Romové obsadili i Rakovnicko. Občané chodí ven s pistolí, nebo raději vůbec

05.10.2011 6:12

REPORTÁŽ Na první pohled je Jesenice u Rakovníka klasická někdejší středisková obec počátku 21. století. Řada domů neobydlených a viditelně chátrajících, všechny lemující hlavní a jedinou silnici. Miniaturní park i dopoledne, kdy by měli být ve škole, okupuje parta místních výrostků. Většinou tmavší pleti. Vypadají ale relativně neškodně. Asi nikoho by nenapadlo, že právě v této středočeské obci si občané z obav o vlastní bezpečnost pořizují třeba i pistole. Anebo raději vůbec nevychází z domů.

Romové obsadili i Rakovnicko. Občané chodí ven s pistolí, nebo raději vůbec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mladí lidé demonstrující v Praze

Uprostřed všedního dne obec vypadá jako po vymření. Vyjma pár dělníků a několika matek na mateřské jsou Romové, zejména ti mladí, téměř jedinými obyvateli, které uprostřed všedního dne na ulici potkáte.

SLEDUJEME témata: Šluknovsko Romové


A to je právě problém. Během uplynulých dvou měsíců zde totiž - byť v jiném měřítku než na Šluknovsku-  vyeskalovalo napětí mezi místními starousedlíky a "novými" Romy, kteří se sem začali houfně sestěhovávat z okolních obcí, třeba Tlesek, kde jich žily desítky. A právě v souvislosti s imigrací lidí tmavé pleti začaly problémy i v Jesenici.

Čtěte také: Kocáb: Stát pracuje pro bílé. Romové mají strach chodit do škol


V místním baru U Draka nedávno došlo k potyčce, při níž zdejšího návštěvníka napadl jeden z Romů kovovým boxerem. Ve vedlejším podniku s názvem U Tygra zase další z Romů rozbíjel hostům o hlavy půllitr. A to je jen špička pomyslného ledovce. 

Dříve klid. Teď strach

"Je to tady na denním pořádku, rvačky, bitky, pranice. Blbě se podíváte a hned jednu dostanete. Nikdy dřív to tady nebylo, byli jsme klidná obec," stěžuje si ParlamentnímListům.cz paní Marie z místního zverimexu, která se řadí ke starousedlíkům. "Už se bojím i vylézat ven, pouštět vnoučata samotná do školy. To, co bylo dříve normální, je dnes nemyslitelné," dodává vyděšená obyvatelka, která se rozhlíží po ulici, zda její nářky snad náhodou někdo nezaslechl. "Bude to tady druhý Varnsdorf, možná i horší, co nevidět," děsí se.

Čtěte také:


Tentýž názor sdílí i servírka Bára, která zrovna ve chvíli, kdy před čtrnácti dny zaútočil Rom na hosta baru U Draka, sloužila.

Mám pistoli. A tak se nebojím

"Je to děsné, všichni mají strach. Já už se ale nebojím, pořídila jsem si pistoli, nosím ji tady," říká ParlamentnímListům.cz žena, která byla svědkem krvavého útoku, ukazujíc na místo za opaskem. V práci prý pistoli u sebe nenosí, když se ale vrací domů, je ráda, že ji má.

Cikáni jsou všude

"Po ulicích se to tady mydlí, děti nemůžou chodit na místa, na která byly zvyklé, u rybníka nebo na pláži je pořád plno Cikánů, je to hrůza," postěžovala si redakci v  baru. Jeho chod se sice po incidentu vrátil do běžných kolejí, servírku strach ale neopustil. Chodit do práce se prý bojí víc než dřív.

Čtěte také: Senátor Čunek: Lidi vezmou na nepřizpůsobivé vidle. Tak to dopadne


Starosta kontruje: Jesenice je už klidnější

Vedení města ale obavy občanů nesdílí. Starosta Jesenice, Jiří Svoboda, tvrdí, že se bezpečnost v obci nezhoršuje. Naopak. "V posledních týdnech se situace zklidňuje. Je pravda, že za poslední dva měsíce tady proběhlo pár rvaček v restauraci, nebo na ulici, kde došlo i k napadení studentky, ale rozhodně bych situaci nepřirovnával k té na severu Čech," řekl ParlamentnímListům. cz muž, který v čele středočeského města stojí téměř rok.

Média nahrávají nepřizpůsobivým. A to je chyba

Připouští však, že Romové v různých částech republiky se mohou cítit díky akcím a útokům na Šluknovsku "silnější v kramflecích." "Lidé tmavší pleti dostanou díky mediálním sdělením sílu, mají z médií návod, myslí si, že si mohou dovolit téměř cokoliv," řekl Svoboda. Média podle něho způsobem, jakým o problematice potyček mezi nepřizpůsobivými a "běžnými" občany informují, posilují právě prvně zmíněné.

Občané, brzděte

Sama Jesenice se ale podle něho s problematikou vypořádává po svém. Vedení města například všem občanům rozeslalo uklidňující dopis, v němž je seznamuje s opatřeními, která učinilo a učiní. Nabádá je tak, aby spravedlnost nebrali do svých rukou, jak někteří z nich, kteří v této souvislosti píší právě i starostovi, mají v plánu.

"Není to nutné, uklidňuje starosta. Posílili jsme hlídky, více kontrolujeme restaurace, plánujeme i spolupráci s probační a mediační službou," vypočítává některá z plánovaných opatření. Ta plánuje do praxe uvést i ve spolupráci se sousední obcí Krty. I zde došlo před nedávnem k násilnému činu.

  • SLEDOVALI jsme: Romové v Bydžově


  • V sousedních Krtech je také "veselo". Kvůli zápalné lahvi

    Do místního drážního domku, který obývá skupina Romů, byla vhozena zápalná lahev. "Policie případ pro nedostatek důkazů odložila," řekl redakci místostarosta obce Jan Brda. Ten má civilní zaměstnání v Jesenici, a tak může poskytnout i srovnání situací v obou městech. "Myslím si, že v Jesenici je to mnohem horší, slýchám obavy i od lidí, opravdu tu asi není bezpečno," dodal.

    Brda se proslavil před pár týdny tím, že v  reakci na incident se zápalnou lahví v televizi uvedl, že rodina, jež obývá drážní dům, je "bezproblémová". I přesto, že se na něj kvůli tomu snesla ze strany obyvatel obce snůška výtek, stojí si za svým. "Dnes bych to řekl znovu, s rodinou problémy nejsou, řádně platí popelnice, psa a vše. To ani mnozí bílí nedělají," sdělil redakci.

    Začalo to na severu

    Spory mezi nepřizpůsobivými, často romskými občany, a "běžnými" obyvateli,  začaly v několika městech Šluknovského výběžku už počátkem léta.

    K incidentům, ať už napadedení mačetami v Novém Boru, nebo násilným útokům v Rumburku či Varnsdorfu, v této oblasti dochází opakovaně. Lidé, kteří jsou se zdejší situací nespokojení, zde v důsledku toho pravidelně pořádají demonstrace a akce, v nichž lobbují zejména za vyšší zaměstnanost Romů a zavedení pořádku.

    • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE


    Čtěte také:


    Foto: Hans Štembera


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…