Fotovoltaika je průser, zaznělo. A prezident Klaus přikyvoval

20.10.2010 21:02

REPORTÁŽ Středeční Centrum pro ekonomiku a politiku se zabývalo problémy s enormním zdražovaním energie způsobeným podporou takzvaných obnovitelných zdrojů energie, především fotovoltaiky.

Fotovoltaika je průser, zaznělo. A prezident Klaus přikyvoval

Hosty byli ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, předseda představenstva Vítkovice a.s. Jan Světlík a předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Seminář moderoval prezident Václav Klaus, který na úvod řekl, že politici si málo sypou popel na hlavu za to, jaký problém v kombinaci s Evropskou unií způsobili. A připomněl, že pro zákon na podporu obnovitelných zdrojů energie hlasovaly ČSSD, KSČM, Unie svobody a KDU-ČSL.

Nesmysl a průser

První příspěvek měl Jan Světlík, který na plná ústa označil fotovoltaiku za průser. V Africe je to prý dobrý nápad, ale v našich přírodních podmínkách je to nesmysl. Klaus se jenom pousmál a celou dobu jeho příspěvku souhlasně pokyvoval hlavou. Světlík také řekl, že v ČR jsou ceny elektřiny nad průměrem EU již nyní.

Investiční náklady na provozování fotovoltaických elektráren se za poslední dva roky snížily o 40 procent, což je jedna z příčin způsobující enormní nárůst výskytu těchto elektráren. Návrat investice je nyní v době pěti let a stát garantuje příjmy pro dobu dvaceti let.

Češi a Brusel jsou svou hloupostí známí ve světě

O Česku jako o ráji fotovoltaiky se hovoří podle Světlíka i mezi byznysmeny ve světě a Česko se stalo v této oblasti světovým fenoménem. Šéf Vítkovic rovněž sdělil, že fotovoltaika má ze všech zdrojů energie, včetně těch obnovitelných, nejnižší využitelnost, a to 11 procent. Jak enormně rostou náklady na fotovoltaiku demonstroval čísly, kdy v roce 2004 stála podpora fotovoltaiky 1,785 miliard korun, v roce 2010 9,109 miliardy a pro rok 2011 se počítá již s 28,1 miliardy.

Světlík hovořil o tom, že nárůst cen energie bude mít mnohdy likvidační vliv na průmysl. Některé podniky se vyhrabaly ze ztráty způsobené ekonomickou krizí a díky nesmyslné fotovoltaice budou mít opět ztrátu, což způsobí další negativní jevy včetně nezaměstnanosti.

Máme již téměř 11 tisíc provozoven a stále přibývají

Martin Kocourek uvedl, že k 27. září bylo v Česku 10 550 provozoven. Vláda Petra Nečase ve středu schválila opatření, která mají omezit zdražení elektřiny pro podniky a domácnosti v příštím roce do 5,5 procenta. Energetický regulační úřad původně odhadoval zdražení na 12 procent pro domácnosti a 17 procent pro podniky.

Vláda chce zdražení elektřiny omezit pomocí zavedení srážkové daně ve výši 26 procent za výrobu fotovoltaické elektřiny a uvalením darovací daně na emisní povolenky. Vzroste také poplatek za vynětí půdy ze zemědělského fondu.

Vládní záplatování

Náklady na podporu obnovitelných zdrojů měly podle ministra Kocourka v příštím roce dosáhnout 28 miliard korun. Vláda zafixovala příspěvek na podporu pro fotovoltaické zdroje na 370 korun na MWh. Ze státního rozpočtu tak na omezení růstu cen půjde 11,7 miliardy korun a asi 16 miliard se promítne do zdražení energie.

Podle Kocourkových propočtů daň za výrobu elektřiny ze slunečního záření by státu příští rok měla přinést asi 4,2 miliardy korun. Výnosy z darovací daně za povolenky přidělené v letech 2011 a 2012 prý vydělají 4,8 miliardy. Zvýšení poplatku za vynětí půdy (na níž jsou postaveny solární elektrárny) ze zemědělského fondu má prý přinést 1,7 miliardy korun. Zhruba miliardu korun by mělo vynést vyšší DPH, které způsobí zdražení elektřiny.

