Drábkovo sólo v ČT: Rostoucí daň pro boháče? Ne, ne, emigrovali by

02.01.2012 21:35

Sociální dávky, vyplácení podpory zdravotně postiženým, rodinám s dětmi i důchodcům. To vše je předmětem reforem ministerstva práce a sociálních věcí. Jak ušetřit a přitom se nedotknout skupin, které pomoc skutečně potřebují, právě to se pokoušel vysvětlit v pondělním Hyde Parku ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Drábkovo sólo v ČT: Rostoucí daň pro boháče? Ne, ne, emigrovali by
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v pořadu Hydepark

Jedním z prvních dotazů, které ministr od diváků dostal, bylo, zda není povinnost veřejných prací pro dlouhodobě nezaměstnané protiústavní. „Nikoho k nuceným pracím nenutíme, lidé si mohou zvolit a nepřihlásit se na úřad práce,“ řekl místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Podle něj je totiž řada lidí, kteří podporu v nezaměstnanosti poskytovanou státem zneužívají.

Lidí, kteří celý život pracovali a ocitli se pár let před důchodem bez zaměstnání, se přitom tato reforma podle Jaromíra Drábka nedotkne. Zákon totiž povinnost veřejně prospěšných prací v případě ucházení se o podporu v nezaměstnanosti ukládá až po roce, kdy uchazeč o zaměstnání nenalezne práci. Jaká však bude situace lidí, kteří jsou rok bez práce, avšak ve věku po padesátce, Jaromír Drábek neobjasnil.

TÉMA: Nezaměstnanost

Šetřit je přitom podle Jaromíra Drábka potřeba, protože státní rozpočet České republiky nestačí na to, aby pokryl výdaje, na které jsou v současné době lidé na podporách zvyklí. Řešením přitom není, že by se zavedla progresivní daň, upozorňuje Jaromír Drábek. Podle něj by totiž hrozilo, že by se bohatí lidé se svojí ekonomickou činností přesunuli jinam. Ani švédský příklad, kteří diváci zmiňovali, Jaromíra Drábka nenadchl.

„Ze Švédska podle Jaromíra Drábka skutečně emigrují lidé, kteří mají vysoké příjmy,“ řekl Jaromír Drábek na otázku, proč vláda nepodporuje několikero daňových pásem. „Vzpomeňme si na Björna Borga,“ vzkázal těm, co obdivují švédský sociální a daňový systém Jaromír Drábek s poukazem na bývalého profesionálního tenistu, který ze Švédska před několika desítkami let odešel kvůli tamní vysoké daňové sazbě.

Ministerstvo, strana… Dál už si čistýma rukama Drábek jistý není

Kromě zvýšení daňové sazby pro bohaté by však diváci Hyde Parku rádi viděli i nějakou skutečnou práci v oblasti korupce. Poté, co slýcháme o miliardách a milionech tu a tam odkloněných a utopených, se není čemu divit.

TÉMA: Korupce

„Vláda má jasnou a propracovanou protikorupční strategii,“ hájil se Jaromír Drábek. A diváky se pokusil ujistit, že korupční kauzy se netýkají ministerstva práce a sociálních věcí, korupční kauzy se podle něj netýkají ani TOP 09.

Jaromír Drábek zároveň popírá možnost, že by existoval jakýkoliv vztah mezi jeho osobou a firmami, které se podílí na subdodavatelských a dodavatelských činnostech pro ministerstvo práce a sociálních věcí. „S lidmi, u kterých by se nějaké takové podezření ukázalo jako pravdivé, se na ministerstvu práce a sociálních věcí rychle rozloučíme,“ říkal divákům. Aby optimismu nebylo příliš, tak ministr dodal, že osobně může ručit pouze za své ministerstvo a snad i za svou stranu. Za zbytek vlády tedy ruku do ohně v pondělním Hyde Parku nedal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…