Grog a svařák. Po Havlovi na plavbě neštěkl ani pes

31.12.2011 13:47

REPORTÁŽ Na poslední plavbu s exprezidentem Václavem Havlem se během posledního dne roku 2011 vydaly tři typy lidí. Důchodci, kteří přišli na některou z lodí posvačit či popít pár grogů, mladé rodiny, jež dětem ukazovaly krásy Prahy z lodní perspektivy, případně cizinci, kteří se náhodou připletli na akci, která byla zdarma. Na samotného Havla, jemuž byla celá akce věnována, se tak při tom všem jaksi zapomnělo.

Grog a svařák. Po Havlovi na plavbě neštěkl ani pes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plavba s květinami pro zesnulého Václava Havla

Během posledního dne roku 2011 proběhlo už několikáté takzvaně poslední rozloučení s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Pražané, ale i obyvatelé okolních měst či náhodní turisté ze zahraničí měli během Silvestra možnost se s někdejší hlavou státu rozloučit netradiční formou.  A to prostřednictvím plavby na jedné ze čtyř lodí, které během dopoledne vypluly z Rašínova nábřeží.

Více o skonu Václava Havla ZDE

Na něm už od časných ranních hodin kotvil ponton s desítkami věnců a květinových darů,které zástupci veřejnosti i veřejní činitelé během smutečního týdne přinášeli k exprezidentově rakvi. "Je to královské rozloučení, jsem dojatá," sdělila ParlamentnímListům.cz jedna z důchodkyň, která se chystala na plavbu.

Naposledy za Havlem: Bez čepice a proviantu to nejde

"Pořádně jsem se oblékla a vzala jsem si i svačinu. Jsem připravena na vše, ani nevím, kam to nakonec dopluje," krčila nejistě rameny na dotaz, kam až hodlá během silvestrovského dne doplout.

Další reportáže ZDE

Zvířata měla utrum

Další z řad důchodců, kteří tvořili většinu z návštěvníků nastupujících na jednotlivé parníky, s sebou na plavbu vzala dokonce i domácího mazlíčka. "Kvůli Astě bohužel nemůžu nastoupit. Nechala jsem doma košík. Ale i tak je to nádherný, a trochu i vtipný způsob rozloučení,"  uvedla pro redakci asi 70letá žena, která měla tu čest seznámit se s Havlem v minulosti i osobně. "Byla jsem tady v jeho bytě, právě na Rašínově nábřeží. Letmo jsem se ho i dotkla," zavzpomínala se slzou v oku.

Právě z místa pod někdejším Havlovým bytem přitom několik lodí v sobotu po desáté ráno odplouvalo. Narozdíl od pontonu obloženého desítkami luxusních věnců ale vchod do domu, kde Havel bydlel, zdobilo jen několik nuzných seschlých kytic, tři svíčky, jmelí glóbus. "Majiteli domu se asi pieta nelíbila, tak ostatní květiny odstranil," zaspekulovala žena, která se kvůli svému psímu příteli na loď vůbec nedostala.

Vdova po svých nechodí

Krátce před desátou hodinou ranní se na Rašínově nábřeží kromě osob převážně penzijního věku objevila i Dagmar Havlová. Teatrálně vystoupila z luxusního vozu a nastoupila na jednu z lodí určenou pro Havlovy blízké. 

Většina dalších zájemců o plavbu zejména z řad důchodců a rodin s malými dětmi se tak nalodila na jednu z dalších lodí. Stejně tak redakce ParlamentníListů.cz, která si zvolila loď s názvem Vyšehrad.

Hrozila zranění. Pozor, varoval personál

Samotný nástup na parník  se ale na místo idylické piety podobal spíše hororu. "Ty vole, to klouže," postěžoval si jeden z otců, který před sebou na loď tlačil své dvě ratolesti. "Pozor, držte se, lékaře tu nemáme," vtipkoval jeden z členů lodního personálu.

Pěkný sobotní výlet. S Havlem bez Havla

Poté, co se zhruba 50 zájemců nalodilo, se Vyšehrad odlepil od nábřeží. Plavba připomínala ty valentýnské vyhlídkové. A podobná byla i motivace některých z cestujících. "Říkala jsem si, že se pojedeme projet na lodi. No a pak se naskytla tahle možnost..." popsala důvod, proč vyrazila na poslední pouť připomínající Havlovu pietu jedna z žen.

Právě Havlova pieta se však z celé teatrální akce jaksi vytratila. Usměvavá servírka na sluncem ozářené stolky roznášela popelníky, cestující popíjeli grog či svařák nebo svačili.  Nebýt kluzkého povrchu, na kterém se cestující pohybovali většinou po špičkách a přidržujíc se zábradlí tak plavba neměla chybu. Ovšem pokud by se jednalo o plavbu soukromou, nikoliv pietní. Právě na té by návštěvník očekával alespoň minimální upomínku na toho, komu je věnovaná. Po Havlově památce tu ale nebylo ani vidu. Sebemenší upomínka, fotografie či nápis neupozorňoval na to, koho plavba připomíná.

Na Havla nikdo nemyslel. Lidé plánovali dovolenou

Ve stylu Havlovy ignorance probíhaly i rozhovory vedené jednotlivými cestujícími. Když loď na několik desítek minut zakotvila ve zdymadle, došla řeč i na letní dovolenou. "Když to tady vidím, co zkusit v létě ty holandské kanály? V Alpách už jsme byli mockrát," diskutoval na poslední pouti s Havlem bez Havla jeden z mužů se svou manželkou.

Celá akce byla velmi dezorganizovaná. "Kam to vlastně jede?" děsila se jedna z žen ve chvíli, kdy loď dlela ve zdymadle. "Netuším," odvětila její kamarádka shánějící se po programu cesty. Ten však na lodi chyběl, stejně jako jakýkoliv uvaděč.

Dlouhý čas při plavbě si tak cestující krátili zejména vzájemným focením. Případně máváním na "čumily", kteří lemovali všechny pražské mosty i nábřeží, kolem nichž lodě upomínající zesnulého prezidenta jela.

Romantická plavba, která však jakkoliv postrádala pietní smysl, pro Pražany skončila zhruba po hodině u Čechova mostu. Lodě, které alespoň na oko měly uctívat Havlovu památku, ale pokračovaly dál. Přes Roztoky, Mělník, Štětí nebo Roudnici se tak do pondělního rána dostanou až do Ústí nad Labem.

Věnce skončí v moři

Remorkér s věnci a květinovými dary ale bude pokračovat ještě dál. Do Hamburku. Zde budou květiny vyklopeny do Severního moře.

A kolik celá akce, do níž bylo kromě čtyř lodí zapojeno i několik desítek personálu Pražské paroplavební společnosti stála? To je velká neznámá. Iniciátoři projektu, tajemnice kanceláře Václava Havla Sabina Tančevová i bývalý ministr pro lidská práva a Havlův přítel Michael Kocáb zatím na dotaz redakce neodpověděli. Není tak jasné, zda celou akci financovala sama Pražská plavební společnost, město, nebo třeba sám Kocáb.

 Havel zemřel v neděli 18. prosince na své chalupě na Hrádečku, kde v posledních měsících pobýval. Rakev s jeho ostatky pbyla v pondělí a v úterý vystavena v duchovním centru Pražská křižovatka a později ve Vladislavském sále Pražského hradu. Desetitisíce lidí přicházely na tato místa uctít Havlovu památku. Mnozí z nich přinášeli květiny.  Havlovi byl věnován i smuteční průvod a několik dalších pietních akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…