Sněmovní komise prozkoumá, proč se neřešila kauza Janoušek

25.03.2012 18:02

Sněmovní komise pro kontrolu BIS se bude v úterý zabývat původem odposlechů telefonátů bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS) a lobbisty Romana Janouška. Pokud se ukáže, že je pořídili zpravodajci, bude členy komise zajímat, zda BIS nepochybila a informovala premiéra a proč se případ nevyšetřoval. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl člen komise a bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Sněmovní komise prozkoumá, proč se neřešila kauza Janoušek
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek odchází od výslechu, jehož pro opilost nebyl schopen

Bublan je přesvědčen o tom, že odposlechy pořídila BIS. Pokud by se prý nyní měly objevovat v médiích po dávkách, pak by za tím bylo "jednoznačně vydírání". Cílem by mohlo být to, "aby se Bárta očistil nebo se na jeho kauzu zapomnělo", řekl Bublan.

Syslila si kontrarozvědka informace?

Obává se toho, že ředitel tajné služby sněmovní komisi sdělí, že se případ zpracovává, není možné k němu sdělovat podrobnosti a BIS informace příslušným místům nepředala. "Pokud se tak nestalo a věc je stará několik let, tak je to velké pochybení BIS," míní Bublan. Podle něj by pak "stálo za zvážení" Langovo odvolání.

"Neumím si představit, že by si kontrarozvědka syslila informace jakéhokoliv druhu," uvedl Kubice. Dodal, že policii opustil před více než čtyřmi lety, proto může těžko posuzovat, "proč nedošlo ke stíhání pachatelů v těch nevyšších politických patrech". Pokud podle šéfa sněmovního kontrolního výboru Vojtěcha Filipa (KSČM) zpravodajci tehdejšího předsedu vlády Mirka Topolánka (ODS) informovali, tak nejspíš musel případné vyšetřování zastavit a je trestně odpovědný. Topolánek už dřív popřel, že by informace měl.

Podle výsledků úterního jednání opozice zváží, zda bude usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise. ČSSD chce podle Bublana iniciovat i vznik pracovní skupiny všech stran, která by se dohodla na nové kontrole bezpečnostních služeb. Bublan uvedl, že by na ně mohl dohlížet tým pěti až sedmi osobností s morálním kreditem. Ty by byly vázány mlčenlivostí a mohly nahlížet i do neuzavřených spisů. Jmenovala by je vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…