Exšéf špionů Randák připustil před diváky, že Klaus vzal za milosti úplatek

27.02.2012 21:53

Bývalý ředitel tajné služby Karel Randák v pořadu ČT 24 Hyde park prohlásil, že je schopen připustit spojení jakéhokoliv člověka s korupcí. V tomto kontextu hovořil o podivných milostech prezidenta Václava Klause, hlavně o jeho udělení milosti usvědčené korupčnici Anně Benešové. V pořadu také prohlásil, že nebyl v StB a informace, které jako tvář Nadačního fondu proti korupci zveřejňuje, má pečlivě ověřené.

Exšéf špionů Randák připustil před diváky, že Klaus vzal za milosti úplatek
Foto: Archiv
Popisek: Karel Randák má v Nadačním fondu proti korupci na starosti vyšetřování

„Jsem to schopen připustit o jakémkoliv člověku,“ odpověděl bývalý šéf tajné služby a současný představitel Nadačního fondu proti korupci Karel Randák na otázku, jestli by byl schopen připustit, že prezident Václav Klaus mohl vzít za udělení milosti úplatek. Ostatně nedávno udělené prezidentské milosti velmi kritizoval. Hlavně omilostnění odsouzené korupčnice Anny Benešové.

Pochyby o Klausových milostech

„Musím připustit, že některé kroky prezidenta Václava Klause vzbuzují pochyby. Vrcholem bylo udělení milosti Anně Benešové v podmínce, aby se mohla starat o postiženého rodinného příslušníka. Vždyť byla v podmínce, takže se o něj stejně mohla starat,“ doplnil dále Randák k prezidentským milostem s tím, že když byl Klaus ve funkci premiéra, tak byla oblast tajných služeb a bezpečnosti pod jeho rozlišovací schopnosti.

Také sdělil, že korupce v současnosti na rozdíl od doby, kdy šéfoval tajné službě, přibylo. Obavy, že by uprchlí podnikatelé jako Radovan Krejčíř, Tomáš Pitr a Viktor Kožený měli kompromitující materiály na některé politiky, nesdílí. „Mrázkův archiv neexistuje, ale soubor jeho osobních poznámek asi ano,“ dodal s tím, že smrt mafiánského bosse Františka Mrázka už dnes asi nikdo nevyšetří.

Sledují ho Šachtovci

Údajně je Karel Randák sledován lidmi najatými advokátní kanceláří Šachta & Partners. „Nevím, jak velká je ta skupina. Pokud budu chtít, tak se těm lidem ztratím,“ řekl. Se zmíněnou kanceláří má spor o informace ohledně tunelování Pražského dopravního podniku jeho bývalým ředitelem Martinem Dvořákem. „Deset let se známe, máme určitý spor a on se několikrát angažoval v soudním sporu s mou bývalou manželkou,“ sdělil Dvořák ze záznamu.

„Práce nadačního fondu není namířena proti panu Dvořákovi. Není mým cílem. Chceme rozkrývat věci, které se v tomto případě týkají i pana Dvořáka. Nikdy jsem se neangažoval u majetkových sporů s jeho manželkou. Znám jeho bývalou ženu. Nadační fond má v domě, jenž vlastní Michaela Krešlová, pronajatou jednu kancelář. Nemám s ní žádný blízký vztah,“ vyvracel Randák, že by se mstil Dvořákovi z osobních důvodů.

Randákovština je prý nebezpečná

I tak jej společník advokátní kanceláře Šachta & Partners David Michal napadl, že jeho protikorupční činnost je snůškou polopravd a výmyslů. „Provoz jeho soukromé rozvědky a zasahování do soukromí lidí nám vadí. Říkáme tomu randákovština. Jde o veřejné šíření falzifikátů, polopravd a pravd, které Randák dává dohromady, jak se mu to hodí. To je společensky nebezpečné,“ sdělil.

Na to Karel Randák vysvětlil, že minulý týden pouze médiím sdělil a doložil, že v Dopravním podniku Prahy byl za šéfování Martina Dvořáka připraven systém, díky němuž odtud mohly být odčerpávány peníze na Kajmanské ostrovy do rukou podnikatele a lobbisty Ivo Rittiga. Také tehdy sdělil a doložil, že existuje vazba mezi Rittigem a inkriminovanou kanceláří.

Většina věří Randákovi

Ministři jsou podle něj bezmocní korupčníci. „Jsou ve vleku lidí, co je ovládají penězi. Jde o silnou podnikatelskou lobby,“ zdůvodnil. Také prohlásil, že jeho činnost v nadaci není žádným špehováním a s nabytými informacemi nemanipuluje.

Randák se také bránil nařčení, že pracoval v StB. „Nikdy jsem v StB nebyl. Do Federální bezpečnostní informační služby jsem nastupoval po revoluci. Moje angažmá v Dukle bylo spojeno jen se sportem. Kdybych spolupracoval, neprojdu prověrkami,“ zdůraznil. O boji s korupcí si myslí, že je v současnosti velmi potřebný. „Kdybych si myslel, že je to boj s větrnými mlýny, nepřipojil bych se k Nadačnímu fondu proti korupci. Neustálým zveřejňováním takového jednání lze něčeho dosáhnout,“ dodal. V pořadu ČT 24 Hyde park vzbudil svým projevem osmaosmdesát procent sympatií a jen dvanáct procent mu nevěřilo.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…