I v Praze vyhrál komunista Dolejš. "Nejsem ale jen protest," říká

13.10.2012 16:30

Sečteno. Souboj o senátorský post na Praze 8 vyhrál v prvním kole komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Snad to nebude vyznívat neskromně, ale mne lidé vnímají jako člověka, který není jen pro protestní voliče,“ řekl Dolejš ParlamentnímListům.cz jako první reakci na to, že je na Praze 8 na první příčce.

I v Praze vyhrál komunista Dolejš. "Nejsem ale jen protest," říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

„Byl to vyrovnaný souboj. Postup do druhého kola je samozřejmě úžasný výsledek, protože naše strana v senátních volbách v Praze speciálně velký úspěch zatím nezaznamenala. Je to jediné, co se v tuto chvíli dá říct, že ta suverenita ODS v Praze už rozhodně vidět není,“ reagoval místopředseda KSČM na prozatímní výsledky.

Podle něj sice může zčásti jít o protestní hlasy v Praze, ale on sám to vidí tak trochu jinak. „Snad to nebude vyznívat neskromně, ale mne lidé vnímají jako člověka, který není jen pro protestní voliče. Já jsem se vždy zajímal o věcná řešení problému. Posun názorů pražských voličů minimálně v lokalitě Bohnice, Ďáblice atd, tak ten je tam rozhodně vidět,“ řekl dále místopředseda komunistů ParlamentnímListům.cz.

„Já jsem ale před volbami neměl nějaká konkretizovaná očekávání, Chtěl jsem jen zabojovat o maximum. Na začátku každé kampaně si samozřejmě každý říká: Jaký je můj maximální cíl? Postup! A ten jsem splnil,“ uvedl po sečtení všech hlasů pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Dolejš je ale zároveň poslancem, jak plánuje své angažmá v horní parlamentní komoře?

Anketa

Jste překvapený(á) tím, jak se levici v těchto volbách, zdá se, daří?

hlasovalo: 3925 lidí

„Já v tuto chvíli nechci zatím řešit konkrétní věci, pokud budu zvolen do Senátu. K tomu je zapotřebí opravdu faktický postup do druhého kola. Je ale jasné, že je tady neslučitelnost mandátu. Senát - kromě toho, že také tvoří zákony - byl zatím vnímán jako pasivní a ne příliš funkční složka našeho ústavního systému. Ale vím, že se i to pomalu mění,“ dodal.

Na dnešní den se prý nijak významně nepřipravoval. „Na dnešek jsem spal dobře. Mám totiž relativně dobré spaní. Ovšem předtím jsem samozřejmě musel přemýšlet co a jak budu dělat během kampaně a to někdy na spánku ubírá. Na dnešek jsem jen čekal na sčítání volebních výsledků a teď pomalu začínám přemýšlet, co budu dělat od této chvíle. Rozhodně nervozita, nebo nespavost – tím netrpím. Rychle si srovnáme síly a půjdeme do toho dalšího kroku,“ dodal Dolejš.

Oranžovočervená tsunami?

V reakcích na první zveřejněné průběžné výsledky se politologové však shodují v tom, že jde vše podle očekávání. I když zatím i ve všech krajích vedou levicové strany. Úspěch komunistů podle vyjádření politologa Josefa Mlejnka pro ParlamentníListy.cz považuje v první fázi za nadhodnocený. Po sečtení větších okrsků očekává, že se přes ně většinou dostane ČSSD.

„Zatím to jsou čísla, která přicházejí z těch nejmenších obvodů, kde komunistická strana má slušné zázemí. Ale dá se opravdu předpokládat, že v krajských volbách to bude úspěch levicových stran, že sociální demokracie obhájí drtivou většinu krajů a někde – zejména na Ústecku – se na první místo může posunout i KSČM. Myslím, že komunisté obecně posílí, a to tak, že budou pro ČSSD nejpřirozenějším partnerem ve většině krajů,“ řekl pro ParlamentníListy.cz pak i další politolog Lukáš Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…