Další pražský tunel? Zakázku za miliardy vyhrála pár dní stará firma

04.11.2011 7:18

Pražská odpadová je jednou z trojice firem, které vyhrály tendr na svoz odpadu v Praze. Společnost přitom vznikla teprve 21. října. Nemá zkušenosti a disponuje jen dvoumilionovým kapitálem. Transparency International tvrdí, že za společností stojí někdo, kdo se podílel na přípravě zakázky, a teď mu skrz tuto firmu přitečou peníze.

Další pražský tunel? Zakázku za miliardy vyhrála pár dní stará firma

Miliardový tendr na svoz odpadu v Praze vyhrála skupina firem s nejnižší nabídkou 16,3 miliardy. Jedna ze společností je však stará teprve několik dní. Opoziční TOP 09 tvrdí, že jde o další příklad „tunelování" veřejných peněz. Zprávu přináší Lidové noviny. Zakázka na svoz odpadu byla vyhlášena letos v červenci a zastupitelé přitom počítali s cenou ještě o tři miliardy nižší. Žádná taková nabídka ale nedorazila.

Firma jako schránka na peníze pro autora tendru

Sdružení Čistá Praha, která tendr vyhrála, patří firmy Pražská odpadová, AVE CZ odpadové hospodářství a Pražské služby, přičemž prvně jmenovaná společnost byla založena teprve 21. Října, tedy necelé dva týdny před otevřením obálek s nabídkami.

„Myslím si, že Pražská odpadová vznikla jen proto, aby se přes ni daly přelévat peníze z tendru," tvrdí zastupitel Pavel Richter (TOP 09). Poukazuje přitom na to, že v Pražských službách má podíl i finanční skupina Natland, která je spojena s některými pražskými kontroverzními podnikateli. „Vykrádají Prahu, ale mají to dobře ošetřené, nelegální to není," dodává Richter.

Stanislav Beránek z Transparency International má za to, že za Pražskou odpadovou stojí někdo, kdo se podílel na přípravě zakázky, a teď mu skrz tuto firmu přitečou peníze. Společnosti AVE CZ i Pražské služby ovšem podobné závěry rezolutně popírají, Pražskou odpadovou prý založili jejich vlastní právníci a společnost plní administrativní úkoly. K celé situaci se zatím nechce vyjadřovat ani vedení města s tím, že se situací bude teprve zabývat. Nadále také platí, že vítěze zakázky musí schválit Rada města.

Související:

Reportáž o tunelování obchvatu Prahy získala cenu na festivalu

Vytunelovaný tunel Blanka: Magistrát si podle auditorů počínal ležérně

Toxický odpad z ostravských lagun nechtějí v Polsku, míří tak do Litvínova

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…