Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho

12.04.2011 13:06

Z části ODS se ozývají hlasy, že za současnou vládní krizí a oslabením Věcí veřejných stojí skupina „starých“ spojenců Petr Tluchoř, Miroslav Kalousek, Mirek Topolánek a Marek Dalík. Může tomu napovídat několik indicií, o kterých ParlamentníListy.cz informovaly.

Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho

Předně na to, aby véčkařští ministři Radek John a Josef Dobeš odešli z vlády, podle zdrojů z ODS tlačil v občanské demokracii nejvíce Petr Tluchoř a „navezl" do toho i premiéra Petra Nečase. Stejně tak jejich odchod podporuje i TOP 09 Miroslava Kalouska, který poměrně ostře reagoval na prohlášení Hradu, že nebude akceptovat vládu přeběhlíků.

Stejně kriticky reagoval na prohlášení Hradu, že je potřeba znát plán B, Petr Tluchoř. Ten dodal, že prezident musí oba ministry Véček odvolat a ústava nezná kroky B a C.

Více: Prezident nechce pokoutní obchody, vzkázal Hrad Kalouskovi

"Je jasné, že všechno tohle nahrává do karet Kalouskovi a Tluchořovi. Obnovuje se tak stará kalouskovsko-topolánkovsko-tluchořovská klika. Ať už bude vláda s přebehlíky, nebo předčasné voby, nahrává to Kalouskovi a oslabí to Nečase. Buď bude vláda závislá na jejich klucích a holkách, nebo ódéeska projede předčasné volby, bude se muset změnit vedení ODS a Topka porazí ODS," řekl redakci vysoce postavený člen ODS. 

SLEDUJEME témata vládní krize a peníze za mlčení ve VV

Jsou vazby jenom náhodné?

Jak již informovaly ParlamentníListy.cz, otec Kristýny Kočí, Antonín Kočí, dostával zakázky od úřadů, na něž má vliv Miroslav Kalousek. Kalousek ale údajné vazby s Kočí naprosto popřel.

"Za prvé, já vůbec netuším, co dělá pan Kočí starší, vážně vůbec netuším. A za druhé, já bych docela rád, kdyby každý, kdo vznáší takové poznámky, si uvědomil, že já čtrnáct let na ministerstvu obrany nepracuji. A pokud práce kohokoliv bude prověřována tak důsledně, jako v mém případě, a nenajde se smítko, jako v mém případě, tak každému pogratuluji," reagoval pro ParlamentníListy.cz Kalousek.  

Více: Kočí má údajně vazby na Kalouska. Ministr vůbec netuší

Právě Kočí teď s Tluchořem úzce spolupracuje. Navíc prý mělo dojít ke schůzce Tluchoře, Kočí a Topolánka. Tluchoř a Kočí schůzku popřeli a Tluchoř to vysvětloval tak, že tam nebyla Kočí, ale Lucie Talmannová. Sám Topolánek se měl již před jistou dobou podřeknout, že se podílel na vzniku projektu TOP 09. Jeho vztahy s Tluchořem a Kalouskem byly vždy velmi dobré. Topolánka a Kalouska teď navíc spojuje nepřátelství k Nečasovi a Vondrovi.   

Více: Vládní krize vrcholí a objevil se Topolánek. Sešel se s Kočí

Proč je nynější situace pro Kalouska a Tluchoře výhodná? Pokud by se podařilo zajistit po Kristýně Kočí další přeběhlíky a vláda by přežila hlasování o nedůvěře, posílila by se pozice Tluchoře a Kalouska směrem k premiérovi Nečasovi, protože oni by drželi v ruce přeběhlíky, na nichž by byla závislá vláda a oni by s nimi mohli operovat jako se svými poslanci. Na nich by byla vláda závislá.

Tomu odpovídá i ostrá Kalouskova reakce na prohlášení Hradu, že prezident nebude akceptovat přeběhlíky. Rovněž předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl, že věří, že se najdou rozumní poslanci Véček, kteří by vládu podpořili. 

Balancér ve vládě

Dále vyvažující element Věcí veřejných by z vlády zmizel. Bárta s Věcmi veřejnými totiž vyvažoval vliv Kalouska a TOP 09, což neznamená, že byl Bárta stálým spojencem Nečase, ale v případě, že by Kalousek nabýval příliš moci, mohli se dle zásady balance of power Bárta s Nečasem proti němu spojit.

Situace je nyní pro ODS a Nečase ještě o to tristnější, že nemá žádné významné reformní rezorty a je oslabená aférami Vondry a Drobila. Navíc Kalousek má ještě z příbramských dob dobré vztahy s ministrem zemědělství z ODS Ivanem Fuksou a obecně s velkou částí středočeské ODS, která je věrná Petru Tluchořovi a která má zájmy ve zdravotnictví.

"Každý trochu znalý poměrů zná vazby Středočechů na Kalouska a Tluchoře na Topolánka. Všechno to do sebe hezky zapadá. Prezident si to také uvědomuje, proto se mu to nelíbí," řekl redakci další zdroj z vedení ODS.

Pražská politika

Odchodem Věcí veřejných z vlády se oslabuje i pozice pražské ODS, především skupiny kolem ODS Praha 10, která má s Věcmi veřejnými dobré osobní vztahy. Dokonce se hovořilo o tom, že Věci veřejné vytvořila právě ODS Praha 10 jako svého koaličního partnera na pražskou radnici. VV pak ale měly větší úspěch ve sněmovních volbách, než se čekalo, naopak spíše pohořely v komunálních volbách.

Oslabení VV má tedy i rozměr pro pražskou politiku, protože posílí i TOP 09 na této úrovni, neboť pražská ODS, která je v koalici s ČSSD, již nebude mít přímou linku na ministry véček.

Hrad

Oslaben by byl patrně i prezident Václav Klaus, který má tradičně velmi blízké vztahy s předsedou pražské ODS Borisem Šťastným a přes něj i s Vítem Bártou.

Nelze říci, že by Bárta byl Klausův člověk vykonávají jeho příkazy, ale byl přístupný dohodě podobně jako například ministr školství Josef Dobeš. Mimochodem právě díky tomu, že se Kalousek spojil s „pravdoláskovým" Karlem Schwarzenbergem v TOP 09, do té doby dobré vztahy Hradu s Kalouskem významně ochladly. I kvůli souboji o pražský magistrát. Samozřejmě existuje i řevnivost mezi středočeskou ODS a Borisem Šťastným ve zdravotnictví.

V případě, že by Věci veřejné po nějaké blíže neurčené rekonstrukci ve vládě nyní zůstaly, oslabila by se pozice premiéra Nečase, protože by jim musel ustoupit, což by vypadalo špatně před členskou základnou ODS. Avšak patrně pro samotného Nečase by to bylo řešení nejméně špatné ze všech špatných, když už se nechal strhnout do toho, aby vyzýval ministry Véček k odchodu. O této eventualitě již ParlamentníListy.cz psaly.

Více zde: V ODS se na Nečase chystá "atentát"

Předčasné volby a hegemonie TOP 09

Třetí možností jsou předčasné volby. Ty opět mohou vyhovovat aspoň Kalouskovi. TOP 09 totiž jako jediná strana nehospodařila se ztrátou a má i významné sponzory, má za sebou vlivné mediální skupiny a její ministři zatím neměli nějaký skandál. Tato strana má také paradoxně reformnější étos a důrazný Kalousek se ze žoviálním knížetem mediálně skvěle doplňují, zatímco ODS je v personálním a leadershipové krizi. Tomu by odpovídalo vyjádření Kalouska, že raději předčasné volby než "handlovat s ABL".

Dlouhodobě se hovoří o tom, že chce Kalousek pro sebe a TOP 09 strhnout hegemonii na pravici a nyní má pro to ideální příležitost. ODS by pak byla pouze menším bratříčkem. Nemusí být také vyloučeno, že by pak Kalousek jako hegemon na pravici vytvořil velkou koalici TOP 09 a ČSSD. Kdyby ODS byla poražena, jistě by se zesílily hlasy po volebním kongresu ODS, jehož má podporovat právě Tluchoř. Možná by k němu mohlo dojít i před volbami.

Předčasné vypuknutí

V ODS se hovoří i tom, že celá aféra Věcí veřejných vypukla neplánovaně předčasně v době, kdy ještě nebyli nakoupeni potřební přeběhlíci. Ať už dopadne celá krize jakkoli, všechny možné eventuality hrajou do karet spíše Miroslavu Kalouskovi a Petru Tluchořovi. Jejich pozice se posílí, Nečasova a ODS oslabí.

O snaze eskalovat vztahy s VV napovídají i SMS rozesílané mluvčím ODS Tomášem Bartovským, v nichž varuje, že předáci ODS mohou být při jednání s véčkaři odposloucháváni.


PTEJTE SE Miroslava Kalouska ZDE


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…