Gorbačov prozradil obsah jednání s Merkelovou. I obavy z katastrofy, pokud...

17.01.2015 8:55

Německý týdeník Spiegel v pátek publikoval obsáhlý rozhovor s bývalým sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem. Ten v něm kritizuje Merkelovou, ale i Putina. Obává se rovněž dalšího vyhrocení konfliktu mezi Západem a Ruskem, na kterém prý mají svůj podíl obě dvě strany.

Gorbačov prozradil obsah jednání s Merkelovou. I obavy z katastrofy, pokud...
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

Gorbačov vyjadřuje obavy z nastartování další studené války. Poukazuje na to, že se mezi Západem a Ruskem absolutně vytratila vzájemná důvěra a porozumění. Pokládá to za děsivou skutečnost. Odmítá však zároveň, že by mohlo dojít ke skutečné válce. „Takový scénář nesmíme ani zmiňovat. Je jisté, že válka v dnešní době by byla válkou jadernou. Když tak poslouchám propagandu šířenou oběma stranami, obávám se nejhoršího. Jestliže jedna z těchto stran ztratí v současné napjaté situaci nervy, tak může přijít obrovská katastrofa,“ obává se Gorbačov a odmítá, že by snad něco zveličoval. „Neříkám nic jen tak do větru. Věci se tak bohužel mají. Jsem tím hluboce znepokojen,“ vysvětluje Gorbačov.

Bývalý sovětský vůdce však odmítá pohled Západu, podle kterého za vše může ruský prezident Vladimir Putin. Tvrdí, že jeho vláda nese jisté autokratické rysy, ale přiznává mu také četné úspěchy. „Putin to měl po nástupu k moci složité. Země se utápěla v chaosu a z ekonomického pohledu byla těsně před krachem. Ač jsem byl proti tomu, aby se stal Putin i potřetí prezidentem, úspěch z let minulých mu nelze upřít. I kdyby se mu už nikdy nepodařilo dosáhnout ničeho dalšího, tohle mu historii bezpochyby připíše k dobru,“ je přesvědčen Gorbačov a přiznává, že i on sám urazil dlouhou cestu, než se stal Gorbačovem, kterého známe z 80. let.

I přes některé Putinovy zásluhy však Gorbačov uznává, že není v pořádku, pokud je jeden z opozičních vůdců Navalnyj uvržen do domácího vězení jenom proto, že nahlas kritizuje současný Putinův režim. Při představení své nové knihy Gorbačov v listopadu zmiňoval, že Putin si o sobě myslí, že je hned druhý po Bohu. „Na druhou stranu člověk v jeho postavení musí vyzařovat jisté sebevědomí,“ konstatuje už smířlivěji Gorbačov a nesouhlasí s názorem, že on sám je spíš nerozhodný. „Kdyby tomu tak bylo, jak bych mohl protlačit perestrojku a glasnosť, která umožnila svobodu slova i vyznání? Jak bych mohl ukončit závody v jaderném zbrojení, kdybych nebyl rozhodný?“ táže se Gorbačov vyčítavě redaktora německého týdeníku.

Gorbačov vyjadřuje souhlas s Putinovým tvrzením, že Sovětský svaz měl zůstat zachován a namítá, že v jeho překotném rozpadu má své kořeny i současný konflikt na Ukrajině. Ten vnímá Gorbačov velmi osobně, protože jeho matka i manželky byly Ukrajinky. Kritizuje i koncept Borise Jelcina. „Chybou byla tehdy i šoková terapie, kterou zemi naordinoval můj nástupce Boris Jelcin. Já měl tehdy připravený reformní program, jenž by ze Sovětského svahu vytvořil skutečnou unii. Svazové republiky by dostaly mnohem více pravomocí. Bohužel můj plán nedostal potřebný prostor,“ říká Gorbačov.

