Janoušek? Nevím, přiznal Kubice u Moravce. Americký novinář nechápe

25.03.2012 13:45

Otevřeně hovořící šéf KSČM Filip i americký novinář Erik Best na straně jedné, na straně druhé obecné informace šéfa pražské policie. Tak vypadala debata o zadržení a následném těžko pochopitelném propuštění pražského lobbisty Romana Janouška poté, co s 2,2 promile alkoholu srazil ženu a od nehody ujel. Nevědomost nejvyšších byla jen slabým odvarem toho, co se ve studiu ČT dělo, když se začaly řešit odposlechy.

Janoušek? Nevím, přiznal Kubice u Moravce. Americký novinář nechápe
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek po svém zadržení za jízdu v opilosti

"Vím o tom asi tolik, co vy nebo diváci," uvedl ministr vnitra. Je podle něj logické, že advokáti obviněných hledají na postupu policie chyby. Že zraněná žena dostala policejní ochranu, zatímco Janoušek je neznámo kde, už Kubice komentovat nedokázal.

Podotkl ale, že umožnit podezřelému ze spáchání hned několika trestných činů zároveň rovnou před zraky novinářů telefonovat na všechny strany, je přinejmenším divné.

Šéf pražské policie Martin Vondrášek uvedl, že první informace z přezkumu jednání policistů by měl mít už v pondělí. Na veřejnost se ale zřejmě nedostanou. Pražská policie je údajně s Janouškem v kontaktu a lobbista má spolupracovat. Obvinění mu ale dosud nesdělili. Vondrášek na většinu Moravcových otázek reagoval potřebou nezveřejňovat důkazy důležité pro trestní řízení. Policie ale už ví, kdy a kde mu předá obvinění.

Sledujeme téma Janouškovy odposlechy

Filip: Postup policie nebyl standardní

Šéf sněmovního kontrolního výboru Vojtěch Filip (KSČM) dal v pořadu za pravdu těm, kdo říkají že postup policie nebyl standardní. "Můj názor právníka je, že Janoušek měl vystřízlivět v cele předběžného zařízení," uvedl lídr KSČM.

Americký novinář Erik Best připomněl i neověřené informace o Janouškově údajné zálibě v kokainu, stejně jako vliv lobbisty na náměstka policejního prezidenta Vladislava Husáka. Zejména z těchto důvodů měl být policisty umístěn v cele předběžného zadržení. "Chtěl bych například vědět, zda mu policie odebrala krev, a jaké měl Janoušek možnosti využít své kontakty na vlivné přátele," podotkl Best.

Odkud nahrávky pocházejí? Nevím

Mlčenlivost byla charakteristická i při otázkách na ministra vnitra Jana Kubiceho, zda policie měla informace o obsahu odposlechů telefonických hovorů mezi Janouškem a exprimátorem Prahy Pavlem Bémem. Ministr se nebyl schopen vyjádřit ani k tomu, zda nahrávky pochází z odposlechů BIS.

"Pokud toto BIS věděla, a já jsem přesvědčen že je a je rovněž legální, a vy mi k tomu nic neřeknete, musím požádat o zřízení sněmovní komise pro kontrolu spolupráce bezpečnostních složek státu," uvedl lídr KSČM Filip.

Anketa

Jak podle vás Janoušek dopadne?

hlasovalo: 5203 lidí


Filip: Kubice mlží

Pokud prý Kubice není schopen k odposlechům Béma s Janouškem nic říci, buď si dělá legraci z občanů nebo mlží. Pokud prý koalice úmysl vyšetřit ignorování odposlechů zhatí, demokracie v ČR podle Filipa skončila.

"Otázkou je, jestli ti, které měla BIS informovat, nejsou ve všem namočeni také," uvedl Erik Best s tím, že cítí silnou snahu Janouška odstranit. V odposleších se prý neobjevuje jméno lobbisty Jansty, přičemž je evidentní, že tyto záznamy MfDNES od svého zdroje nedostala.

Topolánek to musel vědět

Ministr vnitra Kubice si prý nedovede představit, že by BIS informace nepředala dál a nechala si je pro sebe. V souvislosti s vyjádřením exministra vnitra za ČSSD a též bývalého zpravodajce Františka Bublana, podle nějž jsou odposlechy na 99 procent dílem zpravodajců, tak vše ukazuje na zadržení informací z odposlechů někým z vlády Mirka Topolánka.

V souvislosti s Topolánkovou administrativou uvedl ministr Kubice, že vláda nemá v žádném případě v úmyslu pokračovat ve slučování tajných služeb. Vojtěch Filip je zásadně proti. Změna systému organizace a kontroly tajných služeb je prý nutná, neboť určití lidé se v systému ´naučili chodit.´

I podle Bublana je ve fungování tajných služeb co zlepšovat, nejde ale o změnu organizační struktury. Kontrola by se ale zpřísnit měla rozhodně. "Chtěly bychom se přiblížit k modelu holandskému či britskému, kdy služby kontroluje pět až sedm osob jmenovaných vládou," uvedl Bublan. Ministr Kubice jeho návrh zhodnotil jako dobrý. "Není ale možná kontrola živých svazků," doplnil šéf resortu.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …