Nová svědectví proti Kalouskovi: Kurva! Dostaneš přes držku, řval na lidovce

24.09.2011 17:38

Ministr financí Miroslav Kalousek se v poslední době „proslavil“ zfackováním mladíka, který ho urážel, a slovním napadením vicepremiérky Karolíny Peake na vládě. Jeho bývalý kolegové z KDU-ČSL však dosvědčují, že vulgární a agresivní jednání není u něho novinkou.

Nová svědectví proti Kalouskovi: Kurva! Dostaneš přes držku, řval na lidovce
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek

Svědectví o svém bývalé lidoveckém kolegovi a expředsedovi strany podali ParlamentnímListům.cz senátor Jiří Čunek a bývalí poslanci Jiří Carbol a Ludvík Hovorka.

Případů bylo více

„Musel jsem jednou řešit problém, který vznikla tak, že Kalousek vpadl do kanceláře tehdejšího poslance Jiřího Carbola. Tomu vyhrožoval inzultací a podobně. Bude nejlépe, když se obrátíte přímo na pana Carbola. Šlo pouze o to, že pan Carbol měl jiný názor a jen proto, že se nehodilo do krámu pana Kalouska, tak proti němu ve svém rozezlení Kalousek vystoupil. Vím, že u toho byli svědci," zavzpomínal si expředseda KDU-ČSL a senátor Jiří Čunek.

K tématu: Kalousek profackoval mladíka, který ho urážel. Rath: Měl opičku

„Podobných případu, kdy opilý Kalousek vulgárně slovně napadal například poslance Hovorku, těch bylo hodně. Tehdy měl v KDU-ČSL takovou kliku, která ho držela v době, kdy jsem ho navrhl na odvolání kvůli jeho podpoře hazardu a ti s ním pak odešli do TOP 09 a tím se ten problém v KDU-ČSL vyřešil," dodal Čunek.

Pobavený Kalousek: Proč si pánové vzpomněli až teď?

Na Čunkovu radu oslovila redakce přímo exposlance Jiřího Carbola, který také popsal svou příhodu s ministrem Kalouskem. „Já jsem se při schůzi sněmovny zastal kolegy Ludvíka Hovorky, kterého tehdy Mirek Kalousek napadl od mikrofonu na té schůzi a označil ho za nesvéprávného či tak nějak podobně. Já jsem se Ludvíka Hovorky zastal a tenkrát ke mně Mirek Kalousek přišel a řekl mi, že jestli se ještě jednou budu za něho omlouvat - já jsem se totiž omluvil sněmovně za to, že se musí účastnit takové trapné situace - takže mi dá přes držku. Ale nakonec k tomu fyzickému napadení nedošlo," řekl ParlamentnímListům.cz Carbol.

Psali jsme: Kalousek prý na vládě nehorázně urazil Peake. On to odmítá 

Exposlanec Ludvík Hovorka se podělil také o své zkušenosti s dnešním ministrem financí. „Miroslav Kalousek je velmi prchlivý člověk, dokáže být mimořádně vzteklý a hrubý," říká Hovorka.

Ministr Kalousek, který je momentálně v USA, nařčení odmítl.

„I kdyby se to, co oba páni popisují, opravdu stalo - jakože si na to nepamatuji, pak se musím ptát, proč to oba řeší až teď, když jsem s nimi už několik let nemluvil. Proč to neřešili tehdy, kdy se to mělo stát," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Kalousek, který byl dotazem zjevně pobaven.

Ku.va! Ten Hovorka Kalouska ale nas.al! Píp, píp, píp

Hovorka vzpomíná, že v roce 2005 nebo 2006 při schvalování zákona o novém rozpočtovém
určení daní měl Miroslav Kalousek eminentní zájem o převedení účelově vázaných prostředků na krajské školství na kraje. „Protože jsem ke škodlivosti tohoto opatření měl dostatek informací, odmítl jsem tento návrh podpořit a hlasoval jsem proti. Po hlasování za mnou do lavice přiběhl Kalousek, stál nade mnou, byl vzteky bez sebe, hrozil mi nataženou rukou a řval: ´Ku...a, jestě se mi nestalo, že by mě v životě někdo takto nas..al!´," zavzpomínal si na staré dobré časy s Kalouskem Hovorka.

Čtěte také: Bárta Kalouskovi: Tečou vám nervy, omluvte se Peake za hrubost

Scénu podle Hovorky natočila Česká televize, která po tom Kalouskovi volala a ptala
se, zda ten výstup může odvysílat. Kalousek prý odpověděl, že ano, že tam ale nesmí být žádné sprosté slovo. „ČT skutečně tento šot odvysílala, myslím, že v hlavním zpravodajství,  kde většinou bylo slyšet jenom pípání a s vyškrtnutými titulky sprostých slov. Potom ještě ČT použila tuto scénu v nějakém zábavném pořadu Co týden dal, nebo podobném, kde politiky parodovali Náhlovský s Krampolem. Ti se tam vyjadřovali, co jako se mnou bude, jestli budu exkomunikován, či něco jiného," smál se Hovorka.

Carbol se mě zastal a málem ji dostal

Další taková silnější zkušenost měla být zhruba na podzim roku 2009 během projednávání návrhu zákona o zrušení regulačních poplatků nebo u nějakého zdravotnického zákona, ke kterému se hovorka se vyjádřil ve sněmovně.

„Poté po mém vystoupení přišel k řečnickému pultu podnapilý Miroslav Kalousek a řekl na mikrofon a tedy i do stenozáznamu: ´...... je dobré, když české zdravotnictví léčí psychicky nemocné, ale je špatné, když se psychopati pokoušejí léčit české zdravotnictví!´ Poté zavrávoral a málem spadl ze stupínku. Jeho vystoupení tehdy kritizoval David Rath a potom ještě Jiří Carbol, který se mě zastal a Miroslav Kalousek si ho potom podal a chtěl mu ´jít rozbít hubu´, jak se údajně vyjádřil. K tomu se vám vyjádří pan Carbol. Takže tohle byly hrubosti, které se udály veřejně, o těch, které proběhly na uzavřených jednáních klubu, se raději nebudu vyjadřovat," uzavřel Hovorka.

Premiér se obává o ministrovu psýché

O současné psychické zdraví ministra Kalouska projevila obavy ODS ale i premiér Petr Nečas. „S velkým znepokojením pozorujeme v posledních měsících a posledních dnech stupňující se velkou únavu pana ministra financí, která se projevuje vysokou podrážděností, jistou mírou verbální agresivity, neuváženými výroky. Osobně mám o psychický a zdravotní stav pana ministra financí velkou starost a trošku se o něj bojím," řekl iDNES.cz Nečas.

K věci:

„Cítím se naprosto zdráv a v pořádku. Pan premiér nemusí mít sebemenší obavy, pojmenování některých skutečností nemůže být důvodem k takovým obavám," reagoval Kalousek, který serveru zavolal z USA poté, co si přečetl rozhovor s Nečasem.

„Fackování se mi nezdá správné. Na druhé straně mám skoro pocit, že jsem ve své politické kariéře udělal chybu, že jsem někomu facku nedal. Myslím, že by si to mnozí zasloužili," řekl k věci prezident Václav Klaus. Podle něj by se mělo spíše diskutovat o tom, jestli „má někdo hrubě napadnout předního politika, a potom teprve druhou věc diskutovat o tom, jak on sám má zareagovat."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…