Za situaci na Ukrajině nesou podle Gorbačova zodpovědnost Západ i Rusko dohromady. Zároveň však říká, že vzájemné obviňování k nápravě věcí nepřispěje. Spojené státy bývalý vrcholný sovětský politik obviňuje z toho, že prý v minulých letech budovaly globální impérium. „Vše začalo už zkraje 90. let. Spojené státy se rozhodly, že se skrze NATO přiblíží k ruským hranicím. Později NATO vojensky zasáhlo v bývalé Jugoslávii bez mandátu OSN. To všechno v Rusko vzbudilo oprávněný hněv.

Gorbačov také přiznává, že téměř přesně před rokem napsal osobní dopis adresovaný Obamovi i Putinovi. „Vyzval jsem je, aby spolu začali jednat. Bohužel můj apel nedopadl na úrodnou půdu. Odpovědí mi bylo pouhé mlčení z obou stran. Něco podobného se mi stalo i po schůzce s Angelou Merkelovou loni v listopadu. Němci ji zbožňují, proto jsem se stal terčem kritiky pouze já. To je v pořádku. Jen by se tón oné kritiky neměl podobat hospodskému nadávání. Němci jsou chytrý národ a mají rozhodně na víc,“ míní Gorbačov. Nicméně tvrdí, že jednání s Merkelovou se neslo v přátelském duchu. Mluvili jsme společně asi hodinu. Síly však nebyly vyrovnané, protože vedle Merkelové seděla ještě její poradkyně. Získal jsem dojem, že Merkelová je pod velkým tlakem. V mnoha věcech se mnou ale kupodivu souhlasila, byť pak její činy vypadaly jinak,“ prozradil Gorbačov.

V otázkách sankcí má dle svých slov zcela jasno. Poškozují prý ekonomiky Západu i Ruska a nic neřeší. Za nešťastný krok považuje i vyloučení Ruska z G8. „To všechno je pouze obyčejná pomsta. Sankcemi nelze dosáhnout ničeho pozitivního. Vzájemné vztahy se jen dále přiostřují,“ je přesvědčen Gorbačov. Jako řešení urovnání konfliktu na Ukrajině vidí okamžité ukončení bojů a nutnost započít obnovu válkou postižených oblastí v rámci spolupráce mezinárodního společenství. V dalším průběhu rozhovoru se Gorbačov opět vyjadřuje k Putinovi. Odmítá tvrzení Merkelová, že by ruský prezident žil v jiném světě a stejně tak myšlenku, že by se měl svět Putina zbavit.

„Podobný plán je hloupý a v neposlední řadě velmi nebezpečný. Putin by měl svůj úřad definitivně opustit na konci tohoto volebního období. Bohužel Němci si myslí něco jiného. V důsledku sankcí chtějí, aby Rusové vyšli do ulic a Putina svrhli,“ upozorňuje Gorbačov. Přesto tvrdí, že německou kancléřku uznává jako člověka i politika. „To mi však nebrání v tom, abych kritizoval její jednotlivé kroky. Stejně kriticky hodnotím i Vladimira Putina. Udělal toho pro Rusko mnoho dobrého, zároveň se dopustil některých chyb. Je třeba o všem mluvit naprosto otevřeně.

Otázky v závěrečné pasáži rozhovoru se nesou v osobnějším duchu. Gorbačov hovoří o tom, že se považuje za šťastného člověka, ale zároveň přiznává, že ho pomalu dostihlo stáří. „Do svých 75 let jsem se cítil v podstatě zdravý. Za poslední rok a půl jsem však prodělal tři operace. Dříve jsem denně nachodil několik kilometrů. Dnes už to jde poněkud hůře. Moji političtí souputníci Helmut Kohl a George Bush starší se už rovněž musí spoléhat na kolečkové křeslo. Obávám se, že něco podobného potká brzy i mě. Přesto mohu říci, že se v mnoha směrech i dnes cítím mladý. V některých jiných zase jako starý muž. Tak to asi má být,“ přemítá Gorbačov.

Bývalý sovětský vůdce má však do budoucna stále mnoho plánů. Chce se dále podílet na veřejné diskuzi o směřování Ruska, psát knihy, účastnit se konferenci a poskytovat rozhovory. Na otázku, jestli se obává smrti, odpovídá, že nedokáže říci proč, ale ze smrti prý obavy nemá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…