Exekutoři mají stále žně. Platí důchodci, s dluhy čekají i na děti

26.01.2012 19:54

Každých pět minut po celých 24 hodin denně přibývá v Česku jedna a možná i více exekucí. Alarmující stav je o to hrozivější, když se k této informaci přidá ještě fakt, exekuce v tuto chvíli číhají již nyní na zatím ještě nezletilé děti. Dluží prý i přes svůj nízký věk tisíce, poněvadž se nechávají zlákat obchodními nabídkami cílenými právě na nezletilé. Ty je využívají, ale často potom neplatí. A tak sotva vstoupí do dospělosti, mohou na vlastní kůži poznat, kdo je to exekutor.

Exekutoři mají stále žně. Platí důchodci, s dluhy čekají i na děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Tento fakt potvrdilo pravidelné šetření jedné z inkasních společnosti, specializujících se na vymáhání dluhů,. Ukázalo se, že v minulém roce byl zjištěn nárůst počtu dlužníků celkově, ovšem překvapivě i těch, kterým ještě není ani 18 let. Zatímco do loňského roku byla představovala tato kategorie v objemu vymáhaných pohledávek dlužníků pouhé půl procento, v posledním čtvrtletí roku 2011 to již byly 4 procenta.

Mezi oblasti, ve kterých dochází k největšímu nárůstu pohledávek za mladistvými patří jednoznačně účty za mobilní telefony a jízda bez platné jízdenky v prostředcích hromadné dopravy. „Mobilní operátoři i dopravní podniky nabízí různé varianty zvýhodněných tarifních programů pro mladistvé a studenty, a právě tato skupina se v poslední době stále častěji objevuje v předávaných případech k vymáhání,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz problematické oblasti Radek Pospíšil, obchodní manažer inkasní společnosti M.B.A. Finance. „Našemu nejmladšímu dlužníkovi je 9 let,“ doplnil.

A tak se Česko dostává do poněkud schizofrenního postavení. Pokud by se totiž takto staré dítě dopustilo loupeže nebo vraždy, dle současných zákonů by za to nebylo trestně zodpovědné. Pokuta za černou jízdu nebo neuhrazený paušál mobilního telefonu na něj však počkají a nevyhne se jim. Přitom právě na nezletilost dětí se řada rodin spoléhá, protože se rodiče mylně domnívají, že za smlouvu, která je psaná na osobu mladší 18 let, nebo za jeho jízdu bez jízdenky, platit nemusí.

Rodiče upomínky prý ignorují, dluhy na děti počkají

„Ač posíláme několik upomínek jak na jméno dítěte, tak i zákonného zástupce a snažíme se, aby dluh byl uhrazen hned v počáteční fázi bez zbytečných soudních a exekučních nákladů, nechávají rodiče dluh až v 87 procentech případů bez povšimnutí,“ říká Jana Tatýrková, mluvčí jedné z inkasních agentur.

A právníci postup vymahačů posvěcují. Je totiž prý potřeba brát do úvahy skutečnost, že způsobilost fyzické osoby vlastními právními úkony nabývat práv a brát na sebe povinnosti vzniká sice v plném rozsahu zletilostí (tj. dovršením osmnáctého roku věku), avšak nezletilí mají způsobilost jen k takovým právním úkonům, které jsou svou povahou přiměřené rozumové a volní vyspělosti odpovídající jejich věku.

„Proto v případě vzniklého sporu je v každém případě zjišťováno, jestli právní úkon nezletilého byl svou povahou přiměřený rozumové a volní vyspělosti odpovídající věku dítěte. Z našich zkušeností ale vyplývá, že soud jednoduché právní úkony nezletilých akceptuje,“ říká právník Peter Beňo.

Stále častěji jsou uvalovány exekuce i na důchodce

Smutné statistiky exekucí a vymáhání dluhů v Česku pak doplňují v nemalém množství také důchodci. Jejich počty narůstají, a pak jim ze starobní penze peníze nemilosrdně odebírá exekuční srážka na splácení závazků věřitelům. V loňském roce jich byly desetitisíce, některé statistiky hovořily o 70 tisících takových případů, prý se dá hovořit o tom, že mají exekuci na penzi dva čeští důchodci ze sta.

I u nich jsou nejčastějším důvodem jejich finančních potíží vysoké účty za telefon. Směle jim však konkurují i firmy, nabízející koupi různého předraženého zboží od podomních prodejců či na prodejních akcích. I kvůli nim a stále přitvrzujícím praktikám, za posledních sedm let stoupl počet exekučních příkazů z důchodů o více než půl milionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…