Mediální analýza: Filip u Moravce válel, neměl oponenta

25.03.2012 17:33

Podle odbornice na mediální komunikaci Alžběty Švarcové nemohla debata v nedělních Otázkách Václav Moravce o nejnovějších korupčních skandálech mezi ministrem vnitra Janem Kubicem a předsedou komunistů Vojtěchem Filipem dopadnout jinak než všeobecným notováním všech zúčastněných. Koneckonců, na čem jiném by se měli shodnout, než že prorůstání mafiánských struktur do politiky je problém?

Mediální analýza: Filip u Moravce válel, neměl oponenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Bývalý náčelník zpravodajské služby Andor Šándor přitom zdůrazňuje, že v debatě nepadlo nic nového, než co už jsme od politiků na téma kontroly BIS a prorůstání mafiánských struktur do politiky slyšeli.

Ministr vnitra Jan Kubice v podstatě neměl šanci ani vstoupit do nějakého konfliktu. Podle Švarcové by kdokoliv, kdo by se nepohoršoval nad tím, jak korupce ovládá českou politiku, vypadal přinejmenším jako podivín.

Za pochybnosti o původu zpráv Moravec Kubiceho okřikl

V tomto ohledu měl Filip dvojnásobně usnadněnou pozici. I přesto, že se Kubice pokusil mlžit nad tím, zda se informace k Vítu Bártovi dostaly skutečně od BIS, moderátor Václav Moravec ho nenechal tuto teorii příliš rozvést. „Kdyby ty odposlechy nebyly od BIS, tak by byla Bezpečnostní informační služba první, kdo by jejich původ kategoricky popřel. BIS však nic takového neudělala,“ uzemnil Moravec ministra.

Pro Filipa je ještě důležitější než původ odposlechů to, že jsou-li opravdu pět let staré, tak je nepochopitelné, že s nimi tehdejší vláda nijak nenaložila. „Pokud BIS opravdu zadržela informaci, pak se ptám: Proč ji máme? K čemu ji platíme? Pokud tato informace od BIS před lety přišla, musel o tom vědět aspoň premiér Topolánek. Pak to musel být právě on, kdo další šíření zprávy zastavil a spáchal trestný čin,“ má jasno Filip.

Ministr vnitra nemohl než přitakávat opozici

Všichni aktéři debaty se shodli na tom, že BIS udělala chybu. Své rozčarování vyjádřil i stínový ministr vnitra František Bublan. Podle něj jde minimálně v případě úniku odposlechů o mimořádné pochybení BIS. Společně s Vojtěchem Filipem se pak vyslovil pro zřízení kontrolní komise, která by činnost BIS prověřila. „To ale ve sněmovně neprohlasujeme,“ posteskl si Filip.

Pokud by se měly nedělní Otázky brát jako souboj soupeřících politiků, vyhrál by šéf komunistů na plné čáře. „Vojtěch Filip tradičně nepotřebuje útočit ani používat argumentační fauly, k nimž se často snižují jiní politici – Diváci přitom tyto fauly samozřejmě identifikují, protože nejsou hloupí – a to proto, že nepotřebuje obhajovat své vlastní činy, které, jelikož je dlouhodobě v opozici, nejsou tolik vidět jako činy koaličních nebo viditelnějších politiků,“ vysvětlila Švarcová.

Filip obecně z debat vychází dobře, protože v nich působí jako „klidná síla“. Časté přešlapy jeho oponentů pak mluví v jeho prospěch.

Bublan zopakoval to, po čem se volá roky, říká Šándor

Nad obsahem debaty se zamyslel odborník na tematiku, bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby České republiky Andor Šándor. Přijde mu především zvláštní, jak dlouho poslanci volají, že způsob kontroly tajných služeb ze strany parlamentu je bezzubý, když za celou tu dobu neudělali nic pro jeho změnu.

Hlavním problémem je podle něj to, že ředitel BIS podléhá všem členům vládního sboru. Přehlednější by přitom bylo, kdyby podléhal buď přímo premiérovi nebo ministrovi vnitra. Tajná služba by pak byla nejen akceschopnější, ale jasnější by byla i politická odpovědnost daného vládního příslušníka.

Podle Šándora je tak z debaty nejzajímavější to, když stínový ministr vnitra za ČSSD navrhoval, aby pro kontrolu BIS byla zřízena skupina nezávislých odborníků. „Já to navrhuji už několik let,“ sdělil Parlamentnímlistům.cz Šándor. „Myslím si, že takováhle skupina by mohla klidně i nahlížet do otevřených spisů a kontrolovat, zda v BIS vše probíhá, jak má. Jinak hrozí, že lidi nebudou tajné službě věřit."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…