Máme krizi. Banky, vlády i lidé by chtěli Vánoce celý rok, píše Keller

22.12.2011 11:57

Lidé chtějí o Vánocích předat a dostat nějaký pěkný dárek. To je dnes obtížné kvůli hospodářské krizi, píše sociolog Jan Keller v deníku Právo.

Máme krizi. Banky, vlády i lidé by chtěli Vánoce celý rok, píše Keller
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

Podle Kellera vznikla krize z toho, že banky, vlády i občané chtěli mít Vánoce po celý rok. Občané si tak chtěli udržet úroveň i v době, kdy zaměstnavatelé převádějí práci do chudších zemí, než aby přidávali. Banky se snažily půjčovat i nesolventním, aby peníze pracovaly. Vlády oceňovaly, že lidé nakupují, i když firmy šetří na mzdách. Politici se pak chlubili, že dokázali občanům zařídit prosperitu. Píše Keller v Právu.

Přední analytici nás prý celá léta ubezpečovali, že je možné si stále půjčovat na nákup Vánočních dárků, protože americké domácnosti jsou mnohem víc zadluženější, a přesto zvládají splácet.

„Pak to všechno prasklo a my žijeme v krizi, jejíž konec je v nedohlednu. Je to jako úporná chřipka, která ne a ne přejít,“ přirovnává Keller. Lékem by mohlo být to, aby se zadlužovali jen lidé s dostatkem peněz. Lidé bez peněz by si půjčovat raději neměli. Pak by bankovní systém fungoval perfektně.

Také bankéři by měli dostávat velké odměny jen v případě, že budou dobře hospodařit. „Je to zvláštní, ale zatím je něco tak poměrně jednoduchého ještě nenapadlo. No a politici by měli vyhrávat volby se slibem, že lidem se teď už povede hůře,“ namítá Keller v deníku Právo.

Vždycky bude možné oslavit hezké Vánoce, pokud „se budeme zadlužovat přesně do té míry, že veškerá přidaná hodnota bude bankám vyplácena formou úroků z našich půjček“.

Lidé si pak budou jistí, že pod stromečkem nebude ve světle svíček a záři prskavek prskat exekutor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…