Drábka cupují už i koaliční politici: Úřady práce jsou v krizi. Za to může on

29.01.2012 7:31

Může to být překvapení, ale poslanci ODS se rozhodně nijak nezastávají svého koaličního kolegy Jaromíra Drábka z TOP 09 kvůli problémům spojeným se změnami v systému vyplácení sociálních dávek. Za krizi, která údajně měla s počátkem naběhnutí nového systému nastat na úřadech práce, často viní právě ministra Drábka a jeho úřad. Příprava na změny byla podle mnohých z nich nedostatečná. Poslankyně ODS Zdeňka Horníková v tom vidí přímo chybu ministra.

Drábka cupují už i koaliční politici: Úřady práce jsou v krizi. Za to může on
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Pracovníci úřadů práce, kteří nezvládají nápor spojený se změnami ve vyplácení sociálních dávek, se bouří a nekompromisně žádají hlavu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Dalo by se čekat, že se ministra jeho koaliční kolegové, byť z jiných stran, zastanou a budou držet při sobě. Opak je pravdou. Smířliví ke svému ministrovi jsou pouze poslanci TOP 09.

Dva mrtví pracovníci úřadů práce. Důsledek pracovní zátěže?

Zástupci ODS i Věcí veřejných jsou přesvědčeni, že nový program byl nedostatečně připraven. Podpořili tak hlasité znepokojení zaměstnanců úřadů práce, kteří zoufale žádali dokonce o pomoc média, jelikož se jim údajně jinde nedostalo dovolání. Když se prý opakovaně obraceli přímo na ministerstvo práce a sociálních věcí, bylo jim vždy řečeno, že se problém začne řešit, dále se ale už nic nedělo.



Nával nových povinností a hektická atmosféra na pracovních úřadech byly tak silné, že vlivem toho údajně dokonce zemřeli dva lidé, kteří se starají o informatiku. Tyto informace však ředitelé příslušných poboček odmítli potvrdit.

„Přestože, jak pan ministr Drábek, tak další čelní představitelé ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu práce ČR v médiích neustále tvrdí, že stav je naprosto standardní, zaměstnanci vykonávající práci pro tento resort jsou naprosto opačného názoru,“ stojí v prohlášení odborové organizace.

Žádné školení ani testovací provoz, proto prý problémy

Spuštění těchto programů prý nepředcházel ani testovací provoz. „Zaměstnanci nebyli řádně proškoleni. Navíc chyby těchto aplikací jsou odstraňovány ´za pochodu´, ale ani po třech týdnech od spuštění není možné s programy řádně pracovat,“ upozorňují dále odboráři.



Redakce ParlamentníchListů.cz se proto obrátila na poslance koaličních stran, co o problémech, které změny doprovázejí, soudí. Byly oprávněné? A nebyla výzva médiím jen jakési „bonzování“, namísto toho, aby se úředníci nesnáze snažili řešit oficiálními cestami? Podle většiny politiků, kteří na dotazy odpověděli, tomu tak rozhodně není a ministerstvo situaci nezvládlo.

„Nelíbí se mi, že zejména sociální reformy, a nyní myslím zejména na výplaty z úřadů práce, nebyly připraveny tak, aby k těmto problémům nedošlo. Mně si sice nikdo nestěžoval, ale mediální zprávy se zdají být v tomto ohledu pravdivé. Právě demokracie se projevuje v tom, že i pracovníci těchto úřadů si mohou dovolit ostrou kritiku a s tím plně souhlasím. Věřím však, že tato převratná reforma se časem podaří zvládnout a vše bude fungovat tak, jak bylo připraveno,“ je přesvědčen poslanec Věcí veřejných Jiří Štětina.

Úředníci nemohou za nepřipravenost ministerstva

Úřadů práce se také důrazně zastává Štětinův kolega z VV a poslanec Viktor Paggio. „Problémy na úřadech práce byly, ty stovky postižených klientů a úředníků si to nevymyslely,“ napsal redakci.

Občansko-demokratický poslanec Aleš Rádl se domnívá, že ministerstvo mohlo připravit lepší a funkčnější mechanismus distribuce sociálních dávek. „Úředníci opravdu nemohou za to, že historické počítačové systémy, které ministerstvo používalo v minulosti, nekomunikují dobře s těmi novými systémy, které si MPSV na tyto účely vysoutěžilo u těch, se kterými se dnes kamarádí,“ naráží dokonce Rádl na možné podvody při nákupu programů.

Člen Evropského parlamentu za ODS Hynek Fajmon pro ParlamentníListy.cz stručně odpověděl, že v okrese, kde žije, žádné takové problémy nezaznamenal.

Poslankyně Horníková: Kdepak úřady práce, ale chyba ministra!

Poslankyně Zdeňka Horníková dala svůj názor najevo ještě stručněji, zato velmi ostře: „Úředníci nebonzovali, chyboval ministr!“ odmítla možnou kritiku postupu úředníků.

Šéf resortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek tak našel zastání pouze u poslanců z jeho domovské TOP 09. Podle nich bylo uvedení změn do provozu natolik náročné, že počáteční nedostatky jsou běžným jevem.

„Každá nová věc přináší na začátku nejistotu a možná i nějakou chybu. Neznám osobně fakta, zda se něco opravdu nepovedlo, ale věřím, že případné nedostatky se okamžitě narovnají a systém bude fungovat,“ myslí si poslanec TOPky Václav Kubata.

Reformy zdržovala opozice, tady je důsledek

Helena Langšádlová, taktéž členka dolní parlamentní komory z TOP 09 z problémů částečně viní i opozici. „Změna agend na úřadech práce byla opravdu rozsáhlá a nebylo na ni, i kvůli obstrukcím opozice, opravdu příliš času. Za zásadní považuji, že dávky budou vypláceny v zákonné lhůtě. Naprostá většina zaměstnanců pracovala s velikým nasazením, každá změna je obtížná,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Langšádlová.

Ta dále dodala, že na úřadu práce, který minulý týden navštívila, byla atmosféra klidná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…