Fronta jako kdysi na banány. Štrougal podepisoval knihu

05.01.2012 18:30

Nezvykle dlouhá fronta lidí čekala v pražském Paláci knih Luxor na bývalého předsedu federální vlády Lubomíra Štrougala. Ten zde za velkého zájmu médií podepisoval své paměti. Někdejší prominent se od pádu komunistického režimu objevuje na veřejnosti jen sporadicky.

Fronta jako kdysi na banány. Štrougal podepisoval knihu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Štrougal na autogramiádě

Štrougal byl přes 30 let členem vedení ÚV KSČ a téměř po celou dobu normalizace předsedou vlády. Paměti prý píše proto, že o době komunistické vlády existují rozporuplné názory. "A já se snažím do toho vnést svůj pohled, který podle mého přesvědčení odpovídá skutečnosti." Uvedl, že si nedělá nárok na to, aby s ním souhlasila většina národa.

Mrzí ho, že se ve druhém díle pamětí nestihl zabývat politickou atmosférou a novoroční výzvou prezidenta Václava Klause i premiéra Petra Nečase (ODS), aby se společnost ztotožnila s reformním programem. Štrougal soudí, že jde o škrtací program, v kterém chybí povzbudivé impulzy ekonomice.

Podepsal a politikům vzkázal: Vysvětlete důvod zadlužení země

Politici by měli podle Štrougala národu pravdivě vysvětlit příčiny obrovského zadlužení země. Soudí, že nezbytnost přijímat dluhy vyvolal rozvrat po privatizaci. Národ podle něj potřebuje znát příčiny hluboké ekonomické krize, kterou bude třeba desetiletí napravovat. Přestože oddlužení vnímá jako nutné, s reformami nesouhlasí, protože je vláda neřeší spravedlivým rozložením nákladů na všechny vrstvy obyvatelstva.

V prvním díle Paměti a úvahy sedmaosmdesátiletý Štrougal vylíčil svůj život a působení ve vrcholné politice a zabývá se dobou, kdy stál téměř 20 let v čele československé vlády. Ve druhém svazku reaguje na nejčastější dotazy čtenářů prvního dílu. Chtěli po něm, aby se zamyslel nad výsledky i nezdary komunismu. Čtenáře zajímal také jeho názor na současný vývoj.

Názory bývalého předsedy vlády zaznamenal publicista Zdeněk Jirků a doplnil je pěticí vzpomínkových zastavení, v nichž se k politickému, ale především k hospodářskému dění za Štrougalovy éry vyjadřují členové jeho kabinetu i František Čuba, někdejší předseda legendárního Agrokombinátu Slušovice.

Štrougal v pamětech píše, že nikdo z představitelů Občanského fóra lidem nesliboval kapitalismus. "To slovo nemělo, přes všechny hlouposti, které jsme v propagandě dělali, dobrý zvuk," uvádí. Všichni prý volali: Pryč od Moskvy, náš vzor leží u nohou sochy Svobody! Miliony občanů si to podle něj přeložily tak, že se budou mít nejméně stejně jako Američané nebo raději líp, když vyženou komunisty. "Tak je vyhnali a čekali báječný svět. Dnes víme, jak báječný je..." píše bývalý premiér.

Štrougal pracoval od roku 1948 v aparátu KSČ. V roce 1959 začala jeho kariéra ve vládních funkcích, když byl jmenován ministrem zemědělství. V roce 1961 se stal na pět let ministrem vnitra. V roce 1968 vystupoval proti obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy. Později se ale přidal k normalizačnímu režimu prezidenta Gustáva Husáka. Předsedou vlády byl v letech 1970 až 1988. Rezignoval pro rozpory s generálním tajemníkem KSČ Milošem Jakešem. V únoru 1990 byl z KSČ vyloučen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …