Nebuďme v Evropě černým pasažérem, nabádá exministr Dlouhý

11.12.2011 9:57

Pokud nechceme v Evropě hrát černého pasažéra, měla by Česká republika přispět diskutovaných 89 miliard na záchranu eurozóny. Myslí si to federální ministr hospodářství a ministr průmyslu a obchodu z let 1992 – 1997 Vladimír Dlouhý. Ve svém textu, který zveřejnily Lidové noviny, zdůraznil provázanost české ekonomiky s eurozónou, jejíž případný krach by stáhl dolů i české hospodářství.

Nebuďme v Evropě černým pasažérem, nabádá exministr Dlouhý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Aby rozkolísaná evropská měna překonala krizi, potřebuje podle Dlouhého kromě zavedení Evropského stabilizačního fondu, eurobondů, či intervence Evropské centrální banky, také politickou průchodnost reforem v zemích na periferii Unie a těsnější evropskou integraci. Jak zdůrazňuje, evropské politiky přitom v řešení nastálé krize nebývale tlačí čas.

Nemůžeme čekat na strategii, míní Dlouhý

Podle Dlouhého by se právě z časových důvodů mělo Německo vzdát svých požadavků na záruky záchranné strategie i snahy, aby v periferních zemích zavládla politická i celospolečenská vůle vůle k reformám. Luxus čekání si totiž eurozóna nemůže za dnešních podmínek dovolit.

„Dnes hrozí rozpad, evropská měnová unie je pod časovým tlakem a všechny stavební kameny Němci požadované strategie prostě včas na místě nebudou," píše exministr. I takové řešení bude podle něj pro střední Evropu daleko výhodnější, než kdyby po měsících vyčkávání eurozóna zkolabovala.

Psali jsme:
České miliardy na záchranu eura? Ekonomka: Tak to je na hlavu
SLEDUJEME téma Euro
SLEDUJEME téma Záchrana eura

Konec politiky multi-kulti?

Čeští politici by podle Dlouhého měli zaujmout jasné stanovisko ke ke dvěma klíčovým faktorům. Kromě finanční podpory eura se jedná o reformu integračního procesu, který, jak dokazuje současná krize, nemůže nadále fungovat podle původního modelu.

Dlouhý uvádí, že současná Evropa trpí přehnaným důrazem na otevřenou společnost, multikulturalismus či lidská práva menšin, které zde představují nedotknutelné principy, o kterých se nediskutuje.

"Nespokojení lidé nechtějí hned bořit principy, ale otevřeně o nich mluvit," míní Dlouhý. Dodává, že potlačování této diskuse ze strany evropských elit hraje do karet radikálním uskupením, v jejichž moci je jakoukoli integraci úplně zničit. Reforma integračního procesu bude proto podle Dlouhého poté, co stabilizujeme euro, nejdůležitějším úkolem.

Čtěte také:
Nečas se zdráhá poslat na euro 90 miliard korun
Moc nespím. Padne-li euro, možné je vše. Třeba vyšší DPH, říká Kalousek
Dienstbier: Pokud by euro padlo, čeští politici musí spolupracovat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…