Johnův balíček schválen. Bárta: Bylo to napjaté

05.01.2011 13:06

AKTUALIZOVÁNO Vláda schválila plán protikorupční strategie z dílny ministerstva vnitra. Předzvěstí dnešního jednání vlády byly vzájemné výpady ODS a VV v úvodních dvou pracovních dnech nového roku. Vše odstartoval jeden z odborů Úřadu vlády, který dal své připomínky k protikorupčnímu balíčku dvacet dnů po uzavření připomínkového řízení.

Johnův balíček schválen. Bárta: Bylo to napjaté

Boj proti korupci je vlajkovou lodí Věcí veřejných. Ve chvíli, kdy byl materiál zabývající se strategií formálně i neformálně projednáván téměř dva měsíce (od 15. října do 8. prosince), působí jako rozbuška, když k němu dostane v pondělí 3. ledna letošního roku ministerstvo vnitra připomínky od jednoho z odborů Úřadu vlády.

Krátce po půl jedné odpoledne sdělila Česká televize, že protikorupční strategie byla schválena. "Napnutá atmosféra, nicméně faktická, s dobrým koncem. Strategie je přijata," řekl ParlamentnímListům.cz ministr dopravy z VV Vít Bárta.

V rámci strategie bylo odsouhlaseno, že návrh zákona na zřízení generální inspekce ozbrojených sborů bude předložen do půl roku. Pět bodů z celé strategie čeká ještě rozpracování, vláda se jim pak bude za 14 dnů věnovat. Na doplnění budou pracovat Radek John z VV, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a občanský demokrat Jiří Pospíšil.

Záležitostmi k dopracování jsou podle informací ČT opatření týkající se veřejných zakázek, veřejné přístupnosti smluv podepisovaných obcemi a konečně opatření zavádějící institut spolupracujícího obviněného. Tříčlenná ministerská komise vydá stanovisko do 14 dnů.

Další podrobnosti z brífinku vlády ZDE

Radniční věstníky

Rozpracování se bude týkat například otázky přístupu opozice k radničním médiím, kde ODS měla několik nesouhlasných připomínek. Bude tak upřesněno, kdo a v jakém rozsahu bude m ít přístup do obecních periodik.

Do sporu ODS a VV přitom vstoupil čerstvě obviněný exstarosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS). Ten prohlásil, že jeho obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby je formou nátlaku VV na ministry občanských demokratů.

Celý návrh protikorupční strategie Ministerstva vnitra ČR si stáhněte ZDE

Psali jsme:

Nečas pálí do svaté krávy VV jménem protikorupční balíček
Kalousek je znechucen Johnovým nářkem v novinách. A není sám
Noty ODS a VV se opět rozlaďují: Vondra kritizoval Johna
Prohlášení VV vystoupení koaličního partnera

Premiér Petr Nečas má k dokumentu 11 výhrad o 58 bodech. Předsedovi vlády vadí především pravomoc policie nahlížet do daňových přiznání občanů. Dále by občané podle Nečase neměli mít právo podat žalobu na neplatnost smlouvy, kterou uzavřela obec. Zdráhavý je šéf vlády i v otázce spolupracujícího obviněného, kterému by mohl podle předkládaného návrhu udělit soudce beztrestnost.

Podle Johna jsou připomínky mrzačením protikorupční strategie

To vyvolalo ostrou reakci ministra vnitra Radka Johna. Ten začal hovořit o mrzačení protikorupčního balíčku, což ještě více popudilo zástupce nejsilnější vládní strany. Do útoku proti Věcem veřejným se proto pustil ministr obrany Alexandr Vondra. „ODS má obavy z politizace výběru policejního prezidenta," uvedl jednu z výhrad poté, co vešlo ve známost, že v desetičlenné komisi, která má vybrat nového šéfa policie jsou dva bývalí ministři vnitra za ČSSD František Bublan a Martin Pecina.

Podle Vondry má ODS také obavy z přílišného vlivu ministra dopravy Víta Bárty a potažmo bezpečnostní firmy ABL v policii. „Je pro nás naprosto zásadní nalézt shodu na rychlém ustavení generální inspekce bezpečnostního sboru," prohlásil místopředseda ODS. Jako koordinovaný útok na slabšího koaličního partnera pak působilo, když premiér Nečas označil za nepřijatelná Johnova tvrzení o mrzačení protikorupční strategie.

Vondrovu kritiku výběru policejního prezidenta obrátil ministr vnitra proti ODS. Je to prý exministr Ivan Langer, kdo se snaží držet si vliv v policii.

Nečas předpokládá, že dokument bude schválen do konce ledna

Celé úterý eskalující spor neurovnali pozdě večer ani ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a předsedkyně Ústavněprávního výboru a spoluautorka protikorupční strategie Karolína Peake v televizní diskusi. Zatímco pro Peake jsou připomínky podané tak dlouho po uzavření připomínkového řízení podpásovým úderem, Pospíšil považuje za běžné, že k projednávaným materiálům se vznášejí připomínky dokonce v průběhu samotného projednávání v kabinetu.

Materiál, který je klíčový pro Věci veřejné, má dnes projednat kabinet na základě předvánoční dohody koalice. Přes vznesené připomínky zdůraznil premiér Nečas, že v 95 procentech s návrhem souhlasí, o sporných bodech chce však vést „rozumnou a reálnou politickou debatu". Nevyloučil proto, že dokument ve středu přijat nebude. Stát by se tak podle něj nicméně mělo do konce ledna.  

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …