FOTO Zeman měl v Šanghaji důvod k radosti. Nejdřív rozhazoval peníze v klášteře a pak…

05.09.2015 17:05

REPORTÁŽ Předposlední den prezidenta Miloše Zemana v Číně byl ve znamení nejen obchodu a ekonomické spolupráce obou zemí. Zeman se vypravil i do známého buddhistického chrámu Jing’an Temple a navštívil i dominantu města, televizní a rozhlasovou věž Perla orientu měřící do výšky bezmála půl kilometru.

FOTO Zeman měl v Šanghaji důvod k radosti. Nejdřív rozhazoval peníze v klášteře a pak…
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman vystupuje z vozu v chrámu Jing’an Temple v Šanghaji

Český prezident má za sebou předposlední den své návštěvy Číny. V Šanghaji, ekonomické metropoli nejlidnatější země světa, navštívil několik pamětihodností, pak poobědval s politickým vedením města a především se zdejšími vlivnými byznysmeny.

V poledne místního času dorazila prezidentská kolona do buddhistického kláštera Jing’an (Chrám klidu a míru) v centru Šanghaje, který si prezident i s manželkou prohlédl. Absolvoval i několik tradičních rituálů.

„Řekněte mi, co to tady tak krásně voní?“ ptal se Zeman hlavního mnicha kláštera, který ho vítal. Po odpovědi, že jde o speciální vonné tyčinky, prezident odpověděl, že si také jednu zapálí. Spolu s chotí Ivanou pak oba zapálili vonné tyčinky a vhodili je do jakési obří obdoby kadidelnice.

Prezidentský pár v klášteře Jing'an. Foto - Radim Panenka

Následně si vyzkoušel další z tradičních rituálů, házení drobných mincí dovnitř velké sochy na nádvoří kláštera. To se prezidentovi evidentně zalíbilo a vyzkoušel si hned několik pokusů. Na rozdíl od naší kultury se zde peníze neházejí pro štěstí. Vhozené mince mají znamenat, že člověk bude mít dostatek peněz.

O penězích byla řeč i později. Nešlo už o drobné mince, ale o miliardy korun. Během slavnostního oběda na střeše jednoho z šanghajských hotelů se podepisovalo hned několik dokumentů, které stvrdily majetkový vstup čínské společnosti CEFC (China Energy Company Limited) do české letecké firmy Travel Service, do Pivovarů Lobkowicz a mediální agentury Médea Group a Empresa Média podnikatele Jaromíra Soukupa.

Z toho měl prezident neskrývanou radost. Když mířil na svoji první návštěvu Čínské lidové republiky koncem října loňského roku, mluvil především o ekonomické diplomacii a užší hospodářské spolupráci obou zemí. To se po necelém roce začalo naplňovat dost masivním způsobem. Kromě zmiňovaných společností Číňané nakupovali i jinde. Tatáž šanghajská společnost koupila i fotbalový klub Slavia Praha a podle sdělení šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty se jedná také o sponzoringu pro národní reprezentaci.

Prezident při obědě s byznysmeny a vedením města Šanghaj. Foto - Radim Panenka

Během soboty stihl prezident zavítat také na slavnou věž Perla Orientu, která měří do výšky skoro půl kilometru. Z výšky si tak prohlédl celou Šanghaj, která je nejen nejlidnatějším městem Číny (přes 23 milionů obyvatel), ale též ekonomickou a hospodářskou metropolí země.

V neděli se Miloš Zeman vypraví do města Wu Zhen na projížďku lodí po tamním kanálu a po jednání s vedením provincie Zhejiang zamíří na letiště, odkud se prezidentským speciálem vrátí zpět do vlasti. Na pražském armádním letišti ve Kbelích by měl přistát kolem nedělní půlnoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…