Romové útočí na knížete. Zastal se totiž Jezerského

20.08.2010 11:28

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg si to pěkně zavařil. Zastal se kolagy z TOP 09 Jiřího Jezerského, který před lety pronesl ostré výroky na adresu Romů. Jenže to neměl dělat. Teď na jeho hlavu míří sprška výtek od romských aktivistů.

Romové útočí na knížete. Zastal se totiž Jezerského

Karel Schwarzenberg slíbil toto pondělí médiím, že se vyjádří ke kandidatuře Jiřího Jezerského, který je lídrem TOP 09 pro podzimní komunální volby v ostravských Mariánských Horách a Hulvákách. Jezerský totiž před lety pronesl ostré výroky na adresu Romů a proti jeho kandidatuře se stále více bouří lidé z občanské sféry.

„Pokud by se potvrdila slova, která měl pan Jezerský říci před čtyřmi lety, muselo by se to řešit. Po důkladném prostudování spisu od soudu, který proběhl před dvěma lety, je ale potřeba na něj nahlížet jako na nevinného," uvedl Schwarzenberg prostřednictvím mluvčího strany ve čtvrtek pro ParlamentníListy.cz.

Ozval se aktivista Vishwanathan i Rom Bílý

To ale rozlítilo ostravského aktivistu Kumara Vishwanathana. „V tomto případě nejde o to, jestli je pan Jezerský před zákonem nevinný, je to otázka dobrých mravů. To lidi často přehlížejí a vymlouvají se na zákony a jejich doržování. Jezerský má přitom na svědomí zvyšování napětí mezi etniky a lidmi," zmínil pro server Romea.cz.

Podle Vishwanathana je nemravné, aby politik civilizované strany řekl, že půjde postřílet druhé, bez ohledu na to, jak to myslel. „Pro TOP 09 to není dobrá vizitka," řekl dále Vishwanathan.

Své proti Schwarzenbergovi si řekl i Ladislav Bílý z Romského občanského sdružení Karlovy Vary. „Nechápu, jak se politik takové formátu jako je pan Schwarzenberg může zastávat takového xenofoba," sdělil romskému serveru.

„Přestávám charakteru našich předních politiků rozumět. Myslím, že takové vyjádření neměl vážený pan kníže zapotřebí," dodal pak pro Romea.cz i předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička.

Ministr je na dovolené a tak výtky Romů nevysvětlil

Romea také poukazuje na to, že doplňující otázky nemohla redakce serveru Karlovi Schwarzenbergovi položit. Jak totiž nedávno sám kníže zmínil, je nyní na čtrnáctidenní dovolené v lázních.

Jiří Jezerský se protiromských výroků dopustil na veřejném jednání bytového odboru 15. 8. 2006, na kterém byly probírány stížnosti k sestěhovávání ostravských Romů.

Starostka ostravské městské části  Mariánské Hory a Hulváky, senátorka Liana Janáčková, tam tehdy prohlásila: „Chápu, že je to vůči vám nespravedlivé, ale já už ty Cikány opravdu nemám kam dávat, já bych prostě musela jenom mít ten dynamit a odstřelit je... Nesouhlasím s jakoukoliv integrací Cikánů po obvodě, bohužel, jsem rasistka. Vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou, klidně s vysokým plotem, elektrikou, mně je to jedno."

Když mi dáte svolení, půjdu je vystřílet

Tehdejší kolega Janáčkové a také místostarosta Jezerský Janáčkovou doplnil: „Vystavte mi potvrzení, že mohu mít střelnou zbraň a že mi dáváte svolení, abych to vystřílel, a já to půjdu udělat."

Legálně pořízenou zvukovou nahrávku tohoto veřejně přístupného jednání odboru městské části Mariánské hory a Hulváky jako první zveřejnil server Romea.cz.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…