Doktorka Samková překvapivě o Kalouskovi a průšvihu TOP 09

18.07.2012 4:43

Policejní prezident a ministr financí si nemají co vyčítat, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz advokátka a zastupitelka za TOP 09 Klára Samková. Ta navíc nesouhlasí s hodnocením politologů, že by strana bez Miroslava Kalouska neexistovala.

Doktorka Samková překvapivě o Kalouskovi a průšvihu TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Soudy a hodnocení nad tím, jak to ve skutečnosti bylo s telefonátem Kalouska a Lessyho je mnoho. Advokátka Klára Samková navíc míní, že by se ministr Kalousek měl víc starat o svůj resort a zbytečně nekomentovat nepodstatné věci.

„Myslím si, že pánové si nemají moc co vyčítat,“ komentuje Samková hovor šéfa státní pokladny s policejním prezidentem. „Především bych chtěla říct, že považuji za normální, že si vysocí státní představitelé telefonují. A volají si třeba vyšetřovatelé a obvinění, nebo vyšetřovatelé a svědci, případně si posílají emaily. Když se třeba chtějí domluvit na výslech či jakýkoli jiný úkon, tak dokonce i u soudu, podotýkám u slušných soudů, kterých si jako advokáti vážíme, tak je zvykem, že zavolají a zeptají se, zda tam třeba není kolize s termínem konání. Takže v tomhle já nevidím žádný problém,“ řekla redakci ParlamentníchListů.cz známá advokátka.

Chování Kalouska a Lessyho budí rozpaky

„A co se týká třeba stýkání mimo služební záležitosti, tak k tomu mám jedno pěkné usnesení Ústavního soudu, kdy paní soudkyně Janů se v jednom případě chtěla sama vyloučit kvůli tomu, že se se mnou setkala na nějakých společenských akcích. Její kolegové jí řekli, že tohle není možné, protože, kdyby se všichni měli navzájem hlídat, aby se s někým náhodou někde nesetkali, tak by to vedlo k úplné společenské izolaci,“ uvádí pro ilustraci příběh z vlastní praxe.

Proto si právnička a členka TOP 09 myslí, že v případě Kalouska a Lessyho jde spíše o otázku toho, že se oba činitelé z jejího pohledu chovají neadekvátně a velmi exaltovaně, což je na celé aféře skutečnost, která právem budí rozpaky.

„Ohledně současného vystupování ministra Kalouska si dovolím citovat svého manžela, který je sportovní novinář a vede mě k tomu známému úsloví ‚nechť se každý soustředí na svůj sportovní výkon‘. Já si myslím, že pan Kalousek se zapomněl soustředit na svůj vlastní výkon a na to, kde má branku, o co se má starat a k čemu se vyjadřovat a místo toho se vyjadřuje k řadě věcí, které jsou úplně irelevantní,“ je přesvědčena Samková.

TOP 09 bez Kalouska v koncích? Prý blbost

Velmi expresivním způsobem ministr financí komentoval v LN okolnosti kolem kauzy Vlasty Parkanové a drsně se vyjadřoval ať už k osobě generála Picka, bývalého náměstka Bartáka nebo exministra Jiřího Čunka. „To je otázka, proč to vlastně dělá a jaký to má účel. Podle mě je to bezúčelné. Jestliže by se to mělo hodnotit systémem ‚nejenom já, ale oni taky‘, tak to je jak z právního, tak z politického hlediska naprosto nepodstatné,“ hodnotí advokátka.

Nezklamala ji jako členku v poslední době TOP 09? „Víte, podle mě je potřeba striktně odlišovat dvě věci: stranu TOP 09 a pana Kalouska. Třeba jak politologové říkali, že bez Kalouska by ta strana šla úplně do kytek (více ZDE) a jak to na něm je celé závislé a podobně, tak já to takhle vůbec nevidím. Samozřejmě, že pan Kalousek je otec zakladatel, ale upřímně řečeno ani já ani 99 procent lidí, se kterými jsem se v Topce setkala, nevstupovali do TOP 09 kvůli tomu, že tam byl Miroslav Kalousek. Já si dokonce myslím, že tam řada lidí vstupovala i přesto, že je v ní pan Kalousek,“ domýšlí.  

Ve vedení té strany je podle jejích slov hodně lidí, jež mají tak říkajíc stejný politický osud, který je však o dost jiný, než u zbytku členské základny. „Já se obávám, že oddělení členské základny od vedení je dost značné. Když to zjednoduším, tak vedení je KDU-ČSL, ale členská základna je v podstatě z ODA,“ je dokonce přesvědčena v rozhovoru s redakcí ParlamentníchListů.cz.

Nemocný kníže, nedůvěryhodný Severa

„Karel Schwarzenberg, ačkoli věkem není stár, tak je to zcela evidentně dosti nemocný pán, který kdybychom to řekli upřímně, se nikdy nezabýval takovými těmi stranickými technikáliemi. Tím se skutečně zabýval pan Kalousek a ten to řešil třeba tak, že do vedení a hlavně do organizačních struktur strany si najmenoval svoje lidi. Pro mě není zlomové dnešní jednání pana Kalouska, ale pro mě a řadu dalších bylo zlomovým momentem jmenování pana Severy (Pavel Severa, exposlanec KDU-ČSL – pozn.red.) generálním sekretářem strany,“ popisuje advokátka.

„V momentě, kdy člověk, který je lidmi vykroužkovaný z prvního místa kandidátky, tak, že se vůbec nedostane do parlamentu a někdo s tak politicky nedůvěryhodnou minulostí, je pověřen faktickým vedením strany, to pro mě je neúnosné,“ kritizuje.

Mají současné vládní strany, které se deklarují jako pravicové, šanci v příštích volbách výrazně uspět? „Především musím odmítnout, že by ODS byla pravicová strana. Ona se tak deklaruje proto, že na levici už není místo. Její ideou je klientelismus, nikoli pravicovost. Já jako člověk liberálně pravicově smýšlející jsem pobouřena tím, že se ODS prohlašuje za pravicovou stranu. V tomto směru TOP 09 považuji za podstatně autentičtější pravicovou stranu než ODS,“ srovnává nejsilnější koaliční strany.

ODS není žádná pravice

„Obávám se, že pokud nedojde ke zcela zásadním změnám v politické reprezentaci a vedení obou těchto politických stran, není nějaký úspěch možný. Samozřejmě je tu ještě možnost nějakých jiných, drobných, stran. Pořád jsou tady Zelení, nebo Piráti a ačkoliv se to nezdá, já bych nedávala žádné větší šance třeba Paroubkovcům nebo Zemanovcům. Domnívám se, že pro obyčejného člověka jsou ty rozdíly nerozpoznatelné,“ nevěří úspěchu některých menších stran.

Důležitou otázkou podle ní je, zda zejména ODS je schopna nějakého obrodného procesu. „Já o tom mám závažné pochybnosti, i když samozřejmě neznám situaci v jejich členské základně. Co se týká TOP 09, tak jsem přesvědčená, že tam je spousta schopných a inteligentních lidí, kteří jsou schopni se ujmout své role a tu stranu někam dovést,“ zakončuje s pozitivním výhledem Klára Samková pro server ParlamentníchListů.cz.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…