Tohle je ale podle prezidenta Klause všechno ale záplatování a přesouvání peněz z jednoho šuplíku do druhého. Nakonec vše stejně zaplatí spotřebitelé.

Obnovitelné zdroje díky Bruselu

Fiřt upozornil na to, že Česká republika se zavázala podporovat obnovitelné zdroje energie již v přístupové smlouvě do EU. Fiřt upozornil, že solární panely se mnohdy staví na úrodné zemědělské půdě, černozemi. Fotovoltaika dostává 67,4 procenta z veškeré finanční podpory zdrojů obnovitelné energie. Také uvedl, že příspěvek na 1 Mwh byl v roce 2002 8,72 koruny, v roce 2010 167 korun a pro rok 2011 je to 560 korun (pokud by nezasáhla vláda). Do konce roku by se podle ERÚ mělo připojit kolem 1600 megawattů instalovaného výkonu solárních elektráren.

Fiřt rovněž zmínil, že ERÚ varoval již v roce 2008 a 2009, ale vlády nekonaly. Rovněž varoval před tím, že podobný problém jako s fotovoltaikou může vzniknout i elektrárnami na biomasu, neboť vzniká mnoho nových projektů. „Nekonala vláda Paroubkova, Bursíkova a ani vláda odborníku Jana Fischera. Ta vláda nebyla Topolánkova, ale Bursíkova," řekl Klaus. Podle něho je i vůbec nesmyslný termín „obnovitelné zdroje". „To je termín, který ekonomická teorie nezná. Již přijmout tento termín je kapitulace. Mělo by se to spíše jmenovat ´zeleným se líbící zdroje energie´," řekl Klaus.

Obnovitelné zdroje energie jsou ekonomický nesmysl

Dlouhodobě jsou podle ekonomie všechny zdroje obnovitelné, střednědobě je drtivá většina zdrojů velmi snadno obnovitelná, takže se nepostřehne, že nějaký zdroj zmizel, a krátkodobě jsou zdroje substituovatelné.

Klaus v diskusi připomněl, že jeden z hlavních úkolů reforem v devadesátých letech bylo zrušit různé dotace podnikům, které deformovaly trh a ceny. Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík upozornil na to, že fotovoltaika významným způsobem zkresluje makroekonomické údaje, informační hodnotu cen a inflační výhledy a je nyní těžké provádět ekonomické prognózy.

Jedním z řešení je vystoupení z EU

„Hned, jak jsme vstoupili do EU, chtěl jsem, abychom v ní provedli sametovou revoluci. Ale zbaběle jsem od toho ustoupil. Snad přijdou noví bojovníci," řekl ironicky Klaus. Kocourek dodal, že již nevěří, že by v Bruselu prosadil nějaké snižování podpor obnovitelných zdrojů energie.

Za úspěch bude považovat, když se čísla nezvýší, neboť některé státy navrhují dokonce, aby obnovitelné zdroje tvořily 30 procent veškeré energie. Dodal, že takové věci vznikají, aby z nich měl někdo dobrý byznys. Bývalý ředitel CEPu Petr Mach upozornil na to, že Česko má problémy nyní již se šesti procenty OZE a jako vhodné řešení navrhl vystoupení z Evropské unie.

Kalouskovo dotování elektřiny z povolenek? Drobil: Virtuální peníze

Nečasova vláda plní stachanovsky plány Bruselu na 104 procent

  • Za obří růst cen elektřiny nemohu. To Unie, myje si Kalousek ruce
  • Elektřina podraží až o 22 procent. Kvůli slunečním elektrárnám
  • Vláda zatla tipec velkým solárním parkům, elektřina přesto zdraží
  • Elektřina nezdraží o 20 procent. Ale rozhodně ne jen o pět
  • reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

    vedení

    Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

    9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

    Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…