Hokejisté se bojí. Zdanění hazardu odpadá a ČSSD nebude u moci

11.06.2010 7:33

Přijde sport za vlády rozpočtové odpovědnosti o peníze od státu? Bývalý hokejista a nyní poslanec Šlégr věří, že se tak nestane a že bude panovat shoda napříč politickým spektrem.

Hokejisté se bojí. Zdanění hazardu odpadá a ČSSD nebude u moci

Před volbami prohlašovali představitelé sociální demokracie, že ve sportu chybějí dvě až tři miliardy korun. Chystali se je získat ze tří zdrojů. Úpravou loterijního zákona tak, že by loterijní společnosti odváděly část peněz přímo na sport.

Využili by také nabídky České televize na sponzorská práva a plánovali získat prostředky i od firem, které by dosáhly zisku přes pět miliard korun. Vládu však ČSSD sestavovat nebude, a tak by mohl sport po sestavení vlády rozpočtové odpovědnosti přijít zkrátka.

„Obávat se musíte vždycky, ale na květnové konferenci o sportu zazněl příslib podpory napříč politickým spektrem, mimo jiné i od pana Nečase, a tak věřím, že i když my nebudeme sestavovat vládu, tak se sportu podpory dostane," říká poslanec ČSSD a olympijský vítěz z Nagana Jiří Šlégr pro ParlamentníListy.cz.

Na zmíněné konferenci zazněly přísliby lídrů Nečase, Kalouska, Paroubka, Filipa a Svobody, ale jedna ze tří stran rodící se vládní koalice tam zastoupení neměla. Věci veřejné však podporu sportu ve svém programu mají také a jeho financování by chtěly řešit hlavně plošným zdaněním hazardu, loterií a hracích automatů.

Peníze učitelům by mohly ukrojit z podpory sportu

Se Šlégrem počítala ČSSD na místo zmocněnce pro sport, který by byl vyčleněn z ministerstva školství. Vytvoření takového místa se ale od chystané vlády nečeká. „Proč by to nemohli udělat? Pokud ne, tak by to byla pro sport škoda. Bojím se, že by se pak sportu ubralo ještě víc," uvědomuje si hokejová ikona priority resortu.

Pokud by mělo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy k dispozici stejný objem prostředků a koaliční strany by dodržely předvolební sliby o zvýšení platů učitelů, nutně by na sport zůstalo méně peněz.

„Věřím, že i tahle vláda dá peníze na mládež, potřebujeme vychovávat nové mistry světa," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Robert Reichel, bývalý Šlégrův spoluhráč a nyní sportovní manažer HC Benzina Litvínov.

„Ale ani tak by nebyl hokej v Litvínově ohrožen. Máme silného sponzora a v částce, kterou od něj dostáváme, je vyčleněna suma pro mládež," informuje Reichel a dodává, že sice na mládežnický hokej nějakou dotaci od státu klub dostane, ale ta je takřka zanedbatelná.

Nejbohatším firmám odvody na sport nehrozí

„To, co chtěla udělat ČSSD pro sport, vypadalo nadějně. Uvítali bychom ale podporu každého sportu, protože je prospěšný pro výchovu a rozvoj dětí. Když nebudou dělat sport, vrhnou se na cokoli jiného. I na tohle by měla vláda myslet," upozorňuje litvínovský manažer.

„V každém případě návrhy pro podporu sportu připravíme a uvidíme, jak se k tomu postaví ostatní strany. Nejméně šancí bude mít asi návrh, díky němuž by sport získával prostředky od firem, které by dosáhly zisku přes pět miliard korun, především kvůli ODS a TOP 09. My jsme plánovali podpořit hlavně mládež, protože rozdělovat peníze ze státního rozpočtu pro profesionální kluby nemá smysl. V nich si musí poradit management," tvrdí Šlégr.

Související:

Šlégr: Díky ČSSD se začalo mluvit o sportu 

Šlégr před dilematem: Hokej, nebo sněmovna? 

S Jágrem se o politice bavíme často, říká Šlégr 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…