Primátor Svoboda prý nasral úplně všechny. Čtěte, co se děje v zákulisí

21.05.2013 10:45

TOP 09 v pondělí vypověděla koaliční smlouvu s ODS na pražské radnici. Podle informací ParlamentníchListů.cz si teď topka se svobodovskou částí ODS může hrát jako kočka s myší a má strategickou převahu.

Primátor Svoboda prý nasral úplně všechny. Čtěte, co se děje v zákulisí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda

Podle informací redakce předložila TOP 09 návrh nové koaliční smlouvy, kde by rada hlavního města byla ve složení 7:4 ve prospěch TOP 09. TOP 09 by získala strategické posty financí, dopravy a správy majetku. Bylo by zrušeno práva veta, což by umožňovalo, aby radní TOP 09 v radě přehlasovávali ODS. TOP 09 v podstatě předložila primátorovi Bohuslavovi Svobodovi ultimátum, aby se k nové koaliční smlouvě vyslovil do středy, do schůze zastupitelstva.

TOP 09 může vládnout i bez koaliční smlouvy

Další variantou je, že se v Praze bude vládnout podobně jako na úrovni státu bez koaliční smlouvy, což by v podstatě mohlo znamenat to, co bylo uvedeno výše, akorát by to nebylo sepsáno. Nyní je s koncem koaliční smlouvy zrušeno právo veta v radě a již nyní může TOP 09 radní z ODS kdykoli přehlasovat. Stejně tak může přehlasovat ODS, pokud jde o přerozdělení kompetencí. Pak jde o to, zda by svobodovské ODS ruply nervy a odešla by z rady. Tím by ale Černý Petr rozbití rady zůstal na svobodovcích.

Jak již bylo řečeno, vypovězení koaliční smlouvy zatím vůbec nemusí znamenat pád rady hlavního města. Tu by muselo odvolat zastupitelstvo. Či by radní z ODS museli rezignovat. Pak by záleželo na TOP 09, zda by uzavřela například tichou dohodu s ČSSD, že bude tolerovat jednobarevnou radu TOP 09.

Tichá podpora ČSSD. Svoboda nasral všechny

Podle informací redakce se ČSSD přímo do koalice s TOP 09 nehrne, ale byla by ochotna jednobarevnou radu TOP 09 za určitých podmínek tolerovat. Výměnou by získala například předsednictví v některých výborech či místa v dozorčích radách městských podniků. Členy dozorčích rad opět může nanominovat TOP 09, protože nyní ovládá radu.

„Svoboda nasral komplet úplně všechny. Poměr sil je 26 zastupitelů TOP 09 ku šesti svobodovcům. Tento poměr sil se musí zobrazit v radě. Svoboda tak dlouho všechny podrážel – ráno něco slíbil a odpoledne už to neplatilo – až se ucho utrhlo. Vypovězení koaliční smlouvy bylo na zastupitelském klubu TOP 09 schváleno jednomyslně,“ řekl redakci zdroj z pražské TOP 09.

Svoboda chtěl vrazit klín do TOP 09. Laudát ho odpálkoval

Podle informací redakce se včera večer sešlo „tvrdé jádro“ svobodovců v zastupitelstvu na Praze 9. „Jednání trvalo dvě hodiny. Víceméně se nic nedohodlo. Svoboda je bezradný, protože ví, že tahá za dost kratší provaz,“ řekl redakci zdroj z pražské ODS.

Primátor Svoboda chtěl prý jako předseda pražské ODS jednat s předsedou pražské TOP 09 Františkem Laudátem o nové koaliční smlouvě, neboť si byl vědom, že mezi Laudátem a prvním náměstkem primátora Tomášem Hudečkem nejsou zrovna ideální vztahy a chtěl tak vrazit mezi ně klín. To se nezdařilo.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Franta Laudát odmítnul jednat se Svobodou za TOP 09 s tím, že koalice s ODS nebyla uzavřena pražským vedením TOP 09, nýbrž na úrovni klubu a Laudát zastáncem koalice s ODS nebyl. Čili řekl, ať si to vyřeší zástupci klubu. A ačkoli nemá s Hudečkem dobré vztahy, rozhodně se nemusí také se Svobodou a TOP 09 by nepodrazil. Je to slušný chlap,“ řekl redakci zdroj z TOP 09.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Hra o primátora?

Nyní bude za TOP 09 vyjednávat předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra a první náměstek primátora Tomáš Hudeček. Podle informací ČT bude TOP 09 požadovat post primátora, ale je možné, že se spíše jedná o nátlakovou hru, neboť TOP 09 velmi dobře ví, jak moc Svoboda stojí o post primátora a že se pokusí zachránit toto místo za každou cenu. ČTK uvádí, že kandidáti na primátora by mohli být Zdeněk Tůma či radní Václav Novotný.

„Svoboda chce za každou cenu být primátor a udržet si zlatý řetěz. To vědí všichni. Kdyby TOP 09 požadovala místa v radě 10:1 s tím, že primátorem zůstane Svoboda, tak na to, s jistou nadsázkou, Svoboda kývne,“ řekl redakci dobře informovaný zdroj z ODS.

"Nikdy jsem neviděl žádného člověka tolik dychtícího po moci, jako je Bohuslava Svoboda. Když se v roce 2010 jednalo o koalici, ta touha z něj úplně vyzařovala. Nevěřím, že by se toho chtěl nyní vzdát," řekl redakci zdroj, který byl tehdy přítomen na koaličních jedáních.

Damoklův meč Opencard

TOP 09 má problém, že nemá na post primátora koho dát. Někteří zastupitelé TOP 09 nevěří příliš ve zkušenosti Hudečka a jedná podle nich někdy hystericky. A je otázka, zda by Vávra byl zase mediálně dostatečně zdatný.

Jak bylo řečeno, TOP 09 chce vyřešit situaci poměrně rychle, neboť bude nutné sestavovat rozpočet Prahy. Celou situaci ale může ještě dost zkomplikovat možnost obžalování členů rady hlavního města v kauze Opencard, která nad nimi visí jako Damoklův meč. To byl znamenalo, že by rada a primátor kromě Aleksandry Udženiji musela celá odstoupit a nikdo neví, co by se pak dělo dál.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …