Kabáti nechtějí hrát pro ODS. Koncert raději překládají

10.09.2010 17:01

Koncert rockové skupiny Kabát, který se měl uskutečnit 10. října v pražském Edenu, rozhodně neměl být předvolební. A aby jej nikdo za předvolební nepovažoval, skupina nakonec koncert odložila na jiný termín. Uvedla to jak radnice Prahy 10, která měla akci skupiny pod palcem, tak i kapela na své webové stránce.

Kabáti nechtějí hrát pro ODS. Koncert raději překládají

Právě na internetu si Kabáti stěžují na to, že agentura ČTK jejich koncert spojila s předvolební akcí radnice Prahy 10. Média pak navíc prý zprávu překroutila tak, že to vypadalo, jakoby Kabáti chtěli vystoupit na podporu ODS, protože právě tato strana radnici desátého pražského obvodu ovládá. Podle kapely ale tomu tak není.

„Kapela nijak zásadně nestrádá a nemá za potřebí vylepšovat si finanční situaci pomocí tak pro Kabát nesmyslných akcí, jako jsou volební kampaně do parlamentu, natož se účastnit propagace jakékoli politické strany v rámci komunálních voleb," uvedla na webu skupina.

Nikdo v té době nevěděl, že budou nějaké volby

Kabáti zde také vysvětlují, jak k domluvě koncertu vlastně došlo: „V roce 2007 začala Městská část Praha 10 pravidelně pořádat Dny Prahy 10, (vždy od 01.10., do 10.10.) a požádala kapelu s managementem o zvážení účasti na této akci, jako projev vzájemně korektních a dobrých vztahů. V tuto dobu nikdo nevěděl, jestli v tomto termínu budou či nebudou nějaké volby."

Kapela navíc zdůraznila, že s ohledem na numerologii šlo v případě 10.10. 2010 o impozantní termín pro tuto městskou část, která má v názvu také desítku.

Podle skupiny nikdo ale v té době nemohl vědět, že termín komunálních voleb vyhlásí prezident Klaus na termín o týden později. „Mimochodem, termín komunálních voleb vyhlásil Klaus až 25. června 2010," zmiňuje k tomu skupina. A aby si nikdo nemyslel, že jde skutečně o předvolební akci, tak Kabáti radši termín koncertu posunuli. Zatím ale neuvedli na kdy.

ČTK dostala informaci od místostarosty. Ten je členem ODS

Jenže o koncertu Kabátů informoval ČTK přímo místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (ODS). ČTK pak zprávu zveřejnila toto pondělí. Jenže o dva dny později Zoufalík pro tutéž ČTK zmínil, že rozhodně nemělo jít o volební akci. „Byl to koncert domluvený dva roky dopředu. S kapelou se vedení městské části dohodlo na zrušení termínu, aby ´nepoškozovali dobré jméno skupiny a radnice´," uvedl pak za Zoufalíka mluvčí radnice Jan Charvát.

Radnice za koncert, který měl být pro obyvatele Prahy 10 zdarma, měla zaplatit 700 tisíc korun. To je podle Charváta výrazně nižší částka, než jakou si skupina účtuje za vystoupení na festivalech. Důvodem je prý kladný vztah zpěváka Josefa Vojtka k městské části. „V minulosti například přispěl na místní azylový dům," dodal mluvčí.

Vstupenky zůstávají v platnosti, nový termín se hledá

Vstupenky na koncert, které si již fanoušci Kabátů vyzvedli, zůstávají podle Charváta v platnosti. Stanovení nového termínu koncertu bude prý záležet na časových možnostech kapely. 
  

Kabát, který již dvě desetiletí hraje ve stejné sestavě, vystupuje v posledních letech jen velmi sporadicky. Například loni uspořádal jediný koncert. Na něj však na pražský Vypich přišlo 60 tisíc lidí, více než na pražský koncert americké zpěvačky Madonny. Letos kapele na festivalu Benátská noc v Malé Skále na Jablonecku aplaudovalo 30 tisíc lidí.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …