Advokátka Slámová: Řeknu to natvrdo. Vliv Janouška sahá až do policie

24.03.2012 16:18

Lobbista Roman Janoušek způsobil v pátek dopravní nehodu pod vlivem alkoholu, při níž vázně zranil ženu. Policie ho zadržela, ale po tříhodinovém výslechu propustila znovu na svobodu a Janoušek podle posledních informací zmizel. ParlamentníListy.cz oslovily několik advokátů s otázkou, zda je propuštění takového viníka nehody běžným jevem.

Advokátka Slámová: Řeknu to natvrdo. Vliv Janouška sahá až do policie
Foto: Facebookový profil Kláry Slámové
Popisek: Advokátka Klára Slámová

Roman Janoušek v pátek se svým vozem Porsche Cayenne v pražské Michli narazil do Volva jednapadesátileté cizinky, neobtěžoval se však zastavit a pokračoval v jízdě. Musel zastavit na nedaleké křižovatce, kde ho žena z nabouraného vozu doběhla a chtěla zarazit. Ani to Janouška nezajímalo, ženu srazil a způsobil jí vážná zranění. Před policisty pak dokonce utíkal parkem a po zatčení nadýchal 2,2 promile alkoholu. Po následném tříhodinovém policejním výslechu byl však propuštěn.

Jde o běžný postup, v případě teoretické smrtelné nehody

Již v pátek večer se objevila zpráva, že Janoušek zmizel a policie tak neví, kam mu doručit obvinění. Redakce ParlamentníchListů.cz se obrátila na právníky, aby zhodnotili, zda policie postupovala v souladu se svými běžnými postupy nebo zda bylo propuštění opilého a z několika trestných činů podezřelého Janouška netypické.

Podle advokátky a bývalé ministryně spravedlnosti JUDr. Daniely Kovářové nebylo na postupu policie nic zvláštního. „O tomto případu nemám úplně podrobné informace, jen z toho, co uváděla média, nicméně obecně musím říct, že u takových podobných případů dopravních nehod není nic výjimečného, že pachatel je po výslechu policií propuštěn, je to v souladu se zákonem o policii,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Kovářová.

„I pokud třeba vzpomenu na některé případy mých klientů z minulosti, tak je to zcela běžný postup a není nijak výjimečné, když je viník dopravní nehody propuštěn, dokonce ani třeba v případě smrtelné nehody z mé zkušenosti to není žádnou podmínkou. Otázka samozřejmě je, co s tím člověkem potom je, zda se někde skrývá, ale nelze říct, že by to propuštění bylo jen díky nějakému významnému vlivu dané osoby,“ míní advokátka.

Policie špatně vyhodnotila situaci, Janoušek může ovlivňovat svědky

Její slova částečně potvrzuje i názor JUDr. Kláry Samkové, PhD., podle níž šlo v zásadě také o běžný postup. Podle ní však měla policie vyhodnotit i předešlé skutečnosti spojené se zveřejněnými odposlechy. „Myslím si, že je to běžný postup. Dejme tomu, že by byl pan Janoušek zcela úplně normální člověk, který toto spáchá, tak není běžné při dopravních nehodách brát vazbu a to ani v případě následku smrti,“ uvádí dokonce doktorka Samková.

„Jiná věc je ta, že si myslím, že policisté nesprávně vyhodnotili vzniklou situaci, protože i na tu dopravní nehodu je potřeba pohlížeti prizmatem událostí předchozího dne. To znamená zveřejnění nahrávek, kdy podle mého názoru každému člověku, který byť jen minimálně sleduje veřejný prostor, tak je jasné, že pan Janoušek má skutečně problém a podle mě on prostě ten problém neunesl, což mohl být i důvod té opilosti a řízení v takovém stavu,“ odhaduje pro ParlamentníListy.cz Samková.

Ta si spíše myslí, že ani ne tak v souvislosti s dopravní nehodou, jako spíše se skutečnostmi, které vyšly najevo z odposlechu, je na zváženou, jestli oba pánové neměli skončit ve vazbě. Jak Pavel Bém, tak Roman Janoušek, protože pokud dle jejích slov spolu „spolupracovali“, jak je z odposlechů patrné, dlouhou dobu, tak je prý evidentní, že mohou oba ovlivňovat případné svědky před potencionálním vyšetřováním.

„Tu autonehodu podle mého měli hodnotit v souvislosti s tím, co se stalo, tedy že měli vyhodnotit, že chlapec je takříkajíc u konce s dechem a v takovém stavu může člověk dělat nejrůznější věci. Je mi s podivem, že když ty odposlechy takto volně kolují, tak si protikorupční policisté měli pro oba dva dojít a v momentě, kdy pan Janoušek za tím volantem skončil, tak jak skončil, měli ho sebrat, ale ani ne tak kvůli té autonehodě, jako spíše proto, že autonehoda poukazuje na to, že se dějí věci, které mohou mít zřejmě vliv na objasňování pravděpodobné trestné činnosti,“ uvedla ParlamentímListům.cz Samková.

Důvody pro vazbu byly, Slámová nechápe činnost policie

Anketa

Jak podle vás Janoušek dopadne?

hlasovalo: 5203 lidí
Názor, který však potvrzuje také spekulace některých policistů v médiích, vyslovila také advokátka JUDr. Klára Slámová. Policie měla podle ní postupovat přesně naopak a Romana Janouška na svobodu nepouštět. Zavání to prý jeho silným vlivem.

„Něco takového běžné vůbec není a už vůbec není běžné, že ještě včera vyšly zprávy, že ho ještě ani neobvinili. Tenhle postup je natolik nestandardní, že pak vyvstávají otázky, jestli pan Janoušek nepůsobí i na těchto místech,“ domnívá se Slámová.

U tohoto případu podle jejích slov byly opodstatněné důvody pro vazbu, a proč tímto způsobem policie nečinila, je pro Slámovou záhada. „Veřejnost je natolik rozhořčena, že takové jednání jak ze strany policejních orgánů, tak ze strany státního zastupitelství si troufám tvrdit, že přesahuje veškerou míru, kterou lze požadovat,“ říká ParlamentnímListům.cz dále advokátka.

„Já to řeknu natvrdo. Tohle prostě není normální. A vůči ostatním to je… ani nevím, jak to říci slušně. My tedy můžeme jen spekulovat, jestli vliv pana Janouška nezasahuje až do těchto míst a já se oprávněně domnívám, že ano, protože žádné jiné vysvětlení pro to nemám,“ doplnila doktorka Klára Slámová.

Trestní řízení zahájeno, viník zmizel

Její pohled de facto potvrzuje i názor, který deníku MF Dnes poskytl jeden z okresních šéfů dopravní policie. „Když po vážné nehodě zadržíme silně opilého řidiče, který má tu nehodu na svědomí, tak náš obvyklý postup je jiný. Dáme ho na záchytku nebo do cely. Vyslechneme ho, až když přijde k sobě. Člověk, který se pokusil utéct nebo hrozí, že bude ovlivňovat svědky, může v cele zůstat déle. V jednom obdobném případu, který jsme u nás řešili, skončil viník rovnou ve vazbě,“ upozorňuje nejmenovaný zdroj v MFD.

Podle posledních zpráv již policejní orgány zahájily trestní řízení a chystají se Janouška obvinit ze tří trestných činů, z ublížení na zdraví, neposkytnutí první pomoci a ohrožení pod vlivem návykové látky. Místo, kde se lobbista zdržuje, je však stále neznámé a není tedy jisté, zda se policii obvinění podaří doručit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…