ekonomickým růstem, ale také úrovní a kulturou mezilidských vztahů i duchovními ideály.

Foto: Zbyněk Pecák

„Dobře vím, že dnešní představitelé nestojí před jednoduchým rozhodnutím, že je třeba konat reformy - ale uváženě. Vždycky myslet nejen na pragmatické řešení, momentální, ale i na budoucnost. Přál bych si, aby poslanci, kteří hlasovali pro zákon v této podobě, aby přece jen více uvažovali a aby byli ochotni také pozměnit své smýšlení," řekl Malý.  Vyzval k občanské hrdosti a aby vstoupili do dialogu s poslanci, k čemuž vyzýval i Vladimír Pistorius. Václav Malý na závěr vyslovil naději, že přece jen k nějaké změně dojde.

I Havel připojil podpis k petici kvůli knihám. Důvod? Zvýšení DPH u knih

Protestuji, protože se mě to týká...

Dalibor Balšínek, šéfredaktor Lidových novin, který tentokrát deklaroval svůj list nikoli jako nezávislý, ale jako pravicový, litoval, že se musí připojit k protestům proti rozhodnutí pravicové vlády. Naznačil tím, že jiná rozhodnutí této vlády mu nevadí, neb se ho nedotýkají.

Text petice za záchranu knih ZDE

„Chápu země, kde mají jednotnou sedmiprocentní daň na chléb a knihy, protože patří neodmyslitelně k sobě", řekla shromáždění spisovatelka Radka Dememarková.

Další šéfredaktor, tentokrát Robert Čásenský z Mladé fronty Dnes připomněl, že tištěné knihy i média pomáhají udržovat spisovnost českého jazyka.

Na zvýšení DPH na knihy reagoval také ekonom a bývalý člen ekonomické rady státu Pavel Kohout. Lehce úsměvným způsobem připomněl, že teoretickými výpočty lze dojít i k tomu, že bohatí by měli mít nižší daně a chudí ty vyšší, a že DPH u luxusních předmětů by měla být nižší, než u potravin.

„Daňová teorie je velmi bohatá a překvapivě pestrá ve svém záběru", napsal Kohout. Podle něj je jednotná sazby jednoduchá pouze z hlediska ministerstva financí a účetnictví. „Hlubší zdůvodnění prostě chybí". Zdůraznil, že jen silný politik dokáže prosadit svůj názor. Jako příklad uvedl „železnou lady" Margaret Tatcherovou, která dokázala sice zdražit mléko pro kojence, ale nulové daně u knih a tiskovin se ani nedotkla, ač ji ke zvýšení nabádal ministr financí. „Byla dost silná, aby dokázala své stanovisko obhájit", uvedl ve svém dopise shromáždění Pavel Kohout.

Daně jako daně, jsem proti...

Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura, který se v poslední době velmi snaží o zviditelnění konstatoval, že zvýšenou DPH na knihy a nulovou na hazard a víno, se nás snaží ministr Kalousek přesvědčit, že „chytrý člověk má zahodit knihu a načít láhev Vavřince u hrací bedny". Jen ve víru vášní nějak panu Okamurovi uniklo, že jde v případě vína a hazardu o zcela jiný typ, tedy spotřebitelských daní, a nikoli DPH.

Jiného klasika citoval písničkář Jiří Dědeček, který shromáždění pozdravil citátem Jana Wericha, že „boj proti blbosti je marný, leč povinný."

V případě učebnic to odnese mladá generace.

„Jsme z pražského nakladatelství a přišli jsme protestovat proti zvýšené DPH, která pro menší vydavatelství i tiskárny může být likvidační", komentovala pro ParlamentniListy.cz dění na náměstí skupinka s transparentem. „A vím co říkám, jsem účetní toho vydavatelství", zasmála se jedna z nich.

Ohrožující situaci okomentovala pro ParlamentniListy.cz pracovnice výroby jednoho z největších vydavatelství zeměpisných učebnic. „Není to jen o prodeji a finální ceně, ale problém se začíná odvíjet od samého počátku výroby, a to včetně tisku, který zohledňoval sníženou sazbu DPH, když šlo o učebnice či edukační materiály vůbec", doplnila řečníky na náměstí. Pro menší nakladatelství to může být podle ní likvidační, ale i velká nakladatelství s tím budou mít problém. „Nejhůř se to ale v případě učebnic odrazí na mladé generaci, na dětech, protože školy nebudou mít peníze na učebnice. Lze proto předpokládat, že dalším krokem může být zrušení učebnic, poskytovaných školami dětem zatím bezplatně". Dodala, že ani mladé rodiny, které nebudou mít peněz nazbyt, jako první zruší většinou nákup knížek pro děti. Dětská knižní tvorba, v níž jsme byli velmi dobří pak podle ní zmizí docela a budeme v lepším případě „papouškovat" zahraniční pohádky, které nejsou vlastní ani české kultuře, ani českým dětem